Nepropadejte panice!

Adams-Stopař-ilustrace-obalka
Arthur Dent je člověk, kterého těší jeho nezáživný život. Vše se však změní ve chvíli, kdy je jeho dům nečekaně zbourán kvůli stavbě dálničního obchvatu. To by mohl být Arthurův největší problém, pokud by se neobjevil ještě větší – planeta Země musí ustoupit chystané hyperprostorové dálnici.


Knihu Stopařův průvodce Galaxií, první díl slavné sci-fi pentalogie, nově vydalo roku 2015 nakladatelství Argo. Toto páté vydání je jiné tím, že jej ilustroval Dan Černý, jehož ilustrace schválili dědicové anglického spisovatele, dramatika humoristických rozhlasových pořadů a hudebníka Douglase Adamse. Douglas Adams studoval anglickou literaturu na cambridgeské St John’s College, kde společně s přáteli založil tvůrčí skupinu Adams-Smith-Adams, jež se zaměřovala hlavně na psaní a divadelní ztvárnění satirických her. Díky živému představení Footlight Revue z Cambridge v londýnském West End byl Adams objeven jedním z Monty Pythonů, Grahamem Chapmanem. Krátce spolu spolupracovali na jedné z epizod seriálu Monty Pythonův Létající cirkus. Douglas Adams se také podílel na tvorbě sci-fi seriálu Doctor Who.

Komediální sci-fi série Stopařův průvodce Galaxií byla původně vytvořena jako rozhlasová hra pro BBC Radio 4 v roce 1977. Ve své knižní podobě je příběh rozdělen do pěti knih, jež se jmenují Stopařův průvodce Galaxií, Restaurant na konci vesmíru, Sbohem a dík za ryby, Život, vesmír a vůbec a Převážně neškodná. Kromě Stopařova průvodce je Adams autorem příběhů pozoruhodného detektiva Dirga Gentlyho, objevujícího se v knihách Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho a Dlouhý, temný čas svačiny duše.

Poté, co planetu Zemi zničí vogonská vesmírná flotila kvůli stavbě hyperprostorové vesmírné dálnice, zůstanou ve vesmíru pouze čtyři bývalí pozemšťané. Jde o dvě bílé myšky (jsou pro příběh důležitější, než by se mohlo zdát), ženu Trillian, kterou vzal na svou loď prezident Galaxie Zafod Bíblbrox, a Arthura Denta, kterého zachránil jeho přítel Ford Prefect, o jehož mimozemském původu neměl Arthur ani potuchy. Arthur se společně s Fordem, právě sestavujícím nové vydání Stopařova průvodce Galaxií, Trillian a Zafodem vydává na kradené luxusní vesmírné lodi Srdce ze zlata na pouť vesmírem, zatímco jsou pronásledováni přehnaně byrokratickými a hloupými vogony a galaktickou policií.

Stopařův průvodce Galaxií je komediální sci-fi, čerpající z faktu, že ve vesmíru je možné doopravdy všechno, i věci nekonečně nepravděpodobné (jak jinak nazvat událost, při které se raketa promění v plejtváka obrovského). Díky tomu je děj nepředvídatelný a čtenář je často překvapen jeho vyústěním. Autor prostřednictvím knihy dokazuje, že má bohatou fantasii a velký smysl pro humor. Stopařův průvodce není jen parodií na klasické sci-fi, ale dělá si osobitým způsobem legraci i z lidí a z jejich podivností (například z přehnané byrokracie či z toho, že leckdo ani nezná důvod svého konání).

Nejoriginálnějším prvkem knihy jsou autorovy nápady a postřehy, ať už se týkají astrofyziky či jiných věcí. Specialitou je sarkastický britský humor, který však nemusí sedět každému. Máte-li však rádi seriály typu Červený trpaslík a Doktor Who, pravděpodobně najdete zalíbení i v knihách Douglase Adamse. Dalším zajímavostí utvářející celkové vyznění je výběr hlavních postav. Kupříkladu Arthur Dent je typ člověka, kterého byste na vesmírnou misi rozhodně nevyslali. Je trochu zbabělý, nejistý a nesebevědomý, což z něj však činí osobnost s velkým potenciálem pro komediálnost příběhu. Rovněž ostatní postavy knihy skvěle dokreslují děj a vytváří široké spektrum různých charakterů.

Knihu Stopařův průvodce Galaxií mohu doporučit čtenářům, kterým se zamlouvá kvalitní britský humor a nepohrdnou dobře napsanou komediální sci-fi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopařův průvodce Galaxií 1.

Adams, Douglas

Argo, 2015

Napsat komentář