Dokáže jeden dvanáctiletý chlapec unést vzpomínky celého lidstva?

The Giver Film Adaptation 2014copy
S blížícími se prosincovými oslavami začíná Jonas cítit čím dál větší obavy – jako každé dvanáctce i jemu bude přiřazeno povolání, které bude vykonávat do konce produktivních dní. Zatímco někteří jeho přátelé již dříve objevili své vlohy pro vědu nebo péči o seniory, Jonase by ani ve snu nenapadlo, jak výjimečné povolání si pro něj komise připravila…

Sci-fi román Dárce od úspěšné autorky knih pro děti Lois Lowryové se dočkal nového vydání s filmovou obálkou. Stejně jako původní vázaná verze z roku 2013 vychází tento paperback v nakladatelství Argo.

Americká spisovatelka Lois Lowryová má na svém kontě již více než třicet dětských knih, největší pozornost však získaly její dva romány Spočítej hvězdy a Dárce. Autorka za ně v letech 1990 a 1994 obdržela významnou literární cenu John Newbery Medal, jež se každoročně uděluje nejlepší americké dětské knize roku. Román Dárce vyšel poprvé v roce 1993 a stal se prvním dílem autorčiny slavné tetralogie The Quartet.

Jonasův svět, do kterého se narodil, je plný přísných pravidel, která však členové společenství berou jako samozřejmá. Lidé jsou nuceni se vyjadřovat co nejkonkrétněji a nesmějí lhát. Všichni bydlí v identických domech, jí identické jídlo a nosí identické oblečení. Děti jsou vychovávány v rodinných jednotkách tvořených jedním mužem a jednou ženou, kteří k sobě byli přiřazeni. Všichni jsou nuceni každodenně probírat své sny a pocity, a každý, kdo překročí určitou věkovou hranici nebo není po zdravotní stránce dostatečně silný, je vyřazen do Jinam.

To je však jen pouhý zlomek z pravidel, která ve společenství platí. Lidé byli zbaveni samostatného rozhodování, protože kdyby měli svobodu volby, vybrali by si špatně. Alespoň tak je to členům společenství od dětství vtloukáno do hlavy. Aby mohla být nastolena jednota, jež by zabránila válkám, nenávisti, zločinům, strachu a bolesti, bylo potřeba učinit mnohé oběti – lidé přišli o schopnost vnímat barvy a jejich svět se ponořil do odstínů šedi, zmizela veškerá zvířata, hudba, ale vymýceny byly i odlišné lidské rasy, různorodé počasí nebo vzpomínky na život před nastolením jednoty.

I Jonas přijímal všechna pravidla a omezení jako něco neměnného a bezvýhradného, tedy až do okamžiku, než ho komise zvolila příštím příjemcem paměti. Během výcviku u současného příjemce paměti, jemuž říká dárce, chlapec zjišťuje, že dědictví v podobě vzpomínek na dřívější svět může být jak tím nejkrásnějším darem, tak i prokletím. Jonas totiž nezískává vzpomínky jen na příjemné zážitky, jako je jízda na sáňkách po zasněženém kopci nebo Vánoce, dárce mu ukazuje také výjevy zachycující válku, ztrátu někoho blízkého nebo vraždění zvířat, a to se vším utrpením a bolestí, které se k nim vážou. Každičká nově přenesená zkušenost v chlapci vyvolává touhu vrátit lidem do života barvy, emoce, ale i odpovědnost za jejich činy…

Román Dárce je jednou z těch mála dětských knih, které kromě silného příběhu nabízejí čtenáři hned několik zásadních podnětů k zamyšlení. Idea dokonalého světa, v němž neexistuje násilí, bolest nebo válčení, je velmi lákavá, autorka však poukazuje na to, že všechno má svou cenu a někdy je tato cena mnohem vyšší, než samotný zisk.

V postavě Jonase je bravurně vykreslena proměna, kterou člověk prochází, přestává-li být slepý vůči svému okolí. Chlapec si uvědomuje, že touží po opravdové rodině, skutečných pocitech, lásce a svobodě, což mu dosavadní režim nemůže a ani nechce nabídnout. A tak je nucen jednat.

Věřím, že se při čtení této knihy neubráníte srovnání s tím, nač jsme zvyklí z naší společnosti. Některé „praktiky“ tohoto světa vás možná budou šokovat, jiné vám patrně nepřijdou zcela scestné. Ale pravděpodobně by málokdo zatoužil doopravdy žít v takovém společenství.

Přestože je vývoj událostí v Dárci snadno předvídatelný, jedná se o napínavou knihu, která si udrží vaši pozornost až do samotného konce. Tam na vás čeká jako malý bonus rozhovor s autorkou, z něhož se dozvíte několik zajímavostí o právě přečteném románu.

Dárce si zaslouží pozornost nejen dětských, ale i dospělých čtenářů. Kolikrát jste si v životě položili otázku, zda by pro vás nebylo lepší, kdyby v nějaké těžké situaci za vás rozhodl někdo jiný? Na druhou stranu, kdo by toužil po tom, aby vám někdo neustále diktoval, co máte dělat, jakou práci máte vykonávat, s kým máte založit rodinu, jež vlastně po biologické stránce nebude ani vaše a o čem smíte a o čem nesmíte nikdy promluvit?

Nezbývá mi než dodat, že Dárce je románem, jenž nadchne svou propracovaností každého, kdo mu obětuje pár hodin ze svého volného času. Věřte mi, že této oběti nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDárce

Lowryová, Lois

Argo, 2014

Napsat komentář