Vzpomínání na zpravodajské služby

v-labyrintu-zpravodajskych-sluzeb-nahled
Nedávno byla v nakladatelství Šulc-Švarc vydána kniha pamětí Jiřího Růžka, který odkrývá vznik nových tajných služeb i obecných rysů české transformace po roce 1989. Pojďme si ji představit!

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Nakladatelství spolupracuje i s předními českými ilustrátory a grafiky (Adolf Born, Jiří Slíva, Jiří Fixl, Michal Hrdý, Vladimír Suchánek, Miloslav Jágr, Miroslav Huptych, Boris Pralovszký, Kateřina Bobková, David Cígler, Robert Rytina a další).

V labyrintu zpravodajských služeb

Dokumentární paměti ředitele BIS Jiřího Růžka odkrývají čtenářům, co se v této oblasti od listopadu 89 událo a jak by měly zpravodajské služby fungovat pro blaho státu. Jiří Růžek, dlouholetý ředitel BIS a pracovník tajných služeb, napsal knihu, která je dokumentem nedávné doby. Vložil do ní osobní zkušenost, jak se změnily bezpečnostní složky státu po listopadu 89. Tuto historii předkládá čtenáři v maximální úplnosti a objektivně, i když nezastírá své preference a antipatie. Konstatuje, že politici si prozatím nevytvořili adekvátní vztah k zpravodajským službám a nedokážou je rozumně využívat při politických rozhodnutích. Autor opatřil knihu dokumenty ze své činnosti v BIS a jeho komentáře a poznámky na okraj o lidech a událostech posledních let nepostrádají sympatickou dávku střízlivého humoru.

Drobný a chlapecky vypadající Petr Pelz byl dalším „mláďátkem“, které generál Procházka uváděl do zpravodajské komunity; v Petrově případě zejména do té zahraniční. Petr byl o rok mladší a náš vztah nebyl konkurenční, protože každý jsme měli svůj Rhodos, kde jsme si mohli vyskakovat. Vzpomínám si, že Petra už tehdy přitahovala zahraniční politika a mezinárodní vztahy, zatímco já se věnoval řízení a cedení služby. Vcelku pravidelně jsme chodívali na pracovní obědy do restaurace Na Ořechovce, kam jsme to oba neměli daleko. Časem k nám přibyl Miroslav Kvasňák, který opustil post ředitele URNA a dal se na vojnu ke zpravodajcům.

Knihu vydalo nakladatelství Šulc-Švarc

Autor: Jiří Růžek

Počet stran: 208
Formát: 170 × 247
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize V labyrintu zpravodajských služeb

 

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

 

Autor ke své knize připsal:

Své vzpomínání na zpravodajské služby dopisuji v době, kdy se v českém politickém rybníčku Brčálníku vzedmuly přímo oceánské vlny. Příběh slušného a perspektivního Petra Nečase připomíná antické drama, kde nikdy nebyla nouze o vášně. Vševědoucí Václav Klaus se stal soukromou osobou, nicméně na prezidentském stolci jej vystřídal Miloš Zeman, vždy připravený poučit kohokoli o čemkoli. Ale hlavně žádostivý splatit staré dluhy a ústrky, na něž zřejmě přátelé ze sociální demokracie časem zapomněli; ale rozhodně na ně nezapomněl Šedý vlk, a neprohádám moc, když řeknu, že pan prezident po čertech rázně zamíchá politickými kartami. Bude zajímavé pozorovat, jak zareagují ostatní hráči v téhle již dávno obehrané hře o investituru. Nicméně jsem docela rád, že nemusím tančit na tomhle bále, neboť to už není ani můj bál, ani moje válka.

 

O autorovi

PhDr. Jiří Růžek vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor historie – filozofie. Působil v Orientálním ústavu, v Encyklopedickém institutu, pracoval jako dřevorubec a byl starostou Dobřichovic. Brzy po listopadu ’89 byl přizván do rodícího se Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie a od té doby se pohyboval v tajných službách. V letech 1999–2003 byl ředitelem Bezpečnostní informační služby.

(Informace o autorovi a fotografie: Nakladatelství Šulc-Švarc)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV labyrintu zpravodajských služeb

Růžek, Jiří

Šulc-Švarc, 2014

Napsat komentář