Objevte ruční práce pro sebe i své děti

rucni-prace
Máte volné odpoledne a nevíte, jak ho využít? V deštivém počasí se přeci jenom nehodí jít ven, a tak jsme si pro vás v dnešních knižních tipech připravili několik titulů, které zabaví nejen vaše ruce, ale i ruce vašich dětí! Pojďte s námi tvořit!

Hned jako první doporučujeme pro domácí tvořílky knihu Kutikulín nadané ilustrátorky a autorky Andrei Popprové. Kniha obsahuje kreativní nápady na zdobení pokojíčku či na výrobu dárků pro kamarády a mnoho dalšího! Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kutikulín

Oblíbená autorka a ilustrátorka Andrea Popprová přichází opět s novým nápadem – originálně pojatou knihou návodů na vyrábění všeho možného, zkrátka na správné kutění. Návody rozdělila do čtyř „kapes“ neboli tematických okruhů. Je tu kapsa Pokojíčková na různé zdobení dětského pokoje, kapsa Kamarádská s dárky pro kamarády a aktivitami, které se s nimi dají dělat, kapsa Stonací, aby se mohli zabavit i ti, kdo právě leží v postýlce, a kapsa Zvířátková s návody, jak udělat dobře domácím mazlíčkům. Kdo má dvě šikovné ruce a nebojí se je použít, ten musí Kutikulína mít!

Podívejte se také, jak ovoce a zelenina žijí v ukázce z knihy!

Autorka: Andrea Popprová
Počet stran: 64
Formát: 215×240
Vazba: brožovaná
Přečtěte si více o knize Kutikulín!

———————————————————-

Kvalitním pomocníkem při malbě vám bude kniha Základy malování akvarelem autorky Jany Petráskové. Naučíte se, jak vnímat barvy, a samozřejmě také, jak je použít. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Základy malování akvarelem

Tato kniha vás provede světem akvarelu od těch nejjednodušších začátků, kdy se učíte zacházet se štětcem a barvami, přes první pokusy s malováním krajiny až k detailnímu zobrazení například květin. Seznámíte se s perspektivou válce a hranatých předmětů a hned si vyzkoušíte, že není třeba se těchto na první pohled technických postupů bát. Na konci knihy se dozvíte, jak najít ve svém obraze tu nejlepší kompozici, jak obraz zapaspartovat a vystavit. Co je však nejdůležitější – tato kniha není určena pouze ke čtení, ale především k samostatné výtvarné práci. Nechte se inspirovat a pusťte se s chutí do malování. 

Malba na suchý podklad Úkol: Vyzkoušejte techniku malby na suchý podklad Vezměte si papírek s dříve připraveným (a nyní zcela suchým) podkladem. Namalujeme na něj reliéf krajiny. Barvu popředí rozmyjeme směrem k dolnímu okraji papíru. V místech, kde končí tah štětcem, vznikne ostrá hranice mezi barvami (obr. 32 a 33).

Autorka: Jana Petrásková
Počet stran: 160
Formát: 166×241
Vazba: brožovaná
Přečtěte si více informací o knize Základy malování akvarelem

———————————————————-

K nejoblíbenějším hračkám pro nejmenší patří měkoučká barevná zvířátka. S knihou Kamarádi na výletě jich pro své děti můžete uháčkovat až 34 různých druhů! Knihu Cendrine Armani vydalo nakladatelství Metafora.

Kamarádi na výletě

V knížce z oblíbené „rukodělné“ řady se samozřejmě v první řadě dozvíte, jaké nástroje, materiály a doplňky budete potřebovat a jak přesně při háčkování postupovat, aby výsledek byl co nejlepší. Nejdříve se naučíte nebo zopakujete základní oka a sloupky, a pak už se můžete pustit do díla. Názorné barevné fotografie, podrobné návody a schémata vás neomylně povedou. Celá řada modelů přinese dětem spoustu radosti a nerozbitní mazlíčci, kteří se dají zmuchlat i upustit, jim budou skvělými společníky na výletech i doma.

Autorka: Cendrine Armani
Překlad: Karina Guilbert
Počet stran: 64
Formát: 195×270
Vazba: brožovaná
Přečtěte si více o knize Kamarádi na výletě

———————————————————-

Jako poslední jsme si nechali knihu Veselé čepičky autorky Lynne Rowe. Podle návodů, které jsou doplněny pěknými fotografiemi, vám pletení čepiček s pohádkovými nebo jinými veselými motivy půjde jedna radost! Knihu vydalo nakladatelství Zoner Press.

Veselé čepičky

Není nad to vidět malého človíčka v čepičce s tykadly, chapadly, včelkami nebo beruškou. Takový módní doplněk udělá vaše nejmenší ještě roztomilejšími a vás v očích ostatních absolutně nezapomenutelnými. Autorka Lynne Rowe je již více než 40 let nadšenou pletařkou. V současnosti se živí jako návrhářka, spisovatelka a učitelka pletení a háčkování. Čepičky do této knihy navrhla tak, aby byly krásné, zábavné a osobité a zároveň praktické. Zavedou vás do kouzelného světa nezbedných skřítků, jednookých příšerek, statečných pirátů, roztomilých kuřátek a sladkých dortíků. Díky kapitole věnující se technikám a vybavení si mohou veselou pokrývku hlavy vytvořit i úplní začátečníci. Každý návod vám poradí, jakou si vybrat přízi, jehlice, jakou techniku použít, a krok za krokem vás povede až k tvorbě uší, čumáčků, zobáčků, tykadel, parůžků, třešniček na dortu a dalších nezbytných doplňků. 

Oči Z bílé pratelné plsti vystřihněte 4 kolečka o průměru asi 6 cm, které budou tvořit přední a zadní část každého oka. Z tyrkysové plsti vystřihnete menší kolečko asi 4 cm v průměru (případně místo něj vystřihnete tvar kytičky). Z černé plsti vystřihnete kolečko asi 2 cm v průměru. Na jedno z bílých koleček vyšijete zavřené ospalé oko podle obrázku. Tento díl bude tvořit přední stranu jednoho oka. Tuto přední stranu přišijte k zadní části bílou nití začišťovacím stehem. Druhé oko vytvoříte tak, že černou zorničku našijete doprostřed tyrkysového kolečka nebo kytičky. To pak přišijte na velké bílé kolečko začišťovacím stehem přízí odpovídající barvy. Stejnou nití i stehem přišijte přední část oka k zadní. Obě či umístěte na místo, kde se mění barvy, a mezi ně kousek pod dělící linii přišpendlete zobák. Všechny tři díly přišijte zadním stehem odpovídající přízí či nití.

Prolistujte si celou ukázku z knihy!

Autorka: Lynne Rowe
Překlad: Veronika Nohavicová
Počet stran: 128
Formát: 190 x 244
Vazba: brožovaná
Přečtěte si více informací i o knize Veselé čepičky!


Který z dnešních knižních tipů vás zaujal nejvíce? Podělte se s námi o vaše názory!

Některé z dnešních knih i další knihy můžete získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKutikulín
Jak se stát kutilem a kutilkou

Popprová, Andrea

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeZáklady malování akvarelem
Akvarel pro každého

Petrásková, Jana

Grada, 2014

zobrazit info o knizeKamarádi na výletě

Armani, Cendrine

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeVeselé čepičky
Upleťte si, noste a bavte se s těmito úžasnými čepičkami

Rowe, Lynne

Zoner Press, 2014

Napsat komentář