Ženy, které milují knihy

zeny-a-knihy
Jaké knihy vlastně ženy nejvíce čtou? A jak vznikl fenomén ženské literatury? Odborník na ženské čtení Stefan Bollmann nám na tyto otázky odpoví prostřednictvím příběhů slavných čtenářek napříč třemi staletími ve své nové knize Ženy a knihy.

Fascinující setkání se slavnými čtenářkami.

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživá čtenářka a jednou z jejích oblíbených knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky i peníze, a vynalezl tak autorské čtení poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala neúspěšná pěvkyně a propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

„Kniha mě nezrcadlí, kniha definuje mě jako nového člověka.“ 

Jeanette Wintersonová

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v poutavě napsaném panoramatu, které nás provede od Klopstockových časů až do současnosti a popíše i aktuální fenomény, jako je fanfiction nebo Padesát odstínů šedi. Čtení může proměnit život i lásku. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, i pro muže, kteří díky ní pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“

„Chtěla bych číst, až se ze mě bude kouřit.“

 Virginia Woolfová

Ukázka z knihy

Muži také mluví o své lásce ke čtení, ale jen zřídka kdy tak realisticky a s takovou vitalitou jako ženy. Je četba skutečně dominantou žen?
Jedna věc je jistá: ženy čtou více než muži a jiné texty než muži. Čtou více a dávají přednost románům a hned po nich biografiím – tedy knihám pojednávajícím o životě, ač už jde o fikci, či nikoliv. Ženy čtou, aby mohli žít a nezřídka také přežít. Při čtení dávají všanc své pocity, vžívají se do jiných postav a světů, objevují svou vlastní pravdu. A tak to funguje již po tři staletí. Maryanne Wolfová, badatelka v oblasti četby, hovoří o „deep reading“, hlubokém čtení, na rozdíl od stylu četby, při němž jde o informace a fakta. O tom, jak si ženy pro sebe objevily tento druh čtení a jak tato skutečnost ovlivnila mnohé čtenářské a životní příběhy žen, vypráví tato kniha.

Prolistujte si ukázku!

Ženy a knihy

Autor: Stefan Bollmann
Přeložila: Nina Fojtů

Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Formát: 147 × 213 mm
ISBN: 978-80-7491-410-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Ženy a knihy vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Stefan Bollmann (nar. 1958) vystudoval literaturu, historii a filozofii. Publikoval několik knih, v nichž se zabývá fenoménem ženského čtení. V dnes již klasické práci Ženy, které čtou, jsou nebezpečné (2005; česky Knižní klub 2008) se Bollmann zaměřil především na to, jak jsou ženy-čtenářky zobrazeny v malířství či ve fotografii, a na důvody, proč se čtení mezi ženami rozšířilo až v osmnáctém století. V roce 2010 vydal knihu Ženy, které čtou, jsou nebezpečné a chytré a v roce 2013 Ženy a knihy. Vášeň s následky, ve které prostřednictvím krátkých příběhů zachycuje konkrétní čtenářky (většinou známé osobnosti) v různých dobách a situacích, z nichž je patrný jejich vztah k literatuře a ke čtení obecně. Jeho knihy byly přeloženy do šestnácti jazyků a prodalo se jich téměř půl milionu výtisků.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny a knihy
Vášeň s následky

Bollmann, Stefan

Host, 2015

Napsat komentář