Pokochejte se další velkoformátovou publikací od autorů Map

pod-zemi-pod-vodou-perex-bnahled
Autoři bestsellerových Map přicházejí s novým titulem. Tentokrát se díky jejich nádherně ilustrované knize čtenáři vypraví pod zemský povrch a pod vodní hladinu.

Autory velkoformátové publikace Pod zemí, pod vodou, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Host, jsou manželé Aleksandra Machowiak Mizielińska a Daniel Mizieliński. Oba dva vystudovali výtvarné umění na varšavské univerzitě a společně se věnují grafickému designu. V loňském roce se čtenáři mohli (rovněž díky nakladatelství Host) seznámit s jejich společným titulem – ilustrovaným atlasem Mapy plným fascinujících detailů.

Velkoformátové ilustrované publikace, určené především pro mladší čtenáře, si zamilujete na první pohled. Větší rozměry knihy dává ilustrátorům jedinečnou možnost zobrazit zvolený motiv do těch nejmenších detailů, popřípadě (jako v případě Map nebo Cesty časem) vytvořit koláže, ve kterých čtenář může neustále nalézat nové významy. Pokud vás publikace Pod zemí, pod vodou zaujme, nezapomeňte si na našem webu přečíst recenze podobně koncipovaných knih Animalium, Včely a Cesta časem.

20171027_210105

Kniha je netradičně oboustranná – z jedné strany si prohlédnete svět pod zemí, z druhé pak svět pod vodní hladinou. Uprostřed se tyto dvě části stýkají ve dvoustraně zobrazující planetu Zemi a její stavbu. V kapitolách věnovaných světu pod zemským povrchem si prohlédnete svět červů, mravenců a zvířat žijících v norách, dále pak svět kořenové zeleniny a kořenů stromů, podíváte se na inženýrské sítě a uvidíte, jak vypadá metro v různých světových metropolích. Milovníci historie budou jistě nadšeni ilustracemi věnovanými archeologii a paleontologii. A samozřejmě nelze opomenout jeskyně, doly nebo žhavé sopky.

V části „Pod vodou“ nás autoři zavádějí pod hladiny jezer, moří a oceánů, kde nalezneme nejen rozmanitou faunu a flóru, ale i důmyslná lidská zařízení, jako jsou například ponorky nebo potápěčské zvony. Čtenáři se díky knize dostanou i do blízkosti plejtváka obrovského nebo k vraku legendárního Titaniku, který se potopil roku 1912 a byl nalezen až díky výpravě amerického vědce Roberta Balliarda roku 1985.

20171027_210032

V porovnání s předchozím titulem autorů, úspěšnými Mapami, disponuje kniha Pod zemí, pod vodou rozsáhlejší textovou částí. V tomto aspektu se podobá spíše velkoformátovým publikacím Cesta časem nebo Včely, které rovněž velmi efektivně kombinují stručný text s detailními ilustracemi. Shodným prvkem publikací Mapy a Pod zemí, pod vodou je informační potenciál samotných obrázků, podle kterých může dítě samo snadno vyprávět vlastními slovy, co je na ilustraci zobrazeno. To zlepšuje nejen pozorovací schopnosti dětí, ale rovněž pozitivně ovlivňuje vyjadřovací schopnosti a slovní zásobu.

Publikace Pod zemí, pod vodou je poučná nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Malým i o něco větším školákům rozšíří znalosti o naší planetě, jde tedy o užitečnou pomůcku při výuce přírodopisu a zeměpisu. Velmi detailně vyvedené velkoformátové celobarevné ilustrace pomáhají dětem lépe pochopit skutečnosti, které by pro ně jinak byly příliš abstraktní (například pohyb zemských desek nebo činnost sopky). Titul doporučuji jako pěkný dárek pod vánoční stromeček, který děti potěší i poučí zároveň.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod zemí, pod vodou

Mizielińska, Alexandra - Mizieliński, Daniel

Host, 2017

Napsat komentář