Nevíte, kam na výlety s kočárkem?

kam_na_vylety
Zkuste zapomenout na internetové vyhledávače a nahlédněte raději do knihy, která vám přiblíží třicet čtyři tipů na nezapomenutelné výlety s těmi nejmenšími…

Najít tu správnou inspiraci, kam vyrazit s malými človíčky, se někdy jeví jako naprosto nadlidský výkon. Zvlášť, když je nutné s sebou vzít kočárek. Sama jako matka chci, aby se moje děti při těchto výletech nejen bavily, ale také aby se něco přiučily a poznaly zajímavosti určitých míst. Nejde tedy jen o zábavu. Problém ovšem většinou je najít takové tipy, které vycházejí ze zkušeností samotných maminek. Jednou z báječných možností, jak mít vše „v jednom“, je kniha Kam na výlety s kočárkem. Morava, kterou vydalo v naprosto ideální době nakladatelství CPress. Blíží se totiž zcela neodvratitelně dob jarních a následně i letních výletů, a s tím se dostává do popředí otázka většiny rodičů – kam na výlet?

Publikaci, která v sobě zahrnuje třicet čtyři tipů, napsala Petra Koktavá. Sama je maminkou tří dcer, a i když se profesně nevěnuje tématice cestování, ale zabývá se problematikou komunikace ve firemním prostředí, patří poznávání nových míst k jejím koníčkům. Aby nalákala své děti i manžela, vybírá ta nejzajímavější místa, třeba i s tajemným příběhem. V knize, kterou připravila, najdou rodiče tipy nejen pro ty nejmenší. Dají se totiž využít i následně, když děti kočárkům odrostou. A všechny vás zavedou na Moravu…

 

Zpracování tipů

Možná se vám bude zdát třicet čtyři tipů málo. Zdání ale v tomto případě klame. Každý z nich totiž nabízí daleko více, než jen jeden výlet.
Kapitoly jsou věnované určité oblasti, ve které vám autorka nabídne ještě další možnosti a cíle, kam se tady vypravit, co poznat… Takže ve skutečnosti se tu objevuje daleko větší nabídka, dalo by se jednoduše říci, že se jedná o dalších x tipů v jednom.

Nepochybně zaujme zpracování výletních cílů. Jednoduše, jasně a srozumitelně – tak bych to vyjádřila. Jedné oblasti jsou v průměru věnovány čtyři strany, na kterých najdete jak něco z historie, tak zajímavosti, které se vztahují třeba i k okolí, a samozřejmě nechybí ani trochu tajemna, což je dobré lákadlo hlavně pro děti. A nejen pro ně. No řekněte sami – taková výprava za pokladem je přece velmi dobrá motivace pro pěší túru klidně i pro tatínky.

Naprosto úžasným doplňkem publikace jsou fotografie, jichž jsou v knize báječné tři stovky. Přiblíží skvěle dané místo, které se tak stává samozřejmě daleko lákavějším, než kdybychom si měli vybírat jen pouze podle textu. Navíc jsou i možností využití pro děti, kdy s nimi můžeme vyfocená místa v dané oblasti hledat. Jejich přínos a následné možné využití tedy vnímám jako velmi pozitivní.

Nedílnou součástí jsou také ilustrace Evy Obůrkové, která je mimochodem autorkou dalších publikací tohoto druhu, které u nás vyšly. Ty hravě dokreslují nejen daná místa, ale vytvářejí i příjemné prostředí při listování knihou.

Součástí každého tipu jsou rovněž důležité informace týkající se otevírací doby nejrůznějších památek a cenové hladiny vstupného. Nechybí ani konkrétní adresa, kontaktní telefon či odkaz na webové stránky (pokud je daná lokalita vlastní). Vždy zde najdete vysvětlivky k délce trasy, kterou autorka navrhuje, možné dopravě i náročnosti.

Co mě zaujalo, bylo i uvedení povrchu na trase. Například jedná-li se o asfaltovou silnici, lesní cestu, zda je na ní zákaz vjezdu aut apod. Tyto informace považuji za velmi přínosné, zvláště v situaci, když se vydáme na výlet s kočárkem, pro který je vhodné vědět dopředu sjízdnost terénu apod. Skutečně mě překvapilo velké množství faktů, které autorka neopomněla zmínit.

Aby byla publikace ještě zajímavější, a to ještě více pro děti, má každé výletní místo svého pohádkového průvodce (někdy i zcela obyčejného kluka či holčičku). Ti dětem prozradí, na co se mohou těšit. Předpokládám, že výběr s podobnými postavami bude děti jistě bavit.

Další součástí knihy určenou pro ty nejmenší je tzv. Herník. V podstatě je to výčet nejrůznějších her, které pomohou výlety ještě více zpříjemnit. Jsou jednoduché, nenáročné, nemusíte s sebou vozit ani žádné věci či vybavení. Vše najdete v přírodě – kameny, trávu, jeřabiny apod. Je to užitečná vsuvka, která potěší nejednoho rodiče a zpříjemní pobyt venku.

 

Hesla a jejich rozsah, výběr lokalit

Konkrétní místa, kam chcete vyrazit, si můžete vyhledat buď s pomocí rejstříku, který je řazen podle toho, jak jdou za sebou v publikaci. Orientace v něm je jednoduchá. Rychle vyhledáte tip, který vás zaujal, a stejně rychle také zjistíte, jak daleko se například dané místo nachází od vašeho bydliště či jaké další zajímavosti se v jeho blízkosti vyskytují. Hesla v rejstříku jsou totiž doplněna odkazy na mapu s konkrétním určením, v jakém čtverci mapy máte hledat apod. Slouží i jako přehled pro ty, kteří si chtějí vybrat například podle toho, zda chtějí navštívit hrad, muzeum apod. Nechybí samozřejmě srozumitelná legenda.

Kniha je v podstatě obdobou předchozích vydání různých publikací ediční řady, která se věnuje tipům na výlety po celé naší republice. S udáním jednotlivých cílů, oblastí, regionů. Zpracování je rovněž podobné.  Pokud jste již některou z těchto knih drželi v ruce, v této se budete velmi dobře orientovat. Stejně snadno jako ti, kteří ji uvidí poprvé.

Celá publikace je velmi inspirativní a nabízí výletníkům možnost navštívit zajímavá místa, která se budou líbit nejen dětem. Věřím, že nakladatelství bude v této činnosti pokračovat a nabídne „cestovatelům“ i další cíle. Poznávat rodnou zem je důležitým aspektem ve výchově dítěte, a konečně si i my dospělí přiznejme, že mnohdy sami nevíme, co krásného se zde skrývá.

Tato kniha nabídne všem, kteří se chystají navštívit moravský kraj, spoustu neopakovatelných zážitků. Výjimečná je také tím, že nabízí tipy na výlety s kočárkem. A podobně zpracovaných knih je bohužel žalostně málo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam na výlety s kočárkem na Moravě

Koktavá, Petra

CPress, 2012

Napsat komentář