Na hraně lidskosti…

Je-li-toto-clovek-perex
V roce 1941 s vyznamenáním ukončil studium chemie na univerzitě v Turíně. O dva roky později byl zatčen a poté transportován do Osvětimi. Šokující svědectví autora, který by letos oslavil sté výročí narození, zobrazuje strašlivou etapu minulosti, na niž bychom neměli zapomenout.

Čerstvě dostudovaný chemik Primo Levi, kudrnatý mladíček s nesmělým pohledem, je v prosinci 1943 zatčen a krátce na to transportován do Osvětimi, kde ho vězní až do osvobození tábora dne 27. ledna 1945.
Na stránkách, které napsal brzy po svém návratu k rodině, podává svědectví o hromadném šílenství, zvrácených ukrutnostech, proradnosti, tuposti, o nejstrašlivějších činech, jichž jsou lidé – a jen oni – schopni. Ale také o lidském sblížení, soucitu, odvaze, přátelství a nezdolnosti. Vypráví hlasem jasným, pevným a něžným, bez nenávisti i sebelítosti. Daří se mu cosi zázračného: v každém vězni, který se objeví na stránkách jeho knihy, ať už je to häftling nebo múzlman anebo kápo, poznáváme kohosi blízkého. A naučíme se ho chápat.
Ti lidé v nás podnítí touhu žít dobře a čestně. Probudí naše lepší já.
„Znovu a znovu mě ohromuje, jak nelidští dokážou být lidé k sobě navzájem.“
„Lidské nestvůry existují, ale je jich příliš málo, než aby byly opravdu nebezpečné. Nebezpečnější jsou obyčejní lidé, funkcionáři ochotní uvěřit a jednat, aniž by zapochybovali.“

 

Je-li toto člověk

O hrůzách, které nelze plně popsat
Autor: Levi Primo 
Přeložila: Drahoslava Janderová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-7335-589-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Je-li toto člověk vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

A přišla noc a všichni viděli, že takovou noc by lidské oči neměly spatřit ani přežít. Všichni to cítili: žádný strážný, italský ani německý, neměl odvahu přijít a podívat se, co dělají lidé, když vědí, že musí zemřít.

Každý se loučil se životem způsobem, jaký mu nejvíc vyhovoval. Někteří se modlili, někdo se opíjel, jiní se oddávali poslední bezbožné vášni. Ale matky pečlivě připravovaly jídlo na cestu, umývaly děti, skládaly zavazadla a ráno bylo na ostnatých drátech rozvěšeno dětské prádlo, schnoucí na větru. A nezapomněly ani na plenky, na hračky, na polštářky a na sto dalších věcí, o kterých vědí jen ony a bez kterých se děti neobejdou. Neudělali byste totéž? Kdyby vás zítra měli zabít i s vaším dítětem, nedali byste mu dnes najíst? (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku…

 

O autorovi

Levi Primo se narodil v židovské rodině v Turíně. V roce 1934 nastoupil na prestižní gymnázium, kde působili věhlasní profesoři a zároveň odpůrci fašismu. Primo Levi byl vynikající student, byl duševně velmi vyspělý a nechyběla mu fantazie. Vynikal v humanitních a přírodních vědách. Převážil však zájem o chemii a biologii. Chemii studoval na Fakultě přírodních věd Turínské univerzity, avšak po vydání rasových zákonů 1938 nesměl navštěvovat některé přednášky. I přes tyto a další potíže promoval v roce 1941 s vyznamenáním. Na jeho vysokoškolském diplomu se objevila formule „židovská rasa“. V roce 1942 se přestěhoval do Milána a zapojil se do aktivního odboje. V prosinci 1943 byl na udání zadržen fašisty a převezen do sběrného tábora Fossoli, kde začaly dlouhé roky jeho utrpení. V roce 1944 byl transportován do pracovního tábora Monowitz, kde se stal číslem 174517. Život mu zachránilo povolání, jako chemika ho zařadili na práci do továrny IG Farben Buna Werke a také to, že uměl trochu německy. Za kousky chleba ho tajně doučoval  jeden vězeň. V roce 1945, v dubnu, byl tábor osvobozen ruskou armádou, do Itálie se Levi vrátil až v říjnu. Z 650 italských Židů v Monowitzi byl Levi jeden z dvaceti, kteří přežili. Po návratu pracoval jako chemik a po večerech psal. Jeho díla byla oceněna řadou prestižních cen a byl rovněž vynikajícím vědcem. Ačkoliv měl rodinu a dva syny, v roce 1987 dobrovolně ukončil svůj život. Letos, dne 31. 7. 2019, by oslavil své sté narozeniny.

Celý životopis najdete na stránkách Židovské obce Brno.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe-li toto člověk

Levi, Primo

Leda, 2019

Napsat komentář