Minulost, která měla zůstat nepoznána…

Kulka_nahled
Žila si obyčejný život učitelky francouzské literatury, než zjistila, že ve skutečnosti není tou, za kterou ji všichni pokládají. Rozhodla se účty se svou minulostí vyrovnat sama. Byl to však nebezpečný nápad.

Mary Luise Kellyová (*1971) – americká spisovatelka a novinářka – vystudovala prestižní školy, psala do známých periodik a pracovala pro CNN a BBC a působila i jako zahraniční zpravodajka na Blízkém východě. Inspiraci terorismem využila ve své prvotině Anonymous Source (2014), která česky zatím nevyšla. V loňském roce zaujala svět svým románem s krátkým a úderným názvem Kulka, který do češtiny přeložila Milena Pellarová a vydalo nakladatelství Knižní klub jako bestseller na letošní prázdniny.

Kulka vypráví příběh obyčejné ženy Caroliny Cashionové, která má velice pohnutou minulost, o níž však až do chvíle, kdy ji začalo bolet zápěstí, neměla ani tušení. Vyšetření magnetickou rezonancí a následný rentgen totiž s naprostou jistotou prokáží, že má v těle, přesněji na krku v blízkosti propojení míchy a mozku, kulku. Ano, určitě byla postřelena. Jak to, že si takový zážitek vůbec nepamatuje? Postupně zjišťuje, že ve třech letech byla zasažena střelou při přepadení její biologické rodiny. Na rozdíl od rodičů přežila a byla adoptována novou rodinou, v níž vyrostla a jejíž příjmení nosí.

Rozhodne se pátrat, co se vlastně tenkrát před třiceti čtyřmi lety v daleké Atlantě odehrálo. Chce zjistit více o svých rodičích a srovnat si v hlavě, čeho to jako dítě vlastně byla svědkem. Nic si nepamatuje, a tak se spojí s novinářem, který tenkrát o případu psal. Sepíší spolu nový článek a doufají, že se jim někdo z pamětníků ozve. Jenže noviny čte nejen policista, který vraždu před lety neobjasnil, a přátelé jejích rodičů, ale také vrah, který začne panikařit. Kulka totiž může být novým důkazem proti němu!

Roztáčí se kolotoč bizarních setkání, událostí, vzpomínek a nebezpečných situací, které vyústí v jednu velkou tragédii. Carolina totiž vezme zúčtování s nově objevenou minulostí do svých rukou a nenechá se jen tak odradit.

Mary Luise Kellyová vytvořila svižně odsýpající pozoruhodný příběh vystavěný na náhodném odhalení. Žena, která měla ráda svoji rodinu a životní rutinu, zjišťuje, že její dosavadní život vyrostl na lži a že nic není takové, jak se jeví. Jen velmi těžko se smiřuje s nově objevenými skutečnostmi a navzdory své povaze se rozhodne konat. Vlivem impulzivního chování však ztratí takřka vše, co pro ni až dosud mělo hodnotu. Není to příliš velká cena za poznání?

Thrillerový román Kulka není jen napínavým čtením s překvapivým vyústěním, ale vyvolává ve čtenářích velkou řadu otázek. Jak bychom asi jednali my v situaci hlavní hrdinky? Dokázali bychom za minulostí, ať už byla jakákoli, zabouchnout dveře, nebo bychom jako Caroline toužili poznat zapovězené z Pandořiny skříňky? Není velkou chybou před adoptovanými dětmi tajit, že nejsou biologickými potomky?

Člověk si myslí, že lidi, kteří ho vychovali, dobře zná, protože vedle něj jsou celý život. Umí číst v jejich hlase, gestech a smíchu, protože ví, co nosí v srdci.
Ale je to omyl, protože do hlavy jim nevidí. Všichni skrývají tajemství, která se netýkají jen jich samotných, ale i vás, a doufají, že na ně nikdy nepřijdete. Můžete s někým žít, dělit se s ním o hlouposti každodenního života, o mýdlo, cukr a třeba boty, ale stejně netušíte, co v něm je.
Myslíte si, že někoho znáte.
A pak se vám najednou ve věku třiceti sedmi let otevřou oči.
(str. 52–53)

Osobně si myslím, že Caroline je hodně rozporuplná postava. Na jednu stranu uzavřená introvertka, na druhou stranu podléhá impulzivním rozhodnutím a klidně dává rozhovory do novin, aniž by si plně uvědomovala následky. A nejsem si jista, zda by skutečný introvert byl takové radikální proměny schopen. Na druhou stranu – hrdinka prožívá tak velký otřes ve svých stávajících jistotách, že pro ni dosavadní způsob života najednou pozbývá cenu. Kdo ví, co se v takové situaci v člověku děje.

Příběh takřka detektivní vyprávěný ústy Caroline se velice dobře čte. Touha hlavní hrdinky po pravdě se stává i čtenářovou touhou, která jej žene k rychlejšímu dosažení konce. A po jeho dočtení si pak říká, zda taková honba za spravedlností má vůbec smysl, jestli není lepší spolehnout se na ony pověstné Boží mlýny…

Máte-li chuť na napínavý příběh, který vás dlouho nezdrží, neboť se rychle čte, pak si Kulku nenechte utéct. Obzvláště, jste-li žena středních let, bude mít pro vás neodolatelný půvab.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKulka
Kdo jiný by toho měl o vás vědět víc než vy sami?

Kellyová, Mary Louise

Knižní klub, 2016

Napsat komentář