Pražské jaro z pohledu německého historika

prazske_jaro
Letošní rok je rokem osmičkových výročí. Připomněli jsme si mimo jiné padesát let od pražského jara, které představovalo zmařený pokus o revizi (nejen) politické a ekonomické situace Československa.

Autorem knihy Pražské jaro s podtitulem Průlom do nového světa, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Argo, je Martin Schulze Wessel. Tento německý historik soudobých dějin studoval na univerzitách v Mnichově, Moskvě a Berlíně. V současnosti působí jako ředitel mnichovského badatelského centra pro dějiny Čech a Slovenska (Collegium Carolinum). Věnuje se primárně dějinám střední Evropy a carského i sovětského Ruska 19. a 20. století. Mezi jeho významné práce patří monografie Russlands Blick auf Preussen. Die polnische Frage in der Diplomatie und der politischen Öffentlichkeit des Zarenreiches und des Sowjetstaates 1697–1947 a Revolution und religiöser Dissens. Der römisch-katholische und russisch-ortodoxe Klerus als Träger religiösen Wandels in den böhmischen Ländern und in Russland 1848–1922.

Česká historiografie se z evidentních důvodů začala problematice pražského jara věnovat až po tzv. sametové revoluci, což je jednou z příčin, proč dosud není k dispozici ucelená interpretace tohoto tématu z pera českého historika (vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo vytvořit komplexní dějiny českých zemí, budeme si na takový počin asi muset ještě nějakou dobu počkat). Německý bohemista a rusista Martin Schulze Wessel se o synteticky pojatý výklad pražského jara pokusil. Spíše než popisu uvolňování poměrů se věnuje zasazování jednotlivých událostí do kontextu.

Autor poukazuje na zažitá zjednodušení, která kolem pražského jara kolují a jež vychází z nedostatečné analýzy událostí a jejich aktérů. Rovněž připomíná, že v pražském jaru šlo i o kulturní základy národa a velkou roli hrálo napravování justičních zločinů z padesátých let (v této souvislosti historik upozorňuje na antisemitské pozadí těchto procesů). Hnací silou pražského jara bylo podle Wessela nejen vyrovnávání se s minulostí, ale i představy o budoucí nové společnosti směřující k humanizaci socialismu.

Kniha je rozčleněna na pět hlavních kapitol, které se věnují jak reflexi minulosti v událostech pražského jara, tak konstrukci vidiny lepší budoucnosti, politickému pozadí a radikálnímu ukončení procesu „tání“. Kromě bohatého poznámkového aparátu a jmenného rejstříku titul obsahuje rozsáhlý seznam pramenů a literatury, který je užitečným nástrojem zejména pro studenty historie a příbuzných oborů, kteří z něj mohou čerpat inspiraci pro další odbornou četbu.

Na knize Pražské jaro: Průlom do nového světa lze ocenit především komplexní pohled na rozebírané téma, který zahrnuje i souvislosti, jež literatura české provenience obvykle nereflektuje. Titul doporučuji nejen studentům historie, kterým pomůže rozšířit penzum jejich znalostí pro relevantní zkoušky, ale i všem ostatním nadšencům do historie Československa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražské jaro
Průlom do nového světa

Wessel, Martin Schulze

Argo, 2018

Napsat komentář