Kdo přežije devátý díl Ságy?

Saga_9
Deváté pokračování cenami ověnčeného komiksu Sága bude pro fanoušky hořkým čtením. Ve dvou drsných zvratech tohoto dílu přijdou o život postavy, které jej dlouho formovaly do jeho současné podoby.

Autory devátého dílu komiksové série Sága, který vydalo roku 2019 nakladatelství BB/art, je autorská dvojice tvořená scenáristou Brianem K. Vaughanem a kreslířkou Fionou Staples. Sága představuje komiks, kde čtenář najde vše od environmentálního a sociálního kontextu až po mix fantasy a science fiction prvků. To vše je zkombinováno do akčního a napínavého děje, jehož jádro tvoří útěk dvou zamilovaných zástupců nepřátelských ras do bezpečí, kde by mohli vychovávat svou dospívající dceru. Pár vadí oběma stranám válečného konfliktu, protože jde o živoucí důkaz toho, že obě rasy by spolu mohly žít bez problémů, a dokonce vychovávat společné potomky. Během divokého úprku se hlavním protagonistům dostávají do cesty znepřátelení i sympatizující tvorové různých mimozemských ras. Někteří dějem jen prolétnou, jiní v něm zůstávají a vytvářejí tak svoji vlastní paralelní dějovou linii. Bohužel scenárista slibné vedlejší linie zatím příliš nerozvinul.

Celý děj se točí kolem vztahů – mezi manželi Markem a Alanou, mezi nimi a jejich dcerou Hazel, mezi Hazel a její babičkou a podobně. Jak to však u dlouhých sérií bývá, scenárista se občas ve schématech jednotlivých vztahů opakuje; obecně již děj nepůsobí tak dechberoucím dojmem, jako tomu bylo na počátku série. Brian K. Vaughan se toto rozhodl vyřešit velkým zvratem v ději, konkrétně odpravením dvou hlavních postav. Fanoušci série hojně spekulují, zda můžeme tato úmrtí považovat za definitivní, jinak řečeno jestli postavy v dalším díle nebudou „vzkříšeny“. Ve světě magie a pokročilých technologií lze čekat prakticky cokoli.

Ačkoli v příběhu co do kvality zaznamenávám jistá zakolísání, kresba si standardně drží velmi vysokou úroveň. Kreslířka dokáže vyjádřit emotivní stránku právě probíhajícího dění například rychlým střídáním komiksových oken nebo naopak celostránkovými ilustracemi, pokud se v příběhu vyskytne nějaký zvlášť dramatický moment. Oba autoři si v současné době dávají s psaním a kreslením Ságy pauzu, český překlad tedy devátým dílem „dohnal“ originál. Brian K. Vaughan možná sám poznal, že bude třeba do děje přidat nové a originální prvky, proto si dal čas na jejich promýšlení.

I přes některé drobné výtky Ságu doporučuji jako kvalitní a mnohovrstevný komiks, jehož hlavní postavy vezmou čtenáře za srdce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 9

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2019

Napsat komentář