Vítejte v Restaurantu na konci vesmíru

restaurant
Co byste dělali, kdyby vaši domovskou planetu rozstřílela parta přebyrokratizovaných slizkých mimozemšťanů? Nejlepším způsobem, jak se s tím vyrovnat, je zajít si do Restaurantu na konci vesmíru. A hlavně nepropadat panice!

Autorem knihy Restaurant na konci vesmíru, stejně jako celé trilogie v pěti dílech pojmenované Stopařův průvodce Galaxií, které je Restaurant na konci vesmíru druhým dílem, je jeden z nejznámějších autorů science fiction Douglas Adams. Douglas Adams byl anglický spisovatel, dramatik humoristických rozhlasových pořadů a hudebník. Kromě Stopařova průvodce Galaxií, jenž je jeho nejznámějším dílem a na jehož počest se každoročně pětadvacátého května slaví tak zvaný Ručníkový den, je autorem kupříkladu několika románů o Dirku Gentlym. Adams se rovněž podílel na třech dílech sci-fi seriálu Doctor Who. Zajímavostí je, že právě jemu zasvětil svou knihu Boží blud uznávaný evoluční biolog Richard Dawkins, který v ní popisuje, jak jeho výklad evoluce vyústil v Adamsovo „konvertování“ k ateismu.

Titul Restaurant na konci vesmíru vydalo na konci roku 2015 nakladatelství Argo. Toto nové vydání je opatřené ilustracemi Dana Černého. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi na první díl této knižní série.

První díl slavné knižní série začal událostí, jež vyvrcholila zničením jedné nevýznamné modrozelené planety na odlehlém okraji Galaxie kvůli stavbě hyperprostorové dálnice. Ačkoli její obyvatelé měli teoreticky hodně času se na tento okamžik připravit, jelikož oznámení o demoličním výměru už mnoho let viselo na správním oddělení na Alfě Centauri, z celé civilizace přežili pouze dva lidé, a to jmenovitě věčný smolař Arthur Dent a astrofyzička Tricia McMillanová. Tito dva společně s mimozemšťanem Fordem Prefectem, prezidentem Galaxie Zafodem Bíblbroxem a depresivním a paranoidním androidem Marvinem putují vesmírem a zjišťují jednu velmi podstatnou a životně důležitou věc, konkrétně to, že mají hlad. A kde jinde se pořádně a stylově najíst, než v nejluxusnější restauraci, která kdy ve vesmíru existovala – v Restaurantu na konci vesmíru?

Čtenáře při četbě knihy Restaurant na konci vesmíru pravděpodobně napadne, jestli autor mínil své dílo vážně, nebo jestli jde o jakousi parodii na sci-fi (v tom dobrém slova smyslu). Ať je to tak či onak, příběh je velmi vtipný a plný originálních nápadů, jež mohl vymyslet jen člověk s velkým smyslem pro humor a ještě větší fantazií (popřípadě s velkou lahví alkoholu po ruce, jak tvrdí některé zdroje). Autor prostřednictvím svých postav neustále zesměšňuje hloupé lidské vlastnosti, vlastně celý příběh je jednou velkou ironií a nadsázkou.

Co se děje týče, připadalo mi, že po brilantním rozjezdu v prvním díle začal mírně pokulhávat. Tento nedostatek však bohatě vykompenzovalo poutavé a třeskutě vtipné vyprávění, které nenechá čtenářovu bránici v klidu. Autor umí nápaditě používat sarkasmus a ironii, které v jeho rukou mění zoufalé stavy tísně na vtipné situace, jimž se musí čtenář chtě nechtě smát, ačkoli s hlavními hrdiny soucítí.

Knihu Restaurant na konci vesmíru doporučuji čtenářům, naladěným na sci-fi vlnu, kterým se již zajídá vážně pojímané literatury a rádi by si svůj seznam přečtených knih osvěžili něčím vtipně a ironicky pojatým. Série Stopařův průvodce Galaxií již patří mezi sci-fi klasiku a rozhodně stojí za to dát jí šanci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopařův průvodce Galaxií 2.
Restaurant na konci vesmíru

Adams, Douglas

Argo, 2015

Napsat komentář