Získejte knihu odhalující tajemství agentů Rosenbergových

manzele-kteri-ukradli-atomovou-bombu
V roce 1953 byli v USA za velezradu popraveni manželé Rosenbergovi. Byli to ale skutečně oni, kdo předal sovětům zásadní informace potřebné k výrobě jaderné bomby? Více než půlstoletí stará tajemství můžete nyní odkrýt díky knize Miriam a Waltera Schneirových.

Pravda o případu Julia a Ethel Rosenbergových

V prvních letech studené války a v atmosféře zjitřené válkou v Koreji byli tito američtí komunisté odsouzeni k trestu smrti za špionáž ve prospěch Sovětského svazu.

Kniha se věnuje znovuotevření známého případu, který řeší zbývající záhady a otázky ohledně manželů Julia a Ethel Rosenbergových. Autoři knihy Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Walter a Miriam Schneirovi byli v roce 1965 jedni z prvních, kteří otevřeli kontroverzní případ Julia a Ethel Rosenbergových, popravených v roce 1953 za špionáž a předání klíčových informací o výrobě atomové bomby Sovětskému svazu.

Třicet let poté se Schneirovi znovu ponořili do případu a po otevření sovětských archivů se střípky začaly skládat znovu – a jinak. Za více než deset let svého bádání se autoři setkali s bývalými zpravodajskými úředníky v Moskvě a Praze a prostudovali detaily zaznamenané v tisících vládních dokumentů.

 

Kdo byli manželé Rosenbergovi?

Julius Rosenberg se narodil v New Yorku v roce 1918 jako syn chudých židovských přistěhovalců z Polska. Už jako student se politicky angažoval, stejně jako jeho manželka Ethel, rozená Greenglassová. V roce 1942 vstoupili oba do tehdy ještě legální Komunistické strany, o rok později však opět vystoupili, pravděpodobně ze strachu z problémů v zaměstnání. Julius totiž v té době pracoval jako civilní pracovník americké armády, Ethel byla sekretářkou.

Poté co v srpnu 1949 ohlásil Sovětský svaz úspěšnou zkoušku atomové bomby, byl to pro Spojené státy šok. Úřady ihned začaly s vyšetřováním a FBI brzy odhalila únik tajných materiálů o výrobě jaderné zbraně přímo z Los Alamos v Novém Mexiku. Necelý rok po zahájení rozsudku byli manželé Rosenbergovi zatčeni.

Soudní proces, který začal 6. března 1951, vyvolal vlnu protestů, a přestože Rosenbergovi všechna obvinění popírali, skončil vynesením trestu smrti. Soudce Irving Kaufmann tehdy řekl:

„Považuji váš zločin za horší vraždy. Tím, že jste předali Rusům atomovou bombu o celé roky dříve, než ji mohli podle našich vědců sami vyrobit, zavinili jste podle mého názoru komunistickou agresi do Koreje. Svou zradou jste fakticky narušili chod dějin na úkor naší země.“

Zdroj informací: Tisková zpráva nakladatelství Grada

 

Manželé, kteří ukradli atomovou bombu

Pravda o případu Julia a Ethel Rosenbergových

Autoři: Miriam a Walter Schneirovi

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0298-3
Doporučená cena: 279 Kč

Přečtěte si více o knize Manželé, kteří ukradli atomovou bombu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis.

Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy.

 

Ohlasy na knihu:

„Jedna z nejlepších prací moderní investigativní žurnalistiky.“

The Nation

„Po přečtení knihy se poprava manželů Rosenbergových zdá být nesmyslná víc než kdy jindy.“

Arthur Miller

Vyhrajte knihu Manželé, kteří ukradli atomovou bombu

Kdo vynesl tajemství atomové bomby Sovětskému svazu? Jakou roli v celém případu hráli Julius a Ethel Rosenbergovi? Opravdu to byli oni, kteří ukradli atomovou bombu? Nejen tyto otázky se snaží zodpovědět Miriam a Walter Schneirovi ve své knize Manželé, kteří ukradli atomovou bombu.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Manželé, kteří ukradli atomovou bombu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Aktéři, kulisy a propadliště
probíhá od 3. do 16. října 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Manželé, kteří ukradli atomovou bombu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManželé, kteří ukradli atomovou bombu
Pravda o případu Julia a Ethel Rosenbergových

Schneir, Miriam – Schneir, Walte

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář