Jak se stát tátou na jedničku

Tatologie
Jste muž, očekáváte příchod svého prvního potomka na svět a netušíte, co vás čeká? Nebo jste žena a nevíte, co prožívá manžel, když se stane tátou? V tom případě jste na správné adrese!

Uchopte do rukou knihu plnou praktických rad a návodů, kterou vám přináší nakladatelství Mladá fronta. Napsal ji zkušený „tátolog“, tedy „vědec“ zabývající se tátovstvím, Pavel Brycz (*1968). Působil jako středoškolský učitel, publicista a textař v reklamní agentuře. Je nejen prozaikem, ale i básníkem, textařem a autorem povídek pro děti. K jeho nejznámější tvorbě patří předloha večerníčků Dětský zvěřinec a novinka Co si vyprávějí andělé. Na svém kontě má i několik významných literárních cen – například cenu J. Ortena v r. 1999, Státní cenu za literaturu v r. 2004.

Kniha Tátologie aneb rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit je vtipně napsaným souborem rozděleným na dvě hlavní části – jednak na tématické okruhy úžasných rad pro nastávající i pokročilé tatínky, jednak na volné povídky vypovídající o skutečné praxi v rodině. Sám autor je otcem tří synů, a tak má zkušeností na rozdávání. Navíc je z každého řádku cítit, že opravdu nechce ze svých povinností vycouvat a svoji roli si užívá se vším, co přináší. Začíná tím, že vám nadnese Desatero tátologie, kde novopečené tatínky například vybízí ke spánku v práci (když se nevyspí doma s miminkem) a radí:

Zapomeňte na sex. Zvolte si celibát, tak jako si ho volí vrcholoví sportovci, alespoň na přechodnou dobu. Děti žárlivě dbají na to, aby se oba rodiče točili jen kolem nich, a nevyčerpávali svou energii zbůhdarma pošetilými námluvami a riskovali, že přibude bratříček nebo sestřička, kteří zmenší jeho životní prostor.

Dobrých nápadů není nikdy dost a v podobném duchu se nesou i tipy na chvíle při porodu, zvládání nočního režimu s dítětem, tipy ohledně výchovy, čtení pohádek před spaním, nebo kterak si počínat při pobytu v nemocnici, jak zvládat Vánoce, Valentýna, Nový rok, děti v autě, v přírodě a v pubertě. Zaručuji vám, že se u jednotlivých bodů na různá témata nebudete nudit, ale naopak vám bude bránice pěkně poskakovat, ale zároveň si uvědomíte, že autor to má vše „zatraceně“ dobře odžité na vlastní kůži a že i v tom humorném nadhledu najdete leckdy i vážné problémy řešené s lehkostí. Že tomu tak opravdu je, pochopíte úplně ve chvíli, kdy se ponoříte do sedmnácti krátkých povídek, záznamů zážitků se syny, a pro srovnání několik příhod z Mexika.

Malí Čechomexičané Dolores a Miguel jsou krásní jako čango vopice a Julietta mě se zářivým úsměvem bělostných zubů vítá: „Welcome to Mexiko, Pavel!“ Odpovídám, že je to od nich milé, ty ohňostroje nad celým městem na oslavu mého příjezdu, ale že si nemuseli dělat škodu… „Cabron,“ pronese Jullieta s tím samým zářivým úsměvem, a mně na chvíli zatrne. „Dnes je 20. listopadu a to je den naší revoluce!!!“

Knihu do jednotlivých kapitol rozdělují vkusně vybrané fotografie vystihující následný text. Některé pochází z autorova archivu či archivu jeho blízkých, a tak má čtenář příležitost nahlédnout i pod pokličku.

Pavel Brycz píše své rady zkušeného táty s nadhledem a lehkostí, kterou by mu mnozí autoři skutečných učebnic mohli závidět. Nejspíše to bude tím, že ho jeho „obor“ skutečně baví a užívá si ho plnými doušky. Kéž by tohle pochopili a přijali za své všichni tátové na celém světě, určitě by se na sebe více lidí usmívalo. A když prozradím, že titul doporučuje i organizace Liga otevřených mužů, pochopíte, že aktivní otcovství je vskutku moderním přístupem k životu. Že nevíte, co od toho očekávat? Začtěte se a uvidíte, jak to vypadá v praxi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTátologie

Brycz, Pavel

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář