Jiří Žáček pro malé i velké

NahledJiriZacek
Že nemáte rádi básničky? Možná je to pravda, ale že byste neměli rádi Jiřího Žáčka, tomu nevěřím! Pojďte se seznámit s jeho tvorbou prostřednictvím dvou krásných titulů vydaných nakladatelstvím Šulc-Švarc.

Jiří Žáček dětem

Nejlepší Žáčkovy hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a různé zábavné luštěniny v jedné knize s barevnými ilustracemi Olgy Ptáčkové jsou určeny dětem, ale možná se nad nimi zapotí i jejich rodiče, protože jsou to hádanky velmi důmyslné, cvičí postřeh, bystří rozum a někdy k správnému řešení nevede to, co vás v první chvíli napadne. Bohatě výtvarně vypravená kniha je vtipná a veselá a malé čtenáře naučí, jaké skryté významy mohou mít věci a jevy, které je obklopují.

 

Čtvero koní se tu honí,
čtvero koní pod jabloní.
První zelený,
druhý Červený,
třetí zlatý,
čtvrtý bílý.
Zkuste hádat, lidé milí,
co je to?

(Jaro, léto, podzim, zima)

 

Jede, jede, jede vlak.
Má 12 vagonů,
každý vagon 4 kupé,
v každém 7 lidí.
Ať mi řekne, kdo to vidí,
co je to?

(Rok, měsíce, týdny, dny)

 

Hádanky a luštěniny

Autor: Jiří Žáček

Ilustrace: Olga Ptáčková
Počet stran: 88
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Hádanky a luštěniny

 

Jiří Žáček pro dospělé

Od kolébky do hrobu nás provázejí malé, všední, zdánlivě bezvýznamné věci, které Jiří Žáček ve svých neobvyklých čtyřverších postavil na nové, význačnější místo. Pro každého může být důležité něco jiného, na některých maličkostech jsme citově závislí. Chvíle, kdy jsme se osudově zamilovali, je pro nás významnější než války nebo živelní katastrofy. Každé slovo má ve čtyřverších své nezaměnitelné místo, verše jako samostatné celky se rytmicky doplňují, přesahují a spojují do čtyřverší, které je víc než ekvivalent skutečnosti. Stojí za to milovat tyto maličkosti a nebrat život obecně příliš vážně, protože beztak z něj nevyvázneme živí.

Tužka

Záleží hlavně na tuze,
jestli text dojme, nebo raní.
Tvrdá nám škrtá iluze
a měkká píše něžná psaní.

 

Hřeben

Ráno mlčky hledáš ve hřebenu
šedý vlas jak vyšší znamení.
Účesem se měníš zpátky v cizí ženu.
Kdo se ohlíží, ten zkamení.

 

Kniha čtyřverší

Autor: Jiří Žáček

Ilustrace: Jiří Fixl
Počet stran: 104
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Kniha čtyřverší

 

Jiří Žáček

Narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959–1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963–1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby spisovatel na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti.

(Zdroj informací:  http://www.jirizacek.cz/, foto: nakladatelství Šulc-Švarc)


Nakladatelství Šulc-Švarc vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a nezanedbatelném poštu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd a další.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha ČTYŘVERŠÍ

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2014

zobrazit info o knizeHádanky a luštěniny

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2012

Napsat komentář