Světové romány

Náhled česká beletrie
Na úvod sychravého týdne jsme si pro vás připravili několik titulů z oblasti překladové beletrie. Začtěte se do příběhu z psychiatrického prostředí, románu napsaného ze psí perspektivy, odhalte tíživé rodinné tajemství nebo navštivte Divoký západ.

Jedno jediné sezení ji na následující dva roky života odsoudilo k pobytu v psychiatrické léčebně. Na pozadí 60. let minulého století líčí osmnáctiletá Susanna svůj příběh a mapuje také osudy ostatních dívek z oddělení pro dospívající. S nadsázkou, ale i kritikou přemýšlí nad tím, co znamená být opravdu nemocný, a jak se uzdravit.

Narušení

Po sezení s psychiatrem, kterého nikdy předtím neviděla, je osmnáctiletá Susanna odeslána do psychiatrické léčebny McLean, aby podstoupila léčbu deprese. Dva roky pak tráví na oddělení pro dospívající dívky a líčí příběhy jednotlivých dívek i vlastních prožitků na pozadí bouřlivých 60. let. S humorem, nadsázkou, ale i s mrazivě kritickým pohledem na odosobněný režim psychiatrické nemocnice se zamýšlí nad tím, co je normální a co je známka šílenství, co je duševní nemoc a jakou cestou se dobrat uzdravení?
Kniha byla zfilmována s Winonou Ryder v hlavní a Angelinou Jolie ve vedlejší roli.

Autokar: Susanna Kaysen
Přeložila: Pavla Le Roch

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 148.2×205 mm
ISBN: 978-80-262-1496-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Narušení vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Naruseni

Proklikejte si celou ukázku.

————————————————

Enzo je skvělý psí pomocník. Kdykoliv jeho nejlepší parťák a páníček v jedné osobě Denny potřebuje pomoc, neváhá. Třeba když Denny usiluje o to, aby se stal závodním šampionem. A nebo taky poté, co si rodiče Dennyho nedávno zesnulé ženy začnou nárokovat jejich dcerku. Zvládnou psí schopnosti vyřešit takto náročné úkoly?

Umění závodit v dešti

Nenechte se překvapit okolností, kdo je vypravěčem tohoto románu. Je jím totiž pes. Jmenuje se Enzo a je to nesmírně bystrý a inteligentní pozorovatel. Především díky svému vnímavému pánovi, Dennymu Swiftovi, kterého bezvýhradně miluje. A taky se mu snaží všemožně pomáhat. Ostatně má s čím. Denny je totiž automobilový závodník, a ne ledajaký! Ovšem závodění se nestalo alfou a omegou jeho života. Daleko víc mu záleží na jeho tříleté dceři Zoë. Musí o ni bojovat s rodiči své předčasně zesnulé ženy, kteří si malou Zoë chtějí ponechat u sebe.
Uspěje Denny nakonec? Získá zpět svou dceru? Stane se automobilovým šampionem? Jeho věrný pes Enzo na to každopádně vynaloží všechny své schopnosti.
„Psí perspektiva“ tomuto románu vtiskuje neobyčejné kouzlo, které si vás jistě podmaní.

aneb Jak jsem byl psem
Autor: Garth Stein
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 280
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7565-000-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Umění závodit v dešti vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Úplně zlehka. Jako kdybys měl na pedálech vajíčka,“ říká vždycky Denny, „a nechtěl bys je rozbít. Tak musíš jet v dešti.“
Když se spolu díváme na videa – a děláme to tak od prvního dne, co jsme spolu – Denny mi tyhle věci vysvětluje. (Mně!) Rovnováha, předvídání, trpělivost. To všechno je životně důležité. Periferní vidění, zahlédnutí věcí, které člověk nikdy předtím neviděl. Kinestetické zážitky, řízení na pokraji možností. Ale nejvíc se mi vždycky líbí, když mluví o zmizení paměti. Nepamatovat si, co jsem udělal před vteřinou, dvěma. Ať to bylo dobře nebo špatně. Protože paměť je čas, který se vrství sám na sebe. Vzpomenout si, to znamená odpoutat se od přítomnosti. Řidič, který chce na automobilových závodech vůbec uspět, nesmí na nic vzpomínat. (str. 17)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Garth Stein je americký spisovatel a filmový producent, je autorem několika románů a jedné úspěšné divadelní hry. Zajímavé jsou i jeho rodové kořeny – jeho matka je dcera Indiánky a Američana irského původu, jeho otec je potomkem židovských emigrantů z Austrálie.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Dvanáctiletá Caitlin chodí každý den po škole do místního akvária a sleduje ryby. Jednoho dne ji osloví starý muž, s nímž se brzy spřátelí. Náhodné setkání nečekaně otevře děsivé rodinné tajemství a povážlivě rozkolísá dosud stabilní vztah mezi matkou a dcerou. Odváží se Caitlin matku konfrontovat a zároveň sama předcházet starým chybám?

Akvárium

Dvanáctiletá Caitlin žije sama s matkou poblíž seattleského letiště. Každý den po škole čeká v místním akváriu a jako u vytržení pozoruje nejpodivnější ryby. Když ji jednoho dne osloví neznámý starý muž a Caitlin se s ním spřátelí, nevědomky tak otevře děsivé rodinné tajemství a nebezpečně rozkolísá doposud vyrovnaný vztah s vlastní matkou. Bude mít Caitlin dostatek odvahy konfrontovat matku s nepříjemnou minulostí? Poučí se dcera z jejích starých chyb, nebo propadne stejným křivdám a traumatům?
V románu Akvárium David Vann krystalicky čistým stylem popisuje psychologii narušené rodiny, tíhu vytěsňovaných vzpomínek i sílu odpuštění. Knihu doprovázejí černobílé ilustrace.

Autor: David Vann
Přeložil: Viktor Heumann

Počet stran: 232
Vazba: flexi
Formát: 126×203 mm
ISBN: 978-80-257-2731-7
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Akvárium vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Akvarium

O autorovi

David Vann se narodil roku 1966 na aljašském ostrově Adak v Aleutském souostroví. Je autorem oceňované povídkové sbírky Legenda o sebevrahovi (Legend of a Suicide, 2008), z níž pochází také novela Ostrov Sukkwan (česky Argo, 2011), za kterou získal bezpočet literárních ocenění. Na tento úspěch znovu navázal svým prvním románem Srub (Caribou Island, 2011), který byl přeložen už do šestnácti jazyků a připravuje se jeho filmová podoba. Během dalších dvou let následovaly romány Prach (Dirt, 2012) a Kozí hora (Goat Mountain, 2013). Kromě toho se David Vann věnuje i „non-fiction“, jeho vzpomínková kniha O míli méně: Skutečný příběh jedné katastrofální námořnické kariéry (A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea, 2005) i Poslední den na zemi: Portrét Steva Kazmierczaka, střelce ze Severoillinoiské univerzity (Last Day on Earth: A Portrait of the NIU Shooter, Steve Kazmeirczak, 2011), psychologický profil pachatele střelby, vzbudily stejný ohlas jako jeho beletristické dílo. V současné době David Vann vyučuje na katedře anglistiky a komparatistiky Warwické univerzity v Anglii.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Kilron a Paddock kdysi milovali tutéž ženu, nyní je pojí společné vyhnanství a starost o druhé. Divoký západ je kruté místo, kde každý den přežití znamená úspěch. Zatímco Paddock vyráží bojovat proti nepříteli, Kilrone zajišťuje bezpečí pro ženy a děti. Ani jeden však neví, že se na ně chystá léčka…

Léčka

Kdysi spojovala Kilrona a Paddocka láska k jedné ženě, teď je spojuje vyhnanství na Divokém západě a každodenní bitva o život svůj i těch, které přísahali ochránit. Zatímco Paddock táhne do boje proti nepříteli, Kilrone střeží ve městě ženy a děti. A ještě než nastane soumrak, padnou do pasti…

Autor: Louis L’Amour
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-993-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Léčka vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Barney Kilrone otevřel oči, když už dopoledne značně pokročilo. Několik minut zůstal nehybně ležet a zvolna si uvědomoval, kde vlastně je. Viděl Franka Paddocka, jak odjíždí se svým oddílem, a pak na naléhání Denise a Betty svolil, že si na chvilku zdřímne. Spal pět hodin. Podložil si hlavu dlaněmi a zadumal se, v jaké se to ocitl situaci. Možná má Paddock pravdu, podaří se mu Divokého psa chytit do léčky a uštědřit indiánům drtivou porážku. Jenže takhle uvažovat nemohl. Co když Divoký pes v bitvě nepodlehne nebo se střetnutí vyhne? Co když opravdu ovládá taktiku tak mistrně, jak se o tom povídá mezi indiány? (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Louis L’Amour (1908–1988) byl americký spisovatel. V jeho knihách převažovaly ty s westernovou tematikou, i přesto že psal i historicky zaměřené fiktivní romány, poezii a sci-fi. Mnoho jeho příběhů bylo adaptováno na filmy. Napsal přes sto děl. Začal s psaním poezie do novin a dostal se až k tolika publikacím za rok, že musel obcházet několik nakladatelství. Své psaní přerušil pouze po dobu druhé světové války, kdy musel na vojnu.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéčka

L'Amour, Louis

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeAkvárium

Vann, David

Argo, 2019

zobrazit info o knizeUmění závodit v dešti
aneb Jak jsem byl psem

Stein, Garth

Jota, 2019

zobrazit info o knizeNarušení

Kaysen, Susanna

Portál, 2019

Napsat komentář