Získejte otevřenou zpověď uznávaného režiséra

Juraj-Herz-Autopsie-perex
Více než třicet filmů má na kontě uznávaný režisér Juraj Herz. Získal za ně také desítky ocenění a byl u mnoha významných milníků kinematografie druhé poloviny dvacátého století. Přečtěte si více nejen o jeho životě, ale i jeho filmech.

Život a dílo Juraje Herze

Juraj-Herz-Autopsie-ukazkaAutopsie je jedinou autorizovanou biografií Juraje Herze a zároveň jeho otevřenou výpovědí o posledních pěti dekádách československé a později české kinematografie. Juraj Herz vypráví s nezvyklou upřímností nejen o pozadí natáčení svých filmů, které se dnes řadí do zlatého fondu československé kinematografie, ale jeho vzpomínky jsou zároveň svědectvím o době nedávno minulé a o podmínkách, ve kterých žili a tvořili čeští a slovenští filmaři a divadelníci druhé poloviny dvacátého století.

 

Juraj Herz: Autopsie

(pitva režiséra)

Autor: Juraj Herz

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 520
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 7/2015
ISBN: 978-80-204-2892-9

Přečtěte si více o knize Juraj Herz: Autopsie, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta.

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Hrušínského jsem se odmítl vzdát. Věděl jsem, že každý večer chodí po představení do pivnice Zlatá husa na Václavském náměstí, tam měl své přátele, mezi kterými se cítil dobře a popíjel s nimi pivo. Začal jsem tedy do Zlaté husy chodit také. Vždycky když přišel Hrušínský, vzal jsem si židli, sedl si za něj a začal do něj hučet: „Pane Hrušínský, rozmyslete si to… Já to bez vás točit nebudu…“
Otravoval jsem ho tak dlouho, že to vzdal: „No tak dobře, já to tedy vezmu, ale nechte mě aspoň dopít to pivo!“
Ani pak jsem ale neměl vyhráno. Těsně před natáčením mi vzkázal režisér Otakar Vávra, že se mnou chce mluvit v barrandovské restauraci, které se říkalo U Kouby, protože ji snad od založení barrandovských ateliérů let vedl pan Kouba.
Sedli jsme si ke stolu a Vávra začal: „Pane kolego, potřeboval bych pana Hrušínského na osmnáct dnů.“
„Kdy?“
Řekl mi datum.
„Tak to nejde. Pan Hrušínský se mnou dělá Spalovače mrtvol.“ V tu dobu už jsem byl s Hrušínským domluven. „Já ho nemůžu pustit ani na jeden den, protože on nesleze z plátna, on tam je pořád.“

 

Vyhrajte knihu Juraj Herz: Autopsie

Kromě životního příběhu a poodhalení zákulisí posledních pěti dekád československé a české kinematografie na čtenáře čeká také čtyři sta fotografií z natáčení i osobního života známého režiséra. Nejen Spalovač mrtvol, kterého má sám Juraj Herz rád, ale i mnoho dalších známých filmů jako Petrolejové lampy či Holky zná téměř každý televizní divák, tak proč se nedozvědět více i o tom, co jim předcházelo, jak se natáčely a kdo je vlastně muž, který za nimi stojí. Přečtěte si, které z prožitých zkušeností Juraje Herze ovlivnili i v profesním životě a jaké bylo vůbec jeho soukromí od dětství až po současnost.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Juraj Herz: Autopsie vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Juraj Herz: Autopsie
probíhá od 10. do 23. srpna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 biografie Juraj Herz: Autopsie

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJuraj Herz: Autopsie
(pitva režiséra)

Herz, Juraj

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář