Nakladatelství Fragment představilo knihu, která ve vás zanechá hluboký dojem

perex_rouhani
Skutečný příběh ženy, která se jako křesťanka napila muslimské vody, tím ji znesvětila a tamější soud rozhodl na základě zákona o rouhání o trestu nejvyšším – byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Kniha Rouhání? byla oficiálně představena české veřejnosti…

Palác knih Luxor v Praze na Václavském náměstí se stal ve čtvrtek 12. dubna 2012 místem, kde se ve voňavém knižním tichu přivítala na svět knížka, jež si zaslouží nepochybně velkou pozornost. Nakladatelství Fragment vydalo publikaci vyprávějící příběh ženy, která čeká na svou smrt…

Asia Bibi je matkou pěti dětí a křesťankou, která žije podle své víry. Za to, že se při práci napila muslimské vody, čeká nyní ve vězení na výsledek odvolacího soudu, jehož jednání je však neustále odkládáno. Neví, zda se dostane na svobodu. Neví nic… Její rodina se musí skrývat, protože je vystavena hrozbám ze strany islamistů.

Knihu do češtiny přeložil MUDr. Jan Cimický. Jak vidí příběh Asie Bibi on?

„Celá ta knížka je něco, co když člověk začne číst, tak by to měl číst jedním dechem a se zatajením. Člověku přitom trne. Uvědomuje si, že je dobře, v jaké vyrůstá kultuře“.

Doktor Cimický hovořil také o dvou mužích, kteří se Asie Bibi zastali a zaplatili za to svým životem – byli zabiti. Jednalo se o dva významné politiky ‒ paňdžábského guvernéra Salmána Tasíra a ministra pro záležitosti menšin Šáhbáze Bhattího.

„O takové knize se nemůže mluvit. Musí se přečíst. Pak zavřít oči… V člověku zanechá hluboký dojem“.

Zajímavým hostem byl emeritní kriminální rada plk. JUDr. Miloslav Dočekal, který mluvil o válce v Perském zálivu, srovnával podmínky v boji s tím, co prožívá Asia Bibi. Zmínil se o fanatismu v Afgánistánu, nelidských výsleších, mučení a popravách. Hovořil i o následcích, se kterými se potýkali či potýkají bývalí vojáci, kteří nezřídka skončili jako pacienti psychiatrických léčeben.

„Když jsem si přečetl podmínky, ve kterých žije tato žena… Je to pro otrlé. Hrůza mě jímala při čtení“.

Možná by se to zdálo jako mluvení od věci, ale Asia žije vlastně v podobných podmínkách, je zavřená ve vězení a jistě nemá daleko k něčemu podobnému. Dříve byla na cele s dalšími ženami, ale musela být umístěna na samostatnou celu, aby ji ve vězení nezabili. Tak hluboký fanatismus zde je… A to jen proto, že se napila… Má jediné šaty, musí si z toho mála, co jí přidělí, sama vařit. Její cela propouští jen malý kousek světla. Ven nemůže. Zlynčovali by ji…

Zajímavý dotaz padl ze strany moderátorky, Hanky Koutné, která ho položila odpovědné redaktorce nakladatelství Fragment, Iloně Sedláčkové:

Asia je negramotná, neumí číst ani psát. To znamená, že nemohla svůj příběh napsat. Kdo se tedy skrývá za knížkou?

Paní Sedláčková vysvětlila přítomným návštěvníkům, že o osud Asie se začala zajímat francouzská novinářka Anne-Isabelle Tollet. Spolu s Asií její příběh napsala.

Cílem knihy je, aby se co nejlépe prodávala. Jenže tentokrát nejde o prospěch nakladatelství. Výtěžek z prodeje knihy Rouhání? bude věnován dětem a manželovi Asie Bibi, kteří se musí skrývat. Část také připadne právníkům, kteří ženu obhajují.

V knize ale nenajdete pouze vše o životě této ženy. Jsou zde i zajímavosti o různých zvycích, tradicích, například o velikonocích, vánocích. Samozřejmě zde ale nechybí emoce a prožitky, a to nejen z doby ve vězení.

O osud Asie Bibi se zajímá i Hillary Clintonová a dokonce se jí zastal i sám papež.

„Já myslím, že by Američané s pomocí Hillary Clintonové mohli pomoci Asii. Musela by ale poté ihned opustit Pákistán. Najít azyl v jiné zemi, jinak by zemřela lynčováním“.

Publicista a spisovatel PhDr. František Cinger, který byl dalším hostem této akce, nazval Asiu Bibi jako novou hrdinku křesťanské víry. Poděkoval i Janu Cimickému za překlad.

„Jsem vděčný Janu Cimickému, že knihu přeložil a že se příběh dostane do povědomí lidí“.

Závěr akce byl zakončen na poslech velice příjemným dovětkem. Přizvaná herečka Taťjana Medvecká přečetla úryvek z knihy Rouhání? Kdo jiný, než právě ona by byl vhodnějším kandidátem. Její hlas se rozléhal s pomocí mikrofonu po všech patrech knihkupectví. Byly v něm slyšet bolestné vzpomínky jedné chudé ženy, která volá o pomoc…

 

Foto: archiv autorky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRouhání
Skutečný příběh ženy žijící v Pákistánu

Bibi, Asia

Fragment, 2012

Napsat komentář