Ukázka z knihy Vašek Prášek Mydlinka

Mydlinka_prebal
Vaškovi Práškovi přezdívá jeho tatínek Mydlinka. Proč? Přece proto, že má už odmalička zálibu v mydlinách. A protože je současně vynálezcem, sestrojil si neobvyklý vynález – mydlinostroj. Že nevíte, co to je? Pak se začtěte do kouzelného příběhu, ve kterém mohou být dospělí stále dětmi.

Vašek Prášek Mydlinka

Na okraji města, jehož název není vůbec důležitý, je nemocnice. No, nemocnice, spíš je to vila, kde se léčí děti, které mají nemocné oči.

Jak známo, zelená barva uzdravuje, a tak je kolem vily vysázeno plno stromů. Pod stromy jsou cestičky, aby se po nich pacienti mohli procházet, když je venku hezky. Podél cestiček jsou lavičky, na které se děti mohou posadit, když už je bolí nohy. U každé lavičky je koš na odpadky, aby každé dítě, které má v ruce papírek od bonbonu či tatranky, mohlo papírek hodit tam, kam patří. Zkrátka napsáno jedním slovem, kolem vily je park.

Domecek

Tam, kde park končí, je živý plot. Co je to plot, to asi víte. Plot bývá z dřevěných latěk, z cihel, z kovu, ale takový plot nežije. Náš živý plot je plot z habrů. Habr je strom. A strom je živý. Když je sám, vyroste vysoko do výšky. Když stojí v řadě se svými bratry, roste spíše do šířky. Habry se spolu chytnou za větve a udělají nepropustnou bariéru, nepropustný plot.

Ema

A copak je za nepropustným plotem? Zahrada. V zahradě jsou jabloňové stromy, keře rybízu, záhony a záhonky, skleník a se skleníkem i malý dům s červenou střechou a pokrouceným okapem. Okap je pro dům stejně nezbytný, jako je pro lidi nezbytný kapesník. Při pláči se bez něho neobejdou. Když prší, potřebuje dům okap, který odvede dešťovou vodu do země. Jenomže u našeho domu neodvádí okap vodu do kanálu, ale do sudu. Vedle sudu je lavička a lavička stojí pod oknem. Toto si dobře zapamatujte! V našem příběhu okno, lavička i sud budou hrát nějakou roli.

Mydlinka

Líbí se vám dům? Proč by se nelíbil! I panu doktorovi Vaškovi Práškovi se líbí. Bydlí v něm se synem Vaškem Práškem, na kterého volává Mydlinko. Maminku už nemají, odešla do nebe. I to se stává. Ale nesmutněte. Pan doktor i jeho syn také nesmutní, vědí, že maminka by si to nepřála.


Pokud vás příběh malého vynálezce zaujal, více o knize Vašek Prášek Mydlinka najdete na stránce nakladatelství Grada. Najdete zde i další ukázku.

———————————————

Knihu Lenky Rožnovské doplnila hravými ilustracemi Magda Veverková. Lenka Rožnovská je autorkou mnoha dětských knih, na našich stránkách jste se již mohli seznámit například s pohádkami Kuřátko Ťutík, Víla Větrnka, nebo s kouzelnými bajkami Bílý tygr nebo Slůně Riang. Zde můžete najít ukázku z pohádkové knihy Dědo, ty jsi indián, zde zase ukázku z příběhu Školačka Kristýnka, obě z pera Lenky Rožnovské.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVašek Prášek Mydlinka

Rožnovská, Lenka

Grada, 2015

Napsat komentář