Atlas světových dějin ještě nikdy nebyl tak zábavný

870_cesta-casem-obalka-rgb
Nebaví vaše děti dějepis? Nebo jsou do něj naopak nadšené a rády by se dozvěděly více, než slýchají na hodinách ve škole? Pak vám nesmí ujít atlas světových dějin Cesta časem vybavený nádhernými ilustracemi Petera Goese.

Titul Cesta časem, opatřený podtitulem Světové dějiny v obrazech, který vydalo nakladatelství Zlín v roce 2017, je pozoruhodnou obrazovou knihou i didaktickou pomůckou v jednom. Peter Goes je zkušený belgický ilustrátor a animátor. Na svém kontě má již úspěšnou obrazovou knihu Finn’s Birthday Party, která dětem umožňuje rozvíjet jejich pozorovací schopnosti.

Před Vánoci vydalo nakladatelství Host velkoformátovou obrazovou knihu Mapy, která svým pojetím zaujala množství malých i velkých čtenářů. Nakladatelství Kniha Zlín nyní přichází s knihou založenou na podobném konceptu – titul Cesta časem představuje čtenářům všeho věku světové dějiny od samého počátku vesmíru až po události, jež nastaly krátce před vytvořením knihy. Každá dvoustrana velkoformátové publikace obsahuje jednu ilustrovanou scénu věnovanou jednomu dějinnému období. Podobně, jako tomu bývá u koláží, je každá ze scén složena z kreseb jednotlivých převratných událostí, důležitých postav, staveb nebo uměleckých děl, spadajících do daného úseku dějin.

Kniha Cesta časem je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé. Pro větší čtenáře představuje publikaci plnou poutavých ilustrací, ve kterých se dají dlouhou dobu hledat na jednu stranu očividné a na druhou stranu skryté odkazy na události, postavy, stavby, umělecká díla a další objekty světových dějin. Pro mladší čtenáře je kniha skvělou didaktickou pomůckou. Rodiče mohou svým dětem na základě ilustrací vyprávět o světových dějinách a tyto informace věku dětí přizpůsobovat. Právě k tomu jsou ilustrace vhodnější než text – jsou variabilní a při každém prohlížení v nich čtenář (či správněji pozorovatel) najde nové a nové aspekty a kontexty.

Peteru Goesovi se podařilo skvěle vystihnout atmosféru jednotlivých období. Ať již jde o mor v rámci kapitoly „14. století“, nebo o svržení atomové bomby na Hirošimu koncem druhé světové války, ilustrace nejsou ploché, ale mají emoční náboj, který čtenáři umožňuje lépe se do dějin vcítit. V každé scéně lze navíc najít nějaké vtipné vsuvky.

Cestu časem doporučuji nejen jako zajímavé pojetí výkladu světových dějin, ale i jako didaktickou pomůcku, pomocí níž lze děti zasvěcovat do světových dějin.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta časem
Světové dějiny v obrazech

Goes, Peter

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář