Padesát let od smrti slavného beatnika

Na ceste
Od úmrtí nejznámějšího představitele hnutí beat generation Jacka Kerouaca uplynulo dnes, 21. října, přesně 50 let. Na pultech knihkupectví se objevilo nové vydání románu Na cestě, o jehož překlad se postaral Jiří Joska a doslov napsal Martin Hilský.

Jeden z nejslavnějších a nejčtenějších amerických románů 20. století. Kniha, která definovala jednu generaci, totiž tzv. „beat generation“, a ovlivnila generace následující. Kniha, která změnila život nesčetnému množství čtenářů. Kniha extaticky odvázaná a prodchnutá dychtivostí po životě, ale zároveň plná niterného smutku a nevyléčitelné melancholie. To vše, a ještě mnohem víc je Kerouacův román Na cestě, spontánní, jazykově vynalézavý, jazzem načichlý, zběsile plynoucí záznam několikaletého putování vypravěče Sala Paradise (v němž poznáváme samotného autora) napříč Amerikou a Mexikem na přelomu čtyřicátých a padesátých let, většinou po boku charismatického Deana Moriartyho, jehož předlohou byl Neal Cassady, Kerouacův obdivovaný přítel a múza, neřízená střela řítící se životem zběsilou rychlostí.

Více o knize

Nakladatelství Argo postupně do roku 2023 vydá celé dílo Jacka Kerouaca včetně textů, které zatím nevyšly česky. Celkem to bude 21 svazků tempem tři až čtyři knihy ročně. Většina jeho textů by měla vyjít do roku 2022, kdy si budeme připomínat 100. výročí jeho narození. Mezi vydanými knihami se podle Petra Onufera, který projekt řídí, prolínají reedice s novinkami, které v češtině zatím nevyšly. Starší překlady procházejí redakcí, změn však není mnoho, protože na Kerouacových překladech pracovali skvělí čeští překladatelé.

Ohlasy na knihu

Román Na cestě mi změnil život, stejně jako všem ostatním… Ta kniha se žene vpřed jako nákladní vlak. Člověk se toho vlaku chytne, naskočí na něj, frčí na něm jako o život a drží se ze všech sil.

– Bob Dylan

Kerouacova kniha mi ukázala, že je možné dělat věci, které prý dělat nelze. Najednou jsem si uvědomil, že nejsem jediný, kdo si myslí, že je blázen, protože ho napadají divné věci. Konečně se objevil někdo, kdo říká pravdu.

– David Bowie

Na cestě je vrcholná americká romance… mystická a naléhavá připomínka ztraceného mládí a těch výsostných let, kdy si člověk připadá nesmrtelný.

– Guardian

Na cestě

Autor: Jack Kerouac
Přeložil: Jiří Josek

Počet stran: 318
Vazba: flexi
Formát: 124×204 mm
ISBN: 978-80-257-2997-7
Doporučená cena: 348 Kč

 

 

Knihu Na cestě vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Americký spisovatel Jack Kerouac se narodil 12. března 1922 v Lowellu, stát Massachusetts v původně francouzské rodině jako Jean-Louis – jeho rodným jazykem byla francouzština, anglicky se začal učit až v šesti letech. Když mu byly čtyři roky, zemřel jeho starší bratr Gerard. Kerouaca tato událost hluboce poznamenala, prohloubila jeho závislost na matce a promítla se i do jeho tvorby. Stejně jako později smrt otce, s nímž velmi intenzivně strávil poslední období života. Z univerzity navzdory dobrým výsledkům odešel předčasně, pracoval jako pomocná síla na zaoceánské lodi, brzdař a na jiných nekvalifikovaných místech. Mezi lety 1944 a 1946 potkal Allena Ginsberga, Williama S. Burroughse a Neala Cassadyho, což ovlivnilo jeho život i tvorbu. První román Maloměsto, velkoměsto neměl valný úspěch a Kerouacovi trvalo sedm dalších let, než vydal další. Próza Na cestě (1957) však způsobila doslova literární revoluci se stal veřejně známou osobností. Kerouac se stal obletovanou spisovatelskou celebritou, mluvčím „beat generation“ (tento termín ostatně sám vymyslel),  byl poprvé v životě finančně zajištěný a začal pít víc než kdy předtím. Zemřel na následky alkoholismu, na krvácení jícnových křečových žil. Dnes je jednou z nejzářivějších legend poválečné americké literatury.

Zdroj informací: TZ


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa cestě

Kerouac, Jack

Argo, 2019

Napsat komentář