Úsměvné příběhy

Do-noveho-tydne-s-humorem-perex
Většina dnešních tipů se zaměřuje spíše na čtenářky a nabízí humorné příhody z milostného života hlavních hrdinek. Poslední tip však potěší každého, kdo má rád zábavu a vánoční atmosféru.

Román Moniky Bittlové Nech to plavat přináší příběh tří žen, kterým se do cesty staví tolik složitých překážek, že si jednoho dne společně řeknou dost! A rozhodnou se ukončit život skokem z mostu. Ale když ono je to tak hluboko…

Nech to plavat

Autorka: Monika Bittlová
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-759-3081-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Nech to plavat vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Zábavný román od autorky bestsellerů Moniky Bittlové o třech velmi odlišných ženách a jejich cestě ze životních krizí, o síle pospolitosti, hledání i nalézání lásky a šílené kráse života. Pracovní stres, existenční problémy, proradní milenci, vážná nemoc, finanční krach – to všechno staví osud Jessy, Charlottě a Vilmě do cesty. A už je toho příliš. Žádná poslední kapka, je prostě konec. Tři ženy jsou odhodlány ukončit svůj život. Opravdu. Jedné noci se rozhodnou skočit z mostu. Jenže je to přece jen příliš hluboko…

 

Ukázka z knihy

Charlotte odsunula notebook doprava na kuchyňském stole, který byl současně jejím pracovním stolem, a přimhouřila oči, aby písmena na obrazovce lépe rozeznala. Upřeně se zadívala na titulní stránku románu a už poněkolikáté o všem zapochybovala. Byla „Julia“ tím pravým jménem pro hlavní postavu a zároveň tím pravým názvem pro knihu? Nepůsobilo tohle jméno příliš vzletně, snad pro možnou konotaci s názvem letního měsíce, používaným v tolika jazycích? Nepřipomínalo až příliš „Romea a Julii“, tedy milostný příběh? A nejmenovala se náhodou každá druhá prodavačka v Aldi křestním jménem „Julia“? Jak by se proboha její dílo mohlo stát uměním, když jméno hlavní postavy nepoukazovalo na existenční hloubku a pravdu? Protože jedno bylo jisté: pouze umění dávalo životu smysl; a umění nesestávalo z komedie, ale z odhalování hluboké existenciální pravdy o osamělosti individua. Literatura – ať už měla jakýkoliv záměr – neměla být zábavná, protože tím by se přehlušila existenční osamělost, jež mohla být popsána právě jen v literatuře, a které se literatura musela oddat, aby se mohla plným právem nazývat uměním. Těžko říct, proč Aristoteles i jiní myslitelé přikládali takový význam i komedii. Možná jim chyběla odvaha, aby v poslední chvíli hlavní postavu nebo titul přepsali.

 

Monika Bittlová

Monika Bittlová se narodila roku 1963 v Altmühltalu. Po maturitě absolvovala dvouletou stáž v Ingolstadtu, dva roky poezie na Sicílii, čtyřleté studium germanistiky a psychologie v Mnichově, pobyty v Egyptě a na Islandu, načež získala stipendium filmové akademie v Mnichově. Vydala 17 scénářů, šest románů, šest knih o literatuře a četné kratší příspěvky, jako jsou povídky, eseje nebo glosáře. Je vdaná a má syna. Je autorkou knihy Nebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná.

Informace byly čerpány ze stránek autorky.

————————————————

Také náš druhý dnešní tip se zaměřuje na čtenářky a má hned tři hlavní hrdinky – nejošklivější holky na škole. Tyto Královny ošklivek z pera Clémentine Beauvais se ale nebojí výzev a jednoho dne vyrazí do Paříže na kolech. Dobrodružný výlet jim změní život.

Královny ošklivek

Autorka: Clémentine Beauvais
Přeložila: Jitka Chmelařová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7252-762-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Královny ošklivek vydalo nakladatelství Práh.

Třeskutě vtipná kniha, která vás přesvědčí o síle přátelství a o tom, že to důležité se skrývá uvnitř. Mireille, Astrid a Hakimu zvolili jejich spolužáci největšími Špekounkami, takže jsou oficiálně nejošklivější holky na škole. Kvůli tomu přece ale nebudou ronit slzy – no dobře, trochu jo, ale vzápětí zjistí, že je všechny spojuje společný cíl: všechny tři potřebují být 14. července v Paříži. Zároveň se nebojí výzev, a tak se rozhodnou, že tam z dalekého městečka na východě Francie dojedou na kole. Aby cestou neumřely hlady, budou po cestě prodávat, hádáte správně, špekáčky! Jejich výprava si rychle získá pozornost médií, takže tenhle malý výlet bude nakonec trochu jiný, než všichni očekávali. Výlet ale změní především samotné hlavní hrdinky.

 

Ukázka z knihy

Můj otec je napůl Francouz a napůl Němec. Abychom zachovali jeho anonymitu, říkejme mu Klaus Von Strudel. Je profesorem na Sorbonně v Paříži a píše knihy o filozofii. Když si máma dělala doktorát, byl její školitel a podle všeho ji školil velmi pečlivě, protože na jejím konci byla moje máma těhotná. Ale běda! Jejich vztah musel zůstat v tajnosti. Klaus byl tehdy – a ostatně pořád je – manželem jedné osoby s neskutečným potenciálem. Chcete důkaz? Ta osoba je už dva roky prezidentkou naší krásné Francouzské republiky. Abychom to nekomplikovali, budeme jí říkat Baracka Obamová.
Ti dva, Baracka Obamová a Klaus Von Strudel, spolu mají tři syny, kteří jsou teda moji nevlastní bráchové a mají debilní jména po řeckých hrdinech, ale raději opět použijme pseudonymy: Joël, Projël a Citroën.
Z důvodů, které mi unikají, máma z Paříže odjela, jakmile zjistila, že je těhotná, a rozhodla se stát profesorkou filozofie na gymnáziu v Bourg-en-Bresse, což je hlavní město departementu Ain (číslo departementu 01). Vzala si jistého pana Philippa Dumonta, který je, no, který je prostě Philippe Dumont.
Všichni tři spolu bydlíme v malebném domku se zahrádkou, ještě s naším psem Mourkem a kocourem Chloupkem.

 

Clémentine Beauvais

I přes svůj nízký věk francouzská autorka Clémentine Beauvais (*1989) publikovala už přes deset knih, převážně v žánru Young Adult. Její nejúspěšnější kniha Královny ošklivek (v originálu Les petites reines), která se ve Francii okamžitě stala bestsellerem a dočkala se mimo jiné divadelního ztvárnění i překladu do angličtiny, němčiny nebo italštiny, nyní konečně vychází ve skvělém překladu Jitky Chmelařové i v češtině.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Práh.

————————————————

Humorný román Někdy je hezké, že mě miluješ od Marie Vareilleové líčí žalostný milostný život dvou kamarádek a jejich zážitky z cest. Činí tak s vtipem a ironií, zároveň vedle veselých pasáží nabízí i vážnější témata.

Někdy je hezké, že mě miluješ

Autorka: Marie Vareilleová
Přeložila: Hana Davidová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-068-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Někdy je hezké, že mě miluješ vydalo nakladatelství Metafora.

Chloé a Constance jsou výborné kamarádky, i když jsou každá úplně jiná. Co ale mají společné, je láska ke knihám, rodinné kořeny v Marinzaku a žalostný milostný život. Osmadvacetiletá atraktivní Chloé se nedokáže zbavit citové závislosti na svém expříteli, který je zároveň jejím nadřízeným a má se brzy ženit. Chloé je dokonalá Pařížanka: příliš hubená, příliš kouří a příliš pije. Od svého rozchodu má zlozvyk vymetat noční podniky a navazovat vztahy na jednu noc, které mají jediný účel – dát jí zapomenout. Constance, věčná romantička, teď už dlouho nezadaná, má ráda Jane Austenovou a čeká na svého pana Darcyho, který je ale stále v nedohlednu. Jednoho dne se rozhodnou vzít život konečně do svých rukou a uzavřou spolu dohodu: Chloé stráví celý půlrok na venkově mezi vinicemi, daleko od všech mužů a pokušení, a pokusí se konečně napsat vytoužený román. Constance přestane snít o romantické lásce a začne se vídat s normálními muži. Navíc má za úkol vyspat se s neznámým mužem hned první noc po seznámení. Uzavřená dohoda nakonec zavede obě přítelkyně úplně jinam, než by každá z nich čekala… Humorný román líčí milostné vztahy obou mladých žen i jejich cestovní eskapády – z Paříže přes kraj sauternských vinic až do Londýna. Vedle vtipně, s nadsázkou a sebeironicky podávaných situací se objevují i vážnější pasáže, které se vnímavě dotýkají tématu stárnutí a odcházení ze života. Skoro až do konce svižného příběhu není ale jasná zásadní věc: dokážou Chloé i Constance konečně poslat nesprávné muže k šípku a najít si toho pravého na celý život?

 

Ukázka z knihy

Projdu chodbou až do obýváku, láhev J&B, kterou jsem přinesla, položím na stolek a na moment strnu v němém úžasu. Při svých posledních narozeninách jsem se dmula pýchou nad vlastním kulinářským výkonem, spočívajícím v zapíchnutí osmadvaceti svíček do mramorované bábovky, ovšem vedle Charlotte jsem břídil. Přestože je už v sedmém měsíci těhotenství, k oslavě třicátin svého muže dokázala seskládat origami z ubrousků a nachystat hotový festival miniaturních quichů s rajčaty a fetou a úžasných jednohubek.
Jde za mnou do pokoje, a ještě než jí stačím k přípravě hostiny pogratulovat, pochválí mi nový účes a hned se pustí do líčení prohlídek u doktora v porodnici. Pod nos mi strčí snímek z posledního ultrazvuku. Mně se sklon budoucích maminek mávat na všechny strany panoramatickou fotkou vlastní dělohy zdál vždycky dost zvláštní, až poněkud mimo. Abych jí udělala radost, prohlédnu si ten obrázek scvrklé fazolky velmi pozorně a prohlásím:
„Už je tam pěkně vidět profil, má vysoký čelo, bude inteligentní.“

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Marie Vareilleová nám předkládá jiskrnou komedii se smyslem pro vytváření trefných replik a humorných situací, které jsou zárukou úspěchu tohoto románu.

blog Marmelade de livres

Je to román vtipný, a zároveň citlivý, čte se jedním dechem a zůstává po něm úsměv na tváři…

blog La bulle de Coco

Je to především krásný příběh o přátelství, ale také oslava cesty za seberealizací.

blog Des bulles et des mots

Marie Vareilleová píše stylem, který si velmi snadno získá naši pozornost. Její duchaplný zápal nás každou chvíli rozesměje.

blog Aux douceurs littéraires

————————————————

Vraťte se ještě na chvíli do času vánočních radovánek a seznamte se s jedním nepříliš bystrým andělem, který pokazí, co může. Milý příběh Nejhloupější anděl od Christophera Moorea je plný sváteční pohody a určitě vás pobaví.

Nejhloupější anděl

Laskavý příběh vánočních hrůz
Autor: Christopher Moore
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 151×208 mm
ISBN: 978-80-7553-745-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nejhloupější anděl vydalo nakladatelství Triton.

Svátky se vkradly do Borové Záto­ky jako ztělesněná vánoční vlez­lost: táhly za sebou řetězy, světýl­ka a ozdoby, vydechovaly vůni vaječňáku, čpěly borovicí a jako omrzliny od dlouhého vysedávání pod jmelím kolem sebe šířily úděs­ně slavnostní atmosféru. Byl předvečer (no spíš předtý­den) Vánoc a všichni obyvatelé městečka Borová Zátoka v Kali­fornii zuřivě nakupovali, balili dárky, sebe na cesty a všeobecně se dostávali do té správné nálady. Zdaleka ne všichni byli šťastní: malý Joshua Barker zoufale toužil po vánočním zázraku. Ale Josh si byl naprosto jistý, že právě viděl, jak Santa dostal po hlavě rýčem, a tak se ten sed­miletý kluk urputně modlil: Prosím, Santo, vstaň z mrtvých. Ale počkat! Opodál právě poletuje archanděl Raziel, který přišel na Zem hledat dítě, jehož přá­ní není splnitelné lidskými sila­mi. Náš anděl se bohužel nepyš­ní zrovna nejostřejší svatozáří, a než stihnete říct „rolničky, rol­ničky“, celou svou posvátnou misi totálně zvoře a uvrhne obyva­tele Borové Zátoky do nepřed­stavitelného vánočního chaosu.

 

Ukázka z knihy

Svátky se vkradly do Borové Zátoky jako ztělesněná vánoční vlezlost: táhly za sebou řetězy, světýlka a ozdoby, vydechovaly vůni vaječňáku, čpěly borovicí a jako omrzliny od dlouhého vysedávání pod jmelím kolem sebe šířily úděsně slavnostní atmosféru.
Borová Zátoka nasoukala celou svou pseudotudorovskou architekturu do sváteční nádhery – barevné svíčky poblikávaly na všech stromech podél Cypřišové ulice, umělý sníh tvořil závěje v rozích výlohy každého krámu, miniaturní svítící Santové a obří svíce se houpali na všech pouličních lampách. Borová Zátoka se prostě otevřela nájezdu turistů z Los Angeles, San Franciska a Central Valley, kteří se sem hrnuli v touze najít ten pravý, smysluplný okamžik vánoční komerce. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Christopher Moore

Christopher Moore (* 1957) je americký spisovatel a autor knih Špinavá práce (BB art, 2007) a Použité duše (XYZ, 2017). Už od dětství rád četl. Vedle psaní ho dále baví např. potápění nebo fotografování.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám tyto úsměvné příběhy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNech to plavat

Bittlová, Monika

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeKrálovny ošklivek

Beauvais, Clémentine

Práh, 2019

zobrazit info o knizeNěkdy je hezké, že mě miluješ

Vareilleová, Marie

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeNejhloupější anděl
Laskavý příběh vánočních hrůz

Moore, Christopher

Triton, 2019

Napsat komentář