Ukázka z knihy Kanibal z Nine Elms

kanibal-z-nine-elms-perex
Kate Marshallová doufala, že se stínu sériového vraha přezdívaného Kanibal z Nine Elms už nadobro zbavila. Jeho napodobitel ji však vtáhne zpátky do vzpomínek, které by nejraději vytěsnila.

Přinášíme vám ukázku z knihy Kanibal z Nine Elms,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Uvnitř zářícího stanu, kde jasná světla plála téměř bolestivě, panovalo horko. Forenzní patoložka Leodora Gravesová, drobná žena tmavé pleti s pronikavýma zelenýma očima, pracovala se dvěma asistenty. Nahá mladá dívka ležela tváří k zemi v blátivé prohlubni v trávě. Hlavu měla zakrytou průhledným igelitovým pytlem, pevně staženým kolem jejího krku. Bledou pokožku měla pokrytou špínou, krví, četnými řeznými ranami a škrábanci. Na zadní straně stehen a hýždích bylo zřetelných několik hlubokých stop po kousnutí.
Kate stála vedle těla a pod kapucí a obličejovou rouškou tlusté bílé forenzní kombinézy se potila. Déšť bušil do napjaté plachty stanu a nutil Leodoru zvýšit hlas.
„Oběť je naaranžovaná. Leží na pravém boku, pravou paži má pod hlavou, levá paže leží rovně a je vytrčená. Ve spodní části zad, na hýždích a stehnech má šest kousnutí.“ Ukázala na nejhlubší kousance, kde se oddělilo maso. Byly tak hluboké, že odhalily dívčinu páteř. Patoložka přešla k hlavě oběti a jemně ji nadzvedla. Kolem krku byl pevně uvázaný provaz, který se zařezával do nafukujícího se masa. „Všimnete si specifického uzlu.“
„Opičí pěst,“ řekl Cameron, který promluvil vůbec poprvé. Zněl otřeseně. I když roušky forenzních kombinéz zakrývaly kolegům tváře, Kate v jejich očích viděla zděšení.
„Ano,“ přitakala Leodora a držela uzel rukou v rukavici. Zvláštním ho dělala řada protínajících se ovinutí tvořících něco jako kuličku vlny, kterou by strojem bylo téměř nemožné napodobit.
„Je to on. Kanibal z Nine Elms,“ řekla Kate. Slova jí vyletěla z úst dřív, než je mohla zastavit.
„K dalším závěrům dospěju na základě pitvy, ale… ano,“ potvrdila Leodora. Začalo pršet intenzivněji a kapky ještě silněji bušily do střechy stanu. Přestala svírat dívčinu hlavu a jemně ji položila zpátky na místo, kde jí spočívala na paži. „Existují zde známky znásilnění. Jsou přítomny tělní tekutiny, byla mučena, pořezána ostrým předmětem a popálena. Stopy popálení vidíte na jejích pažích a vnitřních stehnech. Vypadají, jako by je způsobil zapalovač z auta.“
„Nebo z bílé dodávky Citröenu Dispatch,“ dodala Kate. Peter po ní střelil přísným pohledem. Neměl rád, když někdo někoho opravoval.
„Příčina smrti?“ zeptal se.
„Musím udělat pitvu, ale mimo záznam bych v této fázi řekla, že se jedná o zadušení igelitovým pytlem. Na obličeji a krku jsou patrné známky petechiálního krvácení.“
„Díky, Leodoro. Těším se na výsledky pitvy. Doufám, že budeme schopní tuto nebohou mladou ženu rychle identifikovat.“
Leodora kývla na své asistenty, kteří přinesli výsuvná nosítka s lesknoucím se novým černým vakem na těla. Nosítka položili vedle těla a jemně na ně mladou ženu přetočili. Její tělo zepředu neslo stopy kulatých popálenin a škrábanců. Bylo nemožné říct, jak vypadá – její tvář pod igelitem působila groteskně a znetvořeně. Měla velké světle modré oči, které se ve smrti mléčně zakalily a jejichž pohled jakoby zkameněl. Výraz v nich způsobil, že se Kate zachvěla. Byl prostý jakékoli naděje. Jako by jí v očích zamrzla poslední myšlenka. Věděla, že umře.

————————-

Prolistujte si celou ukázku.

————————-

Robert Bryndza

bryndza-robertRobert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho prvního thrilleru, Dívky v ledu, se v zahraničí již prodaly více než dva miliony výtisků, byl označen jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller a práva byla prodána do devětadvaceti jazyků. The Girl in the Ice (Dívka v ledu) je první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I jeho další pokračování Night Stalker (Noční lov), Dark Water (Temné hlubiny), Last Breath (Do posledního dechu), Cold Blood (Chladnokrevně) a Deadly Secrets (Smrtící tajnosti) se drží na předních příčkách nejprodávanějších knih. Nyní Robert Bryndza pracuje na sérii případů nové hrdinky Kate Marshallové, ženy s pohnutým osudem a silným smyslem pro spravedlnost, kterou jako novou vyšetřovatelku představil v knize Kanibal z Nine Elms (Nine Elms). Kromě těchto dvou sérií je taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Cosmopolis.


Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKanibal z Nine Elms

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář