Příběhy československých horolezců

Krejsa_Navzdy prvni
Kniha Navždy první vás provede bohatou historií československého horolezectví a nabídne jedinečné příběhy našich nejvýznamnějších horolezců. To vše za doprovodu praktického slovníčku, fotografií a dalších materiálů.

Unikátní portréty nejvýznamnějších československých horolezců na jejich dlouhé cestě k prvním himálajským výstupům. Kniha zachycuje historii československého horolezectví v období od druhé světové války po první výpravy našich horolezců do nejvyšších hor v sedmdesátých letech minulého století prostřednictvím vyprávění legendárních českých a slovenských horolezců. Jedná se o unikátní autorizovaný soubor portrétů historicky významných postav československého horolezectví, které obsahují horolezecký životopis, rozhovor a výčet nejvýznačnějších výstupů. Nechybí horolezecký slovníček, přehled zásadních výprav a množství dalších doprovodných materiálů. Kniha vychází s úvodním slovem Máry Holečka, fotografiemi Viléma Heckela, Bohumila Svatoše, Josefa Kývaly, Petra Piechowicze a dalších.

 

Navždy první

Příběhy legendárních československých horolezců
Autor: Martin Krejsa

Počet stran: 678
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 210×260 mm
ISBN: 978-80-7565-414-4
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu Navždy první vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Krejsa_Navzdy prvni_ukazka1Krejsa_Navzdy prvni_ukazka2

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Lezení jsou vlastně příběhy. Každá cesta či hora vydá na menší či větší příběh. Ať už je to několikametrový balvan nebo K2. Je to příběh, který je důležitý hlavně pro nás osobně. Ale může být mimořádně zajímavý a poučný i pro nás ostatní, co lačníme po dobrodružství a výškách. České i československé lezení a horolezectví je takových příběhů plné a kniha, kterou držíte v ruce, je toho důkazem. A hlavně, uchovává všechny tyto příběhy dál a dalším generacím. Je barvitá, dobrodružná a inspirující stejně jako osobnosti, které vyobrazuje.

Adam Ondra, nejlepší světový sportovní lezec, autor nejtěžší cesty světa Silence

V šesti letech jsem vylezl v holínkách na skalku ve starém lomu a dole potom rodičům oznámil, že budu horolezec. V deseti jsem přečetl knihu Himalájští tygři o prvních dobyvatelích osmitisícovek, která rozhodla o celém mém dalším životě. Troufnu si tvrdit, že díky ní k nim dnes také trochu patřím. Nyní se mi dostala do ruky kniha Navždy první s příběhy legendárních československých horolezců. Věřím, že i ona může zrodit nové, budoucí legendy…

Radek Jaroš, první český horolezec, který vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek

Unikátne portréty významných osobností československého horolezectva autora Martina Krejsu pozorne sledujem a čítam už veľa rokov. Obdivujem jeho precíznosť, množstvo faktov, ale aj výborne spracované zážitky legiend nášho horolezectva. A teraz tu máme knihu, kde je týchto portrétov dvadsaťštyri! V spojení s dôsledným a takmer vyčerpávajúcim spracovaním faktov o jednotlivých protagonistoch tu máme verne zachytený veľký diel našej horolezeckej histórie. A za to patrí autorovi a všetkým, ktorí sa na zrode tohto unikátneho diela podieľali, naša veľká vďaka!

Igor Koller, významný slovenský horolezec a autor mnoha jedinečných prvovýstupů, předseda Slovenského horolezeckého svazu JAMES

 

Martin Krejsa

Martin Krejsa (* 1965, Ostrava) je vysokoškolský pedagog na VŠB-TU Ostrava, publicista a fotograf. Horolezectví se věnuje od roku 1980, kdy začal nejprve zlézat skály v okolí Ostravy. Velmi si zamiloval Vysoké Tatry a postupem času v nich přelezl okolo stovky výstupů ve všech podstatných stěnách slovenské části. Na počátku devadesátých let se začal věnovat také sportovnímu lezení a zúčastnil se i závodů Českého poháru. Nejvíce jej to ale táhne do hor, a tak se zúčastňuje horolezeckých výprav do Pákistánu, Nepálu, Peru a Gruzie. Nadále zůstává věrný i Vysokým Tatrám, i když mnoho cest přelézá v dalším oblíbeném horstvu – v Dolomitech. Skalní výstupy podniká rovněž v Severní Americe, na Krymu a Sardinii. Své zážitky z lezení začal koncem devadesátých let publikovat v horolezeckých časopisech Adventure a Everest, později se pak stává pravidelným spolupracovníkem časopisů Montana, Lidé a hory a Horolezec. Ve svých článcích se specializuje zejména na portréty legendárních horolezců minulosti a významné události českého, československého, ale i světového horolezectví. Zálibu nalezl také v jiných odvětvích sportů a dobrodružných aktivit v přírodě, jako je lyžování, skialpinismus, jeskyňářství a vodáctví, což zúročil při tvorbě 100 dílů pořadu Na luftu v regionální moravskoslezské televizi Polar, kde vystoupilo pět desítek významných postav českého dobrodružství. Od roku 2016 působí jako člen správní rady nadačního fondu Historie dobrodružství, který se snaží mapovat pozapomenuté události z historie českého a československého dobrodružství. Kniha vychází pod patronátem tohoto fondu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNavždy první
Příběhy legendárních československých horolezců

Krejsa, Martin

Jota, 2019

Napsat komentář