Výlet do historie literární i světové

globus
V dnešních tipech se vrátíme zpět do historie. Cestou potkáme dílo slavného antického básníka Vergilia, vzpomeneme na proslavenou hru nazvanou po svém hlavním hrdinovi Cyranu z Bergeracu a na závěr se podíváme do 13. století, kdy Marco Polo vyráží na svou velkou výpravu.

Jak bylo předznamenáno v úvodním textu, nejprve se vrátíme do dob antických. Pokud vám jméno Publius Vergilius Maro neuvízlo v paměti z dob školních, možná vám je znám jako jedna z hlavních postav Božské komedie, díla slavného italského raně renesančního básníka Danta Alighieriho. Dnes se nám dostává do ruky české vydání Vergiliových básní. Ochutnejte s námi jedno z nejslavnějších děl antické poezie.

Zpěvy rolnické (Georgica)

Autor: Publius Vergilius Maro
Přeložila: Helena Kurzová

Počet stran: 228
Vazba: brožovaná
Formát: 110×153 mm
ISBN: 978-80-200-2558-6
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Zpěvy rolnické (Georgica) vydalo nakladatelství Academia.

Dílo římského básníka Vergilia (70–19 př. Kr.) patří ke stálicím světové klasické poezie. Dokladem toho, že i dnes představuje lákavou výzvu pro překladatele, je nový český překlad básně Zpěvy rolnické / Georgica. Báseň, rozdělená do čtyř knih, je formálně básní naučnou, pojednávající o pěstování plodin, o chovu zvířat, o vínu a o včelách, ale Vergilius do ní vložil úvahy o lidském životě, o přírodě, o rodině a uspořádání lidské společnosti, to vše navíc obohacené krásným jazykem a humorem. Georgica obsahují rovněž dva slavné exkursy: chválu Itálie v první knize a mýtus o Orfeovi a Aristaeovi v knize čtvrté.

O autorovi

Publius Vergilius Maro je jedním z nejslavnějších antických básníků. Žil v prvním století před naším letopočtem, za vlády prvního řádně jmenovaného císaře, Augusta. Kromě svého díla je také znám jako Dantův průvodce peklem ve slavné Božské komedii.

————————————————

Přečíst pečlivě a s pochopením Vergiliovy básně dá zajisté i zkušenému čtenáři zabrat, není tedy na škodu u druhé knihy trochu odlehčit. A to hned ve dvou směrech. V první řadě jde hned o formu předlohy – Cyrano z Bergaracu je divadelní hra od francouzského dramatika a básníka Edmonda Rostanda a divadelní hra je, i když je její téma vážné, čtenářsky přívětivější než poezie. Zvláště, když je čtenáři předkládána hlasy zkušených herců, – a tím se dostáváme k druhému „směru odlehčenosti“, představujeme si totiž precizně zpracovanou audioknihu, jež vás může doprovázet i na cestách.

Cyrano z Bergeracu [Audio na CD]

Autor: Edmond Rostand

Vazba: CD
ISBN: 8590236087729
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cyrano z Bergeracu [Audio na CD] vydalo nakladatelství Radioservis.

Český rozhlas vrátil po šedesáti letech na rozhlasové jeviště jednu z nejslavnějších her všech dob Cyrano de Bergerac. Titulní roli hrdého gaskoňského bouřliváka, který svůj širák v souboji odhazuje v dál, ale před ženami se skrývá pod balkónem, převzal po Karlu Högerovi vynikající Jiří Langmajer.

„Rádio má tu výhodu, a zároveň je v tom ta práce nesmírně těžká a současně krásná, že vše musí vycházet čistě z nitra herce. Nemůže použít nic, co by měl k dispozici na jevišti, tzn. doplnit gestem, muzikou, kordem nebo hodit širák. Tady se to musí všechno z hloubi duše, v tomto případě mé duše a mého srdce, dostat skrz mikrofon k divákům a já jsem pevně přesvědčen, že jsme pro to udělali maximum,“ řekl k nastudování hry představitel hlavní role Jiří Langmajer.

Čtou: Jiří Langmajer, Daniel Bambas, Otakar Brousek, Milan Stehlík, Jaromír Meduna, Jiří Žák, Marek Holý, Martin Zahálka, Lucie Juřičková, Dana Syslová, Ilona Svobodová, Oldřich Vlach a další

O autorovi

Cyrano z Bergeracu je jediným celosvětově známým dílem francouzského dramatika Edmonda Rostanda. Není to ale zdaleka jediná hra, kterou Rostand napsal. Psaním divadelních her se zabýval již od velmi mladého věku, i svého osudového Cyrana konec konců začal psát již v pětadvaceti letech.

————————————————

Na závěr se opět vrátíme k psanému textu. Poprvé ale nahlížíme na text, který vznikl v době moderní, nejedná se tedy o historickou klasiku, ale tento neduh naprosto vynahrazuje svým tématem. Muriel Romana se vrací do 13. století a ve své románové trilogii nás bere na dobrodružnou výpravu, na plavbu kolem světa s Marcem Polem. Právě na těchto cestách vznikly slavné Polovy deníky, které později významně ovlivnily pohled Evropanů na dálněvýchodní země.

Marco Polo I – Karavana z Benátek

Autorka: Muriel Romana
Přeložil: Jan Hlavička

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×213 mm
ISBN: 978-80-7529-190-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Marco Polo I – Karavana z Benátek vydalo nakladatelství Slovart.

První díl dobrodružné trilogie o benátském kupci, jehož snem bylo spatřit konec světa. V tomto díle se mladý Marco, i přes otcův nesouhlas, vydává s jeho karavanou do Jeruzaléma a zažívá první radosti a strasti cestování. Potkává také své první lásky, které musí vzápětí zase opustit. Benátská karavana putuje územím, které ovládá krutá Zlatá horda, poté přes pouště a hory Dálného východu, až dospěje ke dvoru čínského vládce Kublajchána. Francouzská spisovatelka vychází ze zápisků samotného Marca a poutavým způsobem líčí jeho osudy.

O Marcu Polovi

Marco Polo je tajemný benátský cestovatel z 13. století. Proslavil se svým cestopisem nazvaným Milion, který detailně popisuje vše, co viděl na své dlouhé cestě do Číny. Tento středověký bestseller je však pro dnešního čtenáře cennější jako exkurz do myšlení lidí třináctého století, než jako poznávací brožurka o asijských zemích.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete knihy nejen klasické, ale i ty moderní.

Jaké je vaše nejoblíbenější klasické literární dílo? Nebojte se nám napsat do komentářů!

Úvodní foto pochází ze sbírky uživatele Thomase Quinea na serveru Flickr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpěvy rolnické (Georgica)

Maro, Publius Vergilius

Academia, 2016

zobrazit info o knizeCyrano z Bergeracu [Audio na CD]

Edmond, Rostand

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeMarco Polo I – Karavana z Benátek

Romana, Muriel

Slovart, 2016

Napsat komentář