Přírodovědecké muzeum s neomezeným vstupem

animalium
Máte rádi přírodovědná muzea? Nakladatelství Albatros se netradičně rozhodlo jedno takové vydat v knižní podobě. Kromě zajímavého konceptu vás zaujmou i nádherné ilustrace.

Velkoformátová publikace Animalium, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Albatros, pracuje s neobvyklým konceptem. Je prezentována jako přírodovědné muzeum v knižní podobě, což je podpořeno nejen grafickou podobou knihy, ale i faktem, že autorky Katie Scottová a Jenny Broomová se na obálce prezentují jako „kurátorky“. Předmluvu ke knize napsala Dr. Sandra Knappová z Přírodovědného muzea v Londýně.

animalium2

Titul Animalium je další z velkoformátových dětských encyklopedií, které s velkým úspěchem vydávají různá nakladatelství. Jmenujme například slavné Mapy od nakladatelství Host, titul Cesta časem od nakladatelství Zlín a knihu Včely z nakladatelství Slovart. Publikace mají společné to, že efektně využívají prostor, který jim formát knih dává. Výsledkem bývají nádherné „koláže“, umožňující objevovat nové a nové detaily, nebo v případě Animalia velké podrobné ilustrace, díky kterým si čtenáři mohou důkladně prohlédnout nejrůznější živočichy.

animalium3

Kniha je rozdělena do šesti kapitol věnujících se živočišným skupinám bezobratlých, ryb, obojživelníků plazů, ptáků a savců. Každá tato část začíná stručným úvodem, po kterém následují podkapitoly věnované jednotlivým kmenům, třídám a dalším menším skupinám živočichů. Kapitoly končí charakteristikou některého z biotopů. Například kapitola „Savci“ obsahuje podkapitoly o vačnatcích, slonech, primátech, hlodavcích, netopýrech, kočkovitých, kopytnících, sirénách, ploutvonožcích, kytovcích a arktické tundře.

Doménou publikace jsou však velké a podrobné ilustrace, které svou podobou připomínají staré encyklopedie o zvířatech. Tyto ilustrace jsou na stránkách často sestaveny do zajímavých kompozic. Kromě toho, že ilustrace názorně předvádějí podobu v textu rozebíraných živočichů, mají také funkci motivační – podněcují čtenářovu zvědavost a chuť zjišťovat si více informací. Rodiče ocení především to, že kniha u jejich dětí vzbudí zájem o přírodu.

animalium1

Titul Animalium doporučuji jako skvělý dárek pro malé čtenáře, kterým poskytne množství zábavy i poučení při zkoumání nádherně vyvedených ilustrací. Knihu lze kromě toho používat jako názornou pomůcku při výuce přírodopisu ať doma, nebo ve škole.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnimalium

Broomová, Jenny

Albatros, 2017

Napsat komentář