Získejte tragikomedii o podivném vztahu matky a syna

Ja-se-vratim
Mnoho let matka svého syna odmítala, chovala se k němu chladně a ani náznakem mu neodhalila nic ze své minulosti. Nyní však potřebuje jeho pomoc s odchodem z tohoto světa a rozhodne se ji vyměnit za svůj životní příběh.

Směsice pravdy a lží

Podivínská matka, po lásce prahnoucí syn a touha lehce umřít.

Po letech chladu a odmítání se osmadevadesátiletá matka otevře svému synovi romanopisci. Dovolí mu, aby sepsal její životní příběh – pod podmínkou, že jí pomůže k odchodu. Dodrží oba svůj slib? A mohou si důvěřovat?

Kdo je vlastně ta svérázná žena zamykající minulost do staré truhly? Jako selská dcerka brabantského statkáře se ke zděšení své protestantské rodiny provdala za indonéského vojáka koloniální armády a odjela s ním na druhý konec světa. Po válce se do Nizozemska vrátila – bez manžela, zato se třemi dcerami a bez prostředků, těhotná s novým mužem a poznamenaná léty utrpení v japonském koncentračním táboře. Válka ji ovšem pronásledovat nepřestala, vtělila se do šílenství jejího muže, spisovatelova otce. Teprve dědictví po zámožné tetě jí dalo naději na nový, lepší život.

Vzájemná jízlivost, bizarní monology, zamlčená tajemství. Syn zoufalý z nepřehledné směsice pravdy a lží nad matkou čas od času láme hůl. Ale stejně se k ní vždy znovu vrací… Román Já se vrátím je tragikomedií o odtažité, leč fascinující matce, po lásce toužícím synovi a napínavé hře, kterou spolu hrají.

 

Já se vrátím

Autor: Adriaan van Dis

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Martina Limburg Loučková
Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2016
ISBN: 978-80-7491-592-5

Přečtěte si více o knize Já se vrátím, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Já tu truhlu nenávidím, já tu truhlu nenávidím, já tu truhlu nenávidím.“ To byla ten den v zahradě moje mantra. A já jsem zatraceně dobře věděl, co to mantra je. Řekni to tisíckrát a vzneseš se. Játutruhlunenávidímtruhlunenávidímtruhlunenávidímtruhlunenávidímtruhlunenávidímtruhlunenávidím.
Až jsem z toho byl celý ochraptělý a v rauši.
Matka běžela s nářkem do kůlny a vrátila se se sekyrou.
„Jdi od té truhly.“ Vysmál jsem se jí, seskočil na zem a zatlačil ji do šeříků. (Stačí jediný šeřík a vzpomenu si na ten den.) Sem s tou sekerou. Vyrval jsem ji matce z ruky a ťal do víka. Tupým koncem a ještě jednou ostrým. Tropické dřevo prasklo. Matka se na mě pověsila.
„Vydědím tě. Já tě vydědím.“
Její nehty mě škrábaly na šíji a na ohryzku. Tygřice.
Jenom jsem zasípal.
Vyhrála.
Truhlu jsme zatáhli zase dovnitř.
Pod ubrus s ní. (str. 12)

 

O autorovi

Adriaan-van-DisAdriaan van Dis (nar. 1946) je oceňovaný nizozemský spisovatel, novinář a tvůrce televizních pořadů. Pochází z rodiny s indickými kořeny a fascinace kulturními střety se promítla do celého jeho díla. Za svůj autobiografický román Indische duinen (Indické duny, 1994) obdržel několik nizozemských ocenění. Van Disova nejnovější kniha Já se vrátím (2014) získala v roce 2015 prestižní nizozemskou cenu Libris. Knihy se prodalo téměř dvě stě tisíc výtisků.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Já se vrátím

Vyprávění osmadevadesátileté ženy se zdá jako nepřehledná směsice pravdy a lží a její syn mnohokrát ztratí trpělivost a chystá se nad svojí matkou zlomit hůl. Něco si však slíbili, a i když ani jeden díky jejich narušenému vztahu neví, zda může tomu druhému důvěřovat, alespoň se o to pokouší. Před synem-spisovatelem se tak odkrývá minulost jeho rodiny a především matky, která se ji snažila mnoho let schovávat v zamčené staré truhle. Výměnou za pomoc s odchodem z tohoto světa se však stará žena rozhodne, že svému po lásce toužícímu synovi odhalí svá tajemství. A právě nyní si je můžete přečíst i vy v románu, jehož autorem je Adriaan van Dis.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Já se vrátím vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Já se vrátím
probíhá od 4. do 17. srpna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Já se vrátím

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá se vrátím

Dis, Adriaan van

Host, 2016

Napsat komentář