Knižní tipy: pro detektivku na sever!

kniha
Poslední dobou jsou čím dál více oblíbené tzv. severské detektivky. Jde o tvorbu autorů ze skandinávských zemí, která bývá často velmi napínavá a ponurá. Navíc se vyznačuje dobře zachycenou psychologií postav. I díky tomu, že se odehrává v pro nás vzdáleném prostředí, je pro české čtenáře přitažlivá. Nuže, pojďme za detektivy na sever!

Hned s prvním titulem se vydáme do středního Švédska. I když podle názvu – Perníková chaloupka – by mohlo jít o pohádku, jde o velmi napínavou detektivku plnou bestiálních vražd. Českým čtenářům knihu přináší nakladatelství Vyšehrad.

Perníková chaloupka
Hammarbyjská série 1

Autor: Carin Gerhardsen
Překlad: Jana Chmura Svatošová
Počet stran: 272

Přečtěte si více o knize Perníková chaloupka a podívejte se na ukázku z ní

Nepřehlédněte i naši recenzi knihy!

V krátkém časovém sledu dojde ve středním Švédsku k několika bestiálním vraždám, které zpočátku zdánlivě nemají nic společného. Když komisař Conny Sjöberg z policejní stanice ve stockholmské čtvrti Hammarby začne tušit, že mají spojitost, případ dostane děsuplný ráz. Někde se pohybuje člověk, jehož pohnutky jsou velmi osobní a ojedinělé a který se před ničím nezastaví. Stáváme se svědky strašlivých vražd, sledujeme práci policie pod vedením komisaře Conny Sjöberga a vyšetřovatelky Petry Westbergové.

————————————————————

Až na samý sever Švédska, za polární kruh, kde jsou snad už jen lovecké stezky,  vedou stránky další napínavé detektivky. Jmenuje se Oběť Molochovi a vydalo ji nakladatelství Host.

Oběť Molochovi

Autor: Åsa Larssonová
Překlad: Jana Holá
Počet stran: 336

 

Přečtěte si více o knize Oběť Molochovi a prolistujte si ukázku z ní

Více informací najdete i v našem článku!

Neohrožená právnička Rebecka Martinssonová se vrací. Lovecká výprava našla v žaludku medvěda kost z lidské ruky. Několik měsíců nato je u sebe doma zavražděna Sol-Britt Uusitalová. Rebecka Martinssonová a kirunští policisté začínají vyšetřovat případ, který na první pohled vypadá jako vražda ze žárlivosti nebo zášti. Spolu s vyšetřováním vraždy a policejní prací vyplouvá na povrch starý příběh Hjalmara Lundbohma a jeho milostná aféra s krásnou učitelkou Elinou Petterssonovou. Přítomnost je propojena s dávnými událostmi více, než se zdálo.

Podívejte se i na videotrailer ke knize Oběť Molochovi:

————————————————————

S další knihou se vypravíme do Norska. Kupodivu nám tam ale nebude taková zima, jak bychom očekávali. Rozehřejí nás totiž ohně, které založil tajemný Žhář! Psychologickou detektivku vydalo nakladatelství Jota.

Žhář

Autor: Torkil Damhaug
Překlad: Tereza Blatná
Počet stran: 480

Přečtěte si více o knize Žhář a prolistujte si ukázku z ní

Norské město Lillestrøm je postiženo sérií úmyslně založených požárů. Nejdřív ve stáji na statku Stornes uhoří téměř třicet koní. V následujících týdnech zhasnou při dalších požárech i lidské životy. Souběžně se odvíjí příběh maturanta Karstena, který se kvůli náklonnosti spolužačky z pákistánské rodiny ocitne ve víru nečekaně dramatických událostí. Karsten s Jasmin se scházejí potají, nedokážou však zabránit tomu, aby to její rodina nezjistila. Strach z pomsty přivede Karstena do skupiny, kterou spojuje jediný cíl: bránit západní kulturu proti všemu, co vnímají jako islámskou hrozbu. Do této skupiny patří také žhář.

 ————————————————————

A zpět do Švédska. Zde řádí sériový vrah se sekyrou a chystá se zabít již svoji Čtvrtou oběť!  Napínavou knihu vydalo nakladatelství MOBA.

Čtvrtá oběť

Autor: Håkan Nesser
Překlad: Čeněk Matocha
Počet stran: 256

Přečtěte si více o knize Čtvrtá oběť

Někde uprostřed města sedí vrah a v klidu si sestavuje svůj další plán. Kaalbringen, klidné letovisko, je ovládnuto hrůzou – v rychlém sledu zde došlo ke třem brutálním vraždám… Kdy a kde může znovu udeřit „vrah se sekerou“, jak se mu začalo říkat? Odejde odtud jen tak pryč, nebo už má vyhlédnutou další oběť? Komisař Van Veeteren musí v sérii vražd najít souvislosti, které ostatním unikají. Jeho největším protivníkem je čas, neboť čtvrtá oběť už se nachází ve zlověstném sevření vraha

Více o knize zjistíte i na našich stránkách a můžete si přečíst naši recenzi Nesserovy předchozí knihy s názvem Síť!

————————————————————

A v posledním titulu z naší nabídky zůstaneme ve Švédsku. Na největším švédském ostrově Gotland se objeví mrtvola dokonce pod vodou ve skafandru Potápěče! Jaká hrůzná odhalení přinese, to si přečtěte v knize z nakladatelství Baronet.

Potápěč

Autor: Håkan Östlundh
Překlad: Tereza Dudková
Počet stran: 440

Přečtěte si více o knize Potápěč a přečtěte si ukázku z ní

Přečtěte si naši recenzi knihy i reportáž ze setkání autora s jeho českou překladatelkou!

Letošní léto bylo na Gotlandu takřka tropické. Neobvykle vysoké teploty přetrvávaly ještě téměř celé září. Čtyřiadvacetiletá Jenny Lundgrenová probděla už mnoho nocí, ne však kvůli dusivému horku. Mučily ji vzpomínky z dětství. Opakující se děsivé sny ji nakonec donutily k dramatickému rozhodnutí. Udá svého vlastního otce. Obviní ho z vraždy. O týden později se v zatopeném vápencovém lomu na severu Gotlandu potápí dva chlapci. To, co pod vodou uvidí, je k smrti vyděsí. Několik metrů pod hladinou se vznáší tělo mrtvého potápěče.

————————————————————

Přečtěte si i další tipy na severskou krimi z nakladatelství MOBA nebo detektivky z nakladatelství Motto!

Najdete u nás také tipy na detektivky z celého světa!

 ————————————————————

Která světová destinace vyhrává v detektivkách u vás? Je to právě ta severská, nebo snad britská či americká? A vybrali byste si autora v naší dnešní nabídce? Napište nám!

 

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePerníková chaloupka

Gerdhardsen, Carin

Vyšehrad, 2013

zobrazit info o knizePotápěč

Östlundh, Hakan

Baronet, 2013

zobrazit info o knizeOběť Molochovi

Larssonová, Asa

Host, 2013

zobrazit info o knizeŽhář

Damhaug, Torkil

Jota, 2013

zobrazit info o knizeČtvrtá oběť

Nesser, Hakan

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář