O včelách pro děti

099_bg
Včely jsou úžasní živočichové. Byly na naší planetě dříve než dinosauři, jako výšivka se ocitly i na plášti Napoleona Bonaparta a neustále překvapují vědce svými schopnostmi. Nakladatelství Slovart vydalo velkoformátovou encyklopedii pro děti odtajňující svět včel.

Po velkoformátových ilustrovaných knihách Mapy od nakladatelství Host a Cesta časem od nakladatelství Kniha Zlín se nakladatelství Slovart rozhodlo s podobným konceptem zamířit do říše hmyzu a vydalo velkoformátovou ilustrovanou knihu Včely od Piotra Sochy. Piotr Socha je polský grafik, návrhář a ilustrátor. Roku 1992 absolvoval Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Kromě ilustrace se podílí i na tvorbě knih či audioknih.

Publikace Včely zaujme svým konceptem jak děti, tak dospělé. Na každé straně či dvoustraně čtenář nalezne rozměrnou, popisky opatřenou ilustraci, k níž je na spodní části strany připojen obsáhlejší komentář. Autorem doplňujících textů je Wojciech Grajkowski, který dokázal faktické informace transformovat do vyprávění, jež je dostatečně srozumitelné i pro děti, a zároveň není příliš zjednodušující.

vcely_001

Kniha se zabývá celou řadou témat. Začíná logicky informacemi o původu včel, o stavbě jejich těla a o životě včelstva. Čtenář se dozví i to, za které ovoce a za kterou zeleninu vděčíme včelímu opylování, a která další zvířata řadíme mezi opylovače. Dále se publikace zabývá historií včelařství od prvního setkání člověka se včelami v době pravěké až po vysvětlení pojmu brtnictví. Následující část se věnuje problematice včelaření, jak je známe dnes. Čtenáři je vysvětlena stavba úlu, jaké nářadí a jaký úbor používají včelaři a co vůbec práce včelaře obnáší. Samozřejmě nechybí popis procesu vzniku medu a dalších včelích produktů. Autoři nezapomněli ani na městské včelaření, jehož obliba stále roste.

vcely_002

Ilustrace Piotra Sochy jsou harmonicky barevně laděné a detailní. Jednotlivé nákresy efektivně vyplňují každou stranu, k čemuž někdy autor využívá opakování stejného motivu, což vypadá velmi působivě. Děti díky nákresům lépe pochopí procesy, které probíhají za zdmi úlu. Kniha Včely bude edukačním a poutavým čtením nejen pro děti, ale rovněž pro dospělé, které překvapí mnohými novými informacemi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVčely

Socha, Piotr

Slovart, 2017

Napsat komentář