A zrodila se kniha

rok ctyř
Morální dilema. To je motiv, který dal dohromady autory unikátní sbírky povídek Rok čtyř. Příběhy knihy jsou vzájemně propleteny v jedinečný celek. Vznikaly po dobu jednoho roku na kurzu tvůrčího psaní Reného Nekudy.

Dilema (řecky  δί-λημμα  „dvojí volba“) nutná volba mezi dvěma vzájemně se vylučujícími možnostmi; nutná, ale obtížná volba. Dvacet různých povídek dvaceti autorů, které během jednoho roku poskládají čtyři navzájem propletené příběhy. Malířka bez motivace, houslista bez angažmá, holčička bez mámy, básník bez múzy. Běla, Jeroným, Pepi, Martin a jejich blízcí, každý s osobitým postojem k životu. Svým úsudkem a jednáním ovlivňují nadcházející události všedních dní, spoutaní pouze možností svobodné volby.

Rok čtyř

Kolektiv autorů

Ilustrace: Michal Mimra
Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 165 x 235 mm
ISBN: 978-80-270-2175-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Rok čtyř vydal Projekt Hakuna Matata.

 

Rok plný práce i zábavy

Na ročním kurzu tvůrčího psaní Reného Nekudy se nás sešlo 20 studentů ve věku 23 až 75 let ( od studentky, přes nejrůznější povolání až ke seniorům). Když jsme se dozvěděli, že cílem kurzu není sepsat sbírku povídek, ale vytvořit společné literární dílo, nedokázali jsme si představit, že je něco takového možné. Dostali jsme za úkol hledat společné téma a zároveň přemýšlet, čím by naše kniha mohla být unikátní. Pracovali jsme ve dvojicích i týmech, přemýšleli jsme, dohadovali se a přesvědčovali navzájem. Nakonec zvítězilo téma MORÁLNÍ DILEMA. Nemělo jít o žádné celospolečenské téma. Spíše o zajímavé problémy jednotlivce, který se musí rozhodnout pro jedno ze dvou řešení. Každý z nás si za sebe vymyslel tři, a tak začaly vznikat mentální zárodky našich budoucích povídek. Zároveň jsme se shodli na tom, že naše povídky budou provázané jednotlivými osudy postav. Sepsali jsme každý podrobný životopis smyšlené postavy, na internetu našli fotografii, která postavu vystihovala. René z nich vybral čtyři tak, aby vznikla zajímavá kombinace postav pro náš povídkový román: mladou malířku Bělu, houslistu Jeronýma – tátu od čtyř dětí, průvodce Martina, milovníka motocyklů a devítiletou Pepi, která žije s otcem a babičkou. Rozdělili jsme si rok 2016 do dvaceti období a každý z nás si jedno vylosoval. Povídky se měly odehrávat v jediném dni zvoleného období, tedy dvacet dní roku 2016 od ledna až do prosince. A osud Běly, Jeronýma, Martina a Pepi se měl po celý rok odvíjet od jejich dilemat tak, aby hrdinové prošli za tu dobu nějakým zajímavým vývojem. V každé povídce měl být jeden nebo i více z nich hlavní nebo vedlejší postavou. A tak jsme se pustili do psaní. Na každý čtvrtek bylo naplánováno čtení několika povídek. Každý posluchač dostal svůj výtisk a autor předčítal svou povídku nahlas. Ostatní pak povídku komentovali, diskutovali o dilematech, posuzovali uchopení postav, jejich jazyk a postoje… Vznikla časová osa, do které jsme zaznamenávali povídky, postavy, vedlejší postavy, vztahy a zásadní události. A mezitím, co jsme ladili a přepisovali povídky, jsme plnili další úkoly, aby kniha mohla vzniknout. Hledali jsme ilustrátora, redaktora, korektora, tiskárnu, nakladatele, místo pro křest, kmotra knihy a zařizovali vše, co je pro realizaci knih nezbytné. A každý týden jsme se těšili! Na naše postavy, na čtení, na zpětnou vazbu a na naše společenství, ze kterého postupně vznikala parta přátel. Prostory ve Skautském institutu na Malém náměstí byly pro naše setkávání ideální. Měli jsme k dispozici místnost s renesančním stropem, dostatek toastů, kávy a vína, a tak jsme mohli tvořit v příjemné atmosféře přímo v centru města. Ač jsme tomu na začátku nevěřili, podařilo se nám dopsat všech dvacet povídek. Vznikl povídkový román, který jsme pokřtili v hudebním klubu Mandragora na Vinohradech za účasti kmotra Tomáše Feřteka a blízkých i přátel autorů knihy.

Rok čtyř je zajímavý jak pro pozorného čtenáře, který dostopuje napříč knihou osudy jednotlivých postav a ocení jednotlivé styly. Zaujme i milovníky povídek, protože každá z nich je ucelená a funguje samostatně. Kniha obsahuje medailonky jednotlivých autorů a je doplněná ilustracemi Michala Mimry.

Za autory,
Kristina Navrátilová
Josef Hajas
Pavla Trnková

Kolektiv autorů

René Nekuda, Josef Hajas, Kateřina Knaislová, Bohdan Zajčenko, Kateřina Vickers, Barbora Kačena, Vláďa Řehák, Pavla Trnková, Michaela Mikulová, Marie Čtyřoká, Petr Olejníček, Helena Kubíčková, Lucie Medzihorská, Jarmila Biskupová, Tereza Keilová, Alena Beránková, Zuzana Neustadtová, Blanka Holoubková, Thea Kučerová, Kristina Navrátilová, Šťepán Materna spolu s ilustrátorem Michalem Mimrou.


Projekt Hakuna Matata

Hakuna Matata je svahilská fráze vyjadřující bezstarostnost, podobně jako fráze „to je v pořádku“ nebo „žádnej problém“.Hakuna Matata je sbírka textů začínajících autorů z České republiky, Belgie a ze Španělska, která oslavuje příběhy. Inspirací pro vznik této knihy se staly osudy devatenácti reálných lidí, kteří žijí v největším keňském slumu Kibera. Hakuna Matata je víc, než jen další kniha příběhů, je to projekt o propojování, hlubším porozumění a efektivní pomoci. Projekt Hakuna Matata rovněž zastřešuje vydání knihy Rok čtyř.

Zdrojem informací jsou stránky autora projektu www.renenekuda.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRok čtyř

kolektiv autorů

Projekt Hakuna Matata, 2017

Napsat komentář