Zchlaďte se u severských detektivek!

mraz
Konečně tu máme horké léto. Rtuť na teploměrech se šplhá do závratných výšin a najít volné místo pro rozložení deky na koupalištích se stává téměř nemožným. Troška osvěžení jistě přijde vhod. Pojďte se zchladit u severských detektivek!

Tentokrát jsme pro vás vybrali pětici knih od švédských autorek a norského spisovatele vydaných nakladatelstvím Motto spadajícím pod Albatros Media.

logo nakladatelství MottoNakladatelství Motto vydává kvalitní českou, převážně humoristickou beletrii a romány předních českých spisovatelek (Halina Pawlowská, Ivanka Devátá, …). Kromě toho, významnou součástí portfolia tohoto nakladatelství jsou kvalitní detektivky severských, anglických a amerických autorů. 

 

Abychom si nyní nedostatkového chladu opravdu užili, přeneseme se rovnou do období Vánoc. Známý divadelní herec znenadání zmizí, jen v jeho mrazáku jsou nalezeny balíčky s děsivým obsahem… Kdo vraždil? A proč se ztrácí další lidé? To si můžete přečíst v detektivce norského autora Kjetila Trye.

obálka knihy Neboť jejich je království nebeské

Neboť jejich je království nebeské

Autor: Kjetil Try

Počet stran: 272
Vazba: Vázaná
Vydáno: 5.12.2012

 

Přečtěte si více o knize Neboť jejich je království nebeské a nepřehlédněte také ukázku z knihy

Přečtěte si také naši recenzi knihy

Komisař Lykke vyšetřuje v předvánočním shonu svůj dosud nejsložitější případ
Blíží se Vánoce a herec Reidar Dahl sklízí na jevišti aplaus za vynikající provedení Josefa ve Vánočním evangeliu. Druhého dne zmizí. Policie v jeho mrazáku objeví dva úhledné balíčky s hrůzným obsahem. Je zřejmé, že herec byl zavražděn. Jaký však byl motiv vraždy a kam se podělo jeho tělo? Záhadná zmizení pokračují a komisař Rolf Lykke se obává, že další obětí by mohl být chlapec narozený na Štědrý večer…

————————————————————————-

Také další detektivka se odehrává v době Vánoc. Komisařka Ingrid Bergmanová z pera švédské autorky Christiny Larsson řeší svůj již třetí případ.

obálka knihy NeuniknešNeunikneš

Autorka: Christina Larsson

Počet stran: 312
Vazba: Vázaná
Vydáno: 22.08.2012

 

Přečtěte si více o knize Neunikneš a nepřehlédněte také ukázku z knihy

Přečtěte si také naši recenzi knihy

Těsně před Vánocemi je v koupelně své luxusní vily nalezen zavražděný slavný podnikatel Erik W. Sternheg. Komisařka Ingrid Bergmanová s povzdechem opouští svůj plán na vytoužené klidné prožití svátků a ujímá se mediálně sledovaného případu. Aby toho nebylo na Ingrid málo, zároveň musí pátrat po muži, který soustavně pronásleduje a vydírá její kolegyni Malin. Podaří se Ingrid vyřešit oba případy?

————————————————————————-

Ve třetí detektivce se vrátíme k tématu hrůzných nálezů v mrazáku. Případ ale nebude řešit komisař Lykke jako v první představené knize, na scénu opět vstupuje komisařka Bergmanová…

obálka knihy Soukromá jatkaSoukromá jatka

Autorka: Christina Larsson

Počet stran: 328
Vazba: Vázaná
Vydáno: 07.03.2012

 

Přečtěte si více o knize Soukromá jatka a nepřehlédněte také ukázku z knihy

Přečtěte si také naši recenzi knihy

Druhý případ inspektorky Ingrid Bergmanové
Zaměstnanec sběrného dvora najde mezi odloženými předměty nový mrazák – a navíc plný balíčků mraženého masa. Odveze ho ke svému bratru Lennartovi, který má račí líheň a mohl by maso použít jako krmivo. Když však Lennart jeden z balíčků rozmrazí, najde v něm mužskou nohu. Vyděšení bratři mrazák rychle odvezou na vzdálené parkoviště, kde je vzápětí znovu objeven. Náhodou se k tomu nachomýtne komisařka Ingrid Bergmanová a přesvědčí svého šéfa, aby jí svěřil vyšetřování. Záhy po sobě se najdou dva další mrazáky se stejným obsahem a komisařka musí připustit, že případ je složitější, než se původně zdálo. Všechny oběti jsou řadu týdnů nezvěstní muži. Co je spojuje? A je už seznam obětí konečný?

————————————————————————-

Ve své druhé knize s komisařem Lykkem Kjetil Try zpracoval téma rasistické nesnášenlivosti. Je ale rasismus skutečným vražedným motivem? Nebo se příčina vraždy ukrývá hluboko v minulosti?

obálka knihy Osvoboď nás od zléhoOsvoboď nás od zlého

Autor: Kjetil Try

Počet stran: 240
Vazba: Vázaná
Vydáno: 28.03.2012

 

Přečtěte si více o knize Osvoboď nás od zlého a nepřehlédněte také ukázku z knihy

Přečtěte si také naši recenzi knihy

Desetiletá dcera Nadiji Hadzicové, bosenské přistěhovalkyně, najde po návratu domů svou matku mrtvou. Její tělo je rozpárané a naplněné pracím práškem. Blenda, a prádlo je bělejší, jak hlásá televizní reklama. Rasistický motiv je nasnadě – nebo měl snad vrah jiný důvod spáchat tak zrůdný čin? 
O Nadijině minulosti toho nikdo moc neví a komisař Rolf Lykke dlouho přešlapuje na místě. Všechny důkazy se kupí kolem jediného podezřelého, kterému však chybí to podstatné: motiv. Je vrah opravdu rasista, který si vyřizuje účty s přistěhovalci? Nebo se snad klíč k záhadě skrývá v Nadijině tajemné minulosti? 

————————————————————————-

A na závěr se přesuneme zase do Švédska, kde nám Camilla Läckberg odhalí Elsyino tajemství, sahající do minulosti, a i přesto natolik závažné, že kvůli němu umírají lidé…

obálka knihy Elsyino tajemstvíElsyino tajemství

Autorka: Camilla Läckberg

Počet stran: 432
Vazba: Vázaná
Vydáno: 18.07.2012

 

Přečtěte si více o knize Elsyino tajemství a nepřehlédněte také ukázku z knihy

Přečtěte si také naši recenzi knihy

Dva mladíci objeví mrtvolu učitele dějepisu na penzi. Shodou okolností je to člověk, k němuž před nedávnem Erika Falcková zanesla nacistický železný kříž, který našla v truhle po své matce. Chtěla, aby jí o něm jako expert na druhou světovou válku něco víc řekl. A z matčiných deníků, které ležely v truhle spolu s německým vyznamenáním, dále po učitelově smrti vyčte, že v dětství a mládí patřili do stejné party. Když Erika vyhledá další z matčiných přítelkyň z mládí a ta je krátce nato zavražděna, nedokáže uvěřit, že by se mohlo jednat o shodu náhod. Někdo se snaží něco utajit. A jeho tajemství musí být asi strašlivé, když je ochoten kvůli němu vraždit…

————————————————————————-

Četli jste některou z výše uvedených severských detektivek? Máte tento žánr rádi, nebo upřednostňujete české autory? Podělte se s námi o své dojmy!

Další severské krimi jsme vám představili v článku Vzhůru na sever!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeboť jejich je království nebeské

Try, Kjetil

Motto, 2012

zobrazit info o knizeNeunikneš

Larsson, Christina

Motto, 2012

zobrazit info o knizeSoukromá jatka

Larsson, Christina

Motto, 2012

zobrazit info o knizeOsvoboď nás od zlého

Try, Kjetil

Motto, 2012

zobrazit info o knizeElsyino tajemství

Läckberg, Camilla

Motto, 2012

Zchlaďte se u severských detektivek! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Iveta Pešková Iveta Pešková napsal:

    Severské detektivky miluju:-)Ne, že bych si nepřečetla ráda i jiné, ale tyhle mi nějak přirostly k srdci…

    Před pár dny jsem dočetla jednu z nejnovějších – Říkej mi Princezno – velmi dobře napsaná, jako dělaná pro příznivce Karin Fossumové. Podobné zaměření na psychiku pachatele, ale nechci srovnávat, která z autorek je lepší:-)Je to hodně depresivní čtení, ale skvěle napsané, doporučuju!

    Taky jsem zvědavá na novinku Camilly Läckbergové, co teďka vyšla.Podle anotace to vypadá více než dobře a navíc se objeví nový vyšetřovatel místo Hedströma, tak jsem zvědavá:-)

Napsat komentář