Krátké literární útvary pro milovníky české literatury

Náhled česká beletrie
V současné záplavě překladové literatury je velmi těžké odolat billboardům s reklamami na nejnovější mezinárodní bestsellery a najít si čas na literaturu českou. Dnes si představíme jak reedice českých klasických autorů, tak i novinky od těch současných.

Ani nemůžeme začít jinak než čerstvou reedicí jednoho z největších českých klasiků – Bohumila Hrabala. Edice Česká knižnice se – jak již napovídá její název – zaměřuje na klasická díla domácí literatury a navíc jde v záplavě vydávaných knih velice snadno rozlišit nápaditě vymyšleným schématem obálek.

Povídky, črty a hovory

Autor: Bohumil Hrabal

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7491-439-3
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Povídky, črty a hovory vydalo nakladatelství Host.

Dílo Bohumila Hrabala (1914–1997) je dnes uznávané nejen jako jedna z dominant české prózy druhé poloviny dvacátého století, ale je známé i v evropském a světovém kontextu. Přední znalec Hrabalova díla Milan Jankovič vybral pro Českou knižnici soubor kratších autorových próz z celého rozsahu jeho prozaické tvorby od počátku padesátých let až po léta devadesátá. Těžiště svazku však spočívá v povídkách a črtách z let padesátých a šedesátých. Téměř půl století po proslulém Automatu Svět (1966) s doslovem Emanuela Frynty a kolážemi Jiřího Koláře tak vznikl další orientující výbor z Hrabalova díla, přinášející jeho živé a hodnotné kratší texty.

Pokud vás tato kniha zaujala, můžete si o ní přečíst více v našem starším článku a nebo nahlédněte přímo do medailonku Bohumila Hrabala.

————————————————

Překladová literatura má jednu zásadní nevýhodu, většinou se nic nedočteme o tématech, která jsou specifická pro naši zem. Živočichopis doby aneb Komárkova abeceda je soubor publicistických textů, které reflektují naši současnou společnost a ve kterých se mimo jiné můžeme dočíst něco o sobě samých.

Živočichopis doby aneb Komárkova abeceda

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 204
Vazba: vázaná
Formát: 135×190 mm
ISBN: 978-80-200-2431-2
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Živočichopis doby aneb Komárkova abeceda vydalo nakladatelství Academia.

Další souborné vydání autorových novinových sloupků a dalších publicistických textů, tentokrát z let 2012–14, řazených, jak už název napovídá, abecedně. Týkají se nejrůznějších aspektů života společnosti, která je dnes sice nejbezpečnější a nejpohodlnější, co kdy byla, ale tato idyla je poměrně velmi křehká a může se přes noc neočekávaně zhatit. Ukazuje se, že to, co nás sužuje, nejsou až tak problémy technické, ale problémy kořenící v našich duších, vystavených teď něčemu, na co nebyly přírodou dimenzovány. V knize je i rozlehlý esej o autorových zkušenostech s terapeutickým pobytem ve tmě, který po vzoru některých východních mnichů dvakrát absolvoval a se čtenáři sdílí své neobvyklé zážitky.

Ukázka z knihy

Podíváme-li se do médií, zejména na jejich titulky, sotva zjistíme, co že se to vlastně kolem nás děje. Ponechme teď stranou silnou bulvarizaci většiny z nich a skutečnost, že horké letní měsíce tvoří samy sebou na severní polokouli jakousi „okurkovou sezónu“. Smutné je i  to, že chci-li vědět, co se píše o  světě, podívám se raději na anglické stránky Al-Džazíry nežli na většinu domácích serverů. I  tam se ovšem přetřásá, byť v  trochu lépe opečované podobě, „pěna dní“, události, které dnes vzbuzují bublání emocí a  zítra po nich neštěkne ani příslovečný český či katarský pes. Skutečně zajímavé procesy ve společnosti totiž probíhají příliš pomalu, než aby si jich někdo povšiml  – trochu jako vrásnění Himálaje, který se také každoročně o nějaký ten centimetr zvýší.

Přečtěte si také několik dalších ukázkových sloupků.

————————————————

Po klasickém spisovateli a současném žurnalistovi nahlédneme do vod poezie. Ta má v českých zemích jedinečnou tradici. Je to přeci básník Jaroslav Seifert, který je jediným českým laureátem Nobelovy ceny za literaturu.

Sonety

Autor: Jiří Žáček

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 152×152 mm
ISBN: 978-80-7244-386-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sonety vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Sonet neboli znělka je nejrozšířenější básnická forma. Tuto klasickou formu Jiří Žáček virtuózně naplnil moderní básnickou řečí, pramenící ze současných životních pocitů a zkušeností. Jeho Sonety jsou proměnlivé jako život, vážné i rozmarné, láskyplné, melancholické i ironické.

Podívejte se také na další knihy od tohoto autora.

————————————————

Na závěr se od současných autorů opět vrátíme k České knižnici. Tentokrát ale ne k Hrabalovi, který tvořil v druhé polovině minulého století, ale až k Boženě Benešové, jejíž právě vydávaná sbírka Prózy nás přenese ještě o půl století zpátky.

Prózy

Autorka: Božena Benešová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-440-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Prózy vydalo nakladatelství Host.

Prozaička Božena Benešová (1873–1936) patřila v mládí k přátelskému okruhu Růženy Svobodové a F. X. Šaldy, ale její díla nešla ve stopách secesně novoromantických děl Svobodové. Od počátku tíhla k hutnému, věcnému výrazu a promyšlené stavebnosti. Z jejích próz připravuje Česká knižnice soubor, který obsahuje dvě knihy povídek z prvního tvůrčího období Nedobytá vítězství (1910) a Myšky (1916). Tato díla doplňuje poslední a nejznámější autorčina próza Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová (1936). Soubory povídek edičně připravila a komentovala Zuzana Jürgens Dětáková, novelu připravila a komentovala Marie Havránková.

Ukázka z knihy

U Tomanů, bohaté továrnické rodiny na severní Moravě, ohlásil bratránek Robert svou návštěvu, a všem členům rodiny bylo nevolno z myšlenky na neočekávaného hosta.
Žili v době nepříjemných domácích zmatků, nevyzrálých plánů, prokousávajícího se roztrpčení a všichni cítili, jak jim bude těžko, nebudou-li moci svobodně vybouřiti nahromaděnou hořkost.
Zvlášť Kata, starší Tomanova dcera, jemná, sivooká, trochu pobledlá bruneta, rozčilila se znatelně Robertovým listem, vzpomněla živě okolností, za kterých se s ním rozešla, a zdálo se jí přímo osudně významné, že se její odmítnutý nápadník vrací právě nyní, kdy dospěla k rozcestí v životě a celou svou minulost viděla jasněji než kdy dříve.
Robert Mohelský odjel před lety velmi roztrpčen z Raškovic a přerušil styky s rodinou svého strýce. Nyní nenadále je opět navázal a podle tónu zdvořilého, příbuzensky milého dopisu ani nezapochyboval, že bude uvítán rád.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si i pokračování ukázky anebo nahlédněte do našeho dalšího článku, který se věnuje přímo této knize.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nespočet zajímavých knih.

Preferujete českou literaturu, nebo raději sázíte na prověřenou kvalitu zahraničních autorů? Neváhejte nám napsat do komentářů!

Náhledový obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky, črty a hovory

Hrabal, Bohumil – Jankovič, Milan

Host, 2015

zobrazit info o knizeŽivočichopis doby aneb Komárkova abeceda

Komárek, Stanislav

Academia, 2015

zobrazit info o knizeSonety

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizePrózy

Benešová, Božena

Host, 2015

Napsat komentář