Puberta očima rodičů

Bitevni pole
Začíná to přímo ideálně – láska, svatba, děti… Pak přijde drsné vystřízlivění! Puberta potomka, krize středního věku, jeden krok od nervového zhroucení… Přečtěte si román o rodičích a dětech, který sice není z nejveselejších, ale přesto umí vykouzlit i úsměv.

S dětmi je ta potíž, že rostou. Jednoho krásného dne začnou bez varování práskat dveřmi, nosit špatné známky a vyjadřovat se nanejvýš mručením. A hlavně své rodiče přestanou považovat za bohy. S tím ovšem není snadné se smířit, zvlášť pokud jste otec. Věda tvrdí, že jsou v tom nevinně. Ty líné a vznětlivé tvory, neschopné uklidit po sobě špinavé ponožky, z nich dělá fakt, že jejich rozumové schopnosti jsou teprve ve vývinu. Ale stejně – nic horšího než puberťáka digitálního věku pánbůh ještě nestvořil. Manželé, které chování jejich patnáctiletého syna přivedlo na pokraj nervového zhroucení, si kladou otázku: Co jsme udělali špatně? Nejspíš nic. Válka se však už rozhořela. A oni na ni nebyli připraveni. Škola jim pomocnou ruku nepodá, otci přeskočí, matka se zoufale snaží vzniklý požár uhasit… Román o lásce mezi rodiči a dětmi, připomínající mnohdy spíš klání na bitevním poli.

 

Bitevní pole

Autor: Jérôme Colin
Přeložila: Sára Vybíralová

Počet stran: 175
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-809-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Bitevní pole vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Můžu si tady prohlížet nohy celé minuty. Místnost má nanejvýš dva metry čtvereční. Na podlaze je šedomodrá kamenná dlažba, na stěnách květinový vzor. Vybírala to Léa. Dokonalé pohodlí, keramická mísa, ochrana před usazováním vodního kamene, prkénko se zpomaleným sklápěním, úsporné splachování šesti nebo třemi litry. Je to můj hrad. Když se tu zavřu, mám jistotu, že mě nikdo nebude rušit. Nechat člověka v klidu vykadit je jedno z mála pravidel, jež se v tomhle domě ještě dodržují. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Tenhle velký třesk v životě jedné obyčejné rodiny vás rozesměje i rozněžní. Chování školy k dítěti, které vybočuje z řady, vás naopak zvedne ze židle. A s hrůzou si připomenete atentáty, k nimž došlo v Bruselu na jaře 2016. Román Bitevní pole mě silně zasáhl.

B comme Bouquiner

Tento román vás ujistí, že rozhodnutím nemít děti jste se vyhnuli nejhoršímu. Pověstným „bitevním polem“ v názvu knihy je totiž puberta… Jérôme Colin vykresluje se svérázným depresivním humorem onu osudovou noc, kdy nestvůra dospívání pohltí dětskou nevinnost, aby ráno vyvrhla nevděčného a drzého netvora.

David Foenkinos, L’Express

Smějeme-li se vtipným pasážím románu, smějeme se tím i vlastní nemohoucnosti v roli rodičů. Věnujte tuto knihu těm, kteří se potýkají s pubertou svých dětí, a nadosmrti budou vašimi přáteli. […] Autor zcela nepokrytě kritizuje zastaralý a křečovitý školský systém. Přitom ani nelamentuje, ani netupí ostří svého humoru. V okamžiku, kdy si k sobě otec a syn nacházejí cestu na pozadí teroristických útoků, je více než zřejmé, že síla autorova vyprávění netkví jen v jeho smyslu pro humor.

Hebban.nl

Humor ostrý jako břitva od začátku až do konce.

L’Echo

 

Jérôme Colin

Jérôme Colin (*1974) je belgický novinář a hudební kritik. Moderuje dvě televizní talk show a přispívá do filmové a kulturní rubriky magazínu Moustique. Je autorem dvou románů, Éviter les péages (Vyhnout se mýtnému, 2015) a Bitevní pole (2018).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBitevní pole

Colin, Jérôme

Host, 2019

Napsat komentář