Přečtěte si povídky Boženy Benešové!

prózy
Povídková tvorba Boženy Benešové nyní vychází v nové, ucelené podobě. Nahlédněte do čtivého a přitažlivého souboru, nazvaného prostě a výstižně Prózy.

Prozaička Božena Benešová (1873–1936) patřila v mládí k přátelskému okruhu Růženy Svobodové a F. X. Šaldy, ale její díla nešla ve stopách secesně novoromantických děl Svobodové. Od počátku tíhla k hutnému, věcnému výrazu a promyšlené stavebnosti. Z jejích próz připravuje Česká knižnice soubor, který obsahuje dvě knihy povídek z prvního tvůrčího období Nedobytá vítězství (1910) a Myšky (1916). Tato díla doplňuje poslední a nejznámější autorčina próza Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová (1936). Soubory povídek edičně připravila a komentovala Zuzana Jürgens Dětáková, novelu připravila a komentovala Marie Havránková.

 

Prózy

Autorka: Božena Benešová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-440-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Prózy vydalo nakladatelství Host v edici Česká knižnice.

 

Ukázka z knihy

V zahradě potkala Kata otce. Často tam zvečera prodléval a mračil se na lidi, kteří jej vyrušili. Stál teď u mladé porozvité jabloně, korálově rudé pod těžkým nebem, a laskavě, jako nikdy nehleděl na živé tvory, pohlížel na drobná poupata. Když spatřil Katu, rychle se obrátil a potemněl.

„Byla Ida s tebou?“ zeptal se přísně.

„Ne,“ odpověděla, okamžitě pochopivší význam zlobné otázky, a protože jí bylo rázem líto jeho úzkostné, starostlivé tváře, vyložila mu hned na místě rozmluvu se sestrou a marnost jeho obav z nevítaného zetě.

Vyslechl ji bez přerušení.

„S nejsvětějšími city si hrajete,“ řekl pak, rozkousávaje slova. „Koho vlastně víc urazila takovým chováním: mne, nebo toho chudáka Hořicu?“ A rozesmál se úsečným smíchem.

„Nejvíce sebe,“ řekla Kata.

Pohlédl na ni udiveně.

„Člověk musí již být vyspělý, než pochopí, že sám sebe uráží nejvíc, zesměšní-li hodného člověka,“ řekl sentenčně. „Ale to nevíš ty, právě tak jako to neví ona – proto bys neměla o tom mluvit.“

Kata dávno věděla, jak nemožný je boj s otcovými úsudky. Bylo přímo zábavné, jak málo znal své dcery a jak je zaměňoval. Byly mu jedinou představou, jediným pojmem, dvěma naprosto stejnými polovicemi jediného celku, odlišenými nanejvýš stářím, barvou vlasů nebo někdy náhodou i barvou šatů.

Zvykla tomu již a neodpověděla ani teď na nezaslouženou výčitku. Ostatně pochopila, že v dnešní situaci bylo pro něho trochu nepříjemné, možná i pokořující komiky. (str. 13)

Pokračujte ve čtení ukázky.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrózy

Benešová, Božena

Host, 2015

Napsat komentář