Průvodce naší přírodou měsíc po měsíci

1380928_walk_along_the_lake
V každém ročním období se dá objevit mnoho zajímavostí, které nám třeba při běžné procházce venku unikají. Porozumět souvislostem v přírodě a názorně je vysvětlit i dětem, je cílem nové publikace, kterou bych vám ráda představila…

Pokud byste čekali průvodce, který vás seznámí jen se vzácnými jevy či rostlinami, jste na omylu. Kniha Mario Ludwiga Rok v přírodě ukazuje na ty nejobyčejnější krásy naší přírody. Budete-li si jich všímat a pozorovat je, poskytnou vám procházky zcela jedinečné zážitky. Výhodou knihy, kterou vydalo nakladatelství CPress, je i to, že zcela názorně a nenuceně pomůže tento obdivuhodný svět pochopit i dětem.

Dr. Mario Ludwig, znalec v oboru biologie, chemie a geologie, kterou vystudoval na Heidelberské univerzitě v Německu, je autorem mnoha populárně-vědeckých knih o zvířatech a přírodě.

Jeho kniha Rok v přírodě není pojata jako „slovník“ všech druhů zvířat či rostlin, ale je podnětem k pozorování přírody.

Knihu rozděluje dvanáct kapitol. Každá z nich se věnuje jednomu měsíci v roce. Zjistíte tak, které druhy zvířat a rostlin jsou pro ten daný měsíc charakteristické. Nechybí samozřejmě ani jejich krátký popis či zajímavost. Vzhledem k tomu, že by vyjmenování všech vydalo na daleko větší knihu, jež by ale již spíše patřila mezi odborné příručky či slovníky, autor uvádí skutečně jen ty, které se vyskytují nejčastěji.

Nechybí ani tipy na pozorování, které tvoří velmi zajímavou část knihy. I když je každému z nich věnován jen kratší odstaveček, naleznete v něm veškeré podstatné a pro laiky důležité informace, které by vás měly podnítit k vyhledávání a samostatnému pozorování.

Naprosto dokonalým doplňkem jsou fotografie, kterých je v knize nespočet. Nechybí u každého druhu, který je tady jmenován. Považuji to za velice přínosné a to nejen z důvodů vzdělání v této oblasti u dětí. I dospělí si přece velmi rádi detailněji připomenou krásy rostlin a zvířat, které znají, nebo naopak poznají něco bližšího a zajímavého u těch, které si pamatují například jen podle názvu.

Knihu vnímám jako velice přínosnou. Není určena pro znalce, nýbrž pro lidi, kteří mají alespoň malý zájem o pochopení souvislostí v přírodě, jejího každoročního vývoje a hledají i tipy na zpříjemnění kratších či delších výletů. Poznat různé druhy rostlin nebo živočichů nemusíte jen při vyjížďce za město. Mnohdy stačí zajít do nedalekého parku. Všude tam se dá najít spousta krásných a zajímavých věcí.

Jak jsem se zmínila, tento průvodce je velmi vhodný pro poznávání přírody dětmi. A to jak velkých, tak i těch menších, třeba v předškolním věku, kdy jsou děti plné očekávání a mají úžasnou chuť poznávat vše nové.
Ideální je knihu pojmout aktivně. Tedy například doma prostudovat aktuální měsíc a poté se vydat do přírody, věci zjištěné v této příručce vyhledat a třeba i obdivovat. Pro děti to bude nepochybně zábavné. Především se ale touto hravou formou naučí více, než jen z pouhého opakování doma, podle obrázků. Názorné příklady jsou v tomto případě nenahraditelné.

Ke knize nemám vůbec žádné výhrady. Naopak ji mohu každému doporučit. Takže neváhejte a vydejte se za krásami přírody!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRok v přírodě
Průvodce naší přírodou měsíc po měsíci

Ludwig, Mario

CPress, 2012

Napsat komentář