Autor švédských detektivních románů Håkan Östlundh se setkal se svojí překladatelkou do češtiny Terezou Dudkovou

Autor_1_perex
Severská detektivní literatura se stala v posledních letech v Čechách pojmem, možná ne vždy skloňovaným s respektem u odborné kritiky, avšak téměř vždy vyvolávající zájem široké obce čtenářské.

Do dlouhé řady úspěšných  autorů se nepochybně řadí i švédský spisovatel Håkan Östlundh, jehož série detektivních románů z ostrova Gotland se stala v tomto žánru ve Švédsku jednou z nejpřekládanějších. Mezi osmi zeměmi (Německo, Dánsko, Francie, USA aj.) si zásluhou nakladatelství Baronet a překladu Terezy Dudkové  Östlundhovy knihy našly cestu i na český trh. Zatím vyšla první kniha Zápach odlivu, druhá z uvedené řady pod názvem Potápěč právě vychází.

Tereza Dudková je sice v oboru nováčkem, má ale jednu velkou výhodu. Vyrůstala ve švédském městě Katrineholmu a studovala na zdejším gymnáziu, později v rámci vysokoškolského studia též na vysoké škole v Linköpingu. Její kontakt se švédským světem byl a je velmi intenzivní, což jí nepochybně pomáhá při překladu. Při jedné z jejích návštěv se v Katrineholmu uskutečnilo pod záštitou zdejšího Katrineholmského Klubu řeči a kultury a Katrineholmské komuny setkání s autorem.

Håkan Östlundh přijel na setkání vlakem. Na peron vystoupil na první pohled sympatický muž vysoké štíhlé postavy s taškou plnou knih. Setkání se konalo 22. května 2013 v katrineholmské knihovně. Zpočátku byl populární autor trochu rozpačitý, ale jakmile se rozhovořil o své tvorbě, plachost byla ta tam. Odpovídal na otázky PhDr. Jarmily Kocourkové, která celý večer moderovala, reagoval na diváky, ale především rozmlouval s překladatelkou, Terezou Dudkovou. Hovořili o úskalí překladu, o jeho vztahu k originálu, o důležitosti vystihnout podstatu textu tak, aby byla srozumitelná i čtenářům v jiné zemi, ale aby zároveň v sobě nesla co nejvěrněji původní autorovo poselství.

Diváky zajímal vztah Håkana Östlundha k hlavní postavě knižní série, detektivnímu inspektoru Fredriku Bromanovi.

„Psal jsem zpočátku o Fredrikovi záměrně tak, že mi neměl být vůbec podobný. Postupem času se však – jaksi plíživě – naše povahy a zčásti i osudy velmi sblížily…“

Další pozoruhodný detail popsal u své knihy Potápěč:

„Příběh dívky, které se začala ve snech vybavovat dramatická událost z minulosti, jsem napsal podle skutečné události. Čerpal jsem z policejních archívů. Když kniha vyšla, zavolala mi jednoho dne žena, jejíž osud byl předlohou k příběhu. Velmi ji překvapilo, jak věrně jsem popsal její pocity bezmoci a zoufalství, když jsem s ní nikdy nemluvil…“

Ostrov Gotland je jakýmsi svébytným světem. Každé léto se vyrojí na ostrově velké množství lidí, kteří s gustem pobývají u svých – povětšinou velmi vzdálených – příbuzných. Gotland má překrásné pláže, na nichž jsou dodnes zachovány staré rybářské chatrče, vápenné pece a ruiny mnoha historických budov. Tato švédská Riviéra je také velmi populárním cílem zahraničních turistů. Håkan Östlundh si zakoupil na ostrově starý statek, v kterém přes léto s rodinou přebývá. Tyto jeho letní pobyty se staly inspiračním zdrojem k napsání detektivních příběhů, které věrně popisují gotlandské reálie. Autor přiznal, že někteří sousedé se v jeho knihách poznali, tu k jejich větší, tu k menší spokojenosti…

Švédský autor velmi ocenil, že Tereza Dudková kvůli zachování věrohodnosti příběhu kontaktovala skutečného policejního detektiva, aby všechny termíny z oblasti kriminologie odpovídaly české realitě. Také terminologii z oblasti potápění, vojenství a dalších oblastí bylo nutné konzultovat s odborníky. Debatu považoval Håkan Östlundh za velmi zajímavou a přínosnou pro všechny zúčastněné. Na závěr poděkoval též nakladatelství Baronet a vyjádřil naději na další spolupráci. Na nezávazné pozvání do Česka reagoval spisovatel velmi pozitivně, a tak snad i český čtenář bude mít brzy příležitost si vychutnat příjemnou atmosféru literární besedy s panem Östlundhem a dovědět se další zajímavosti z autorovy dílny.

Jarmila Kocourková, Katrineholm,16.6.2013

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZápach odlivu

Östlundh, Hakan

Baronet, 2012

zobrazit info o knizePotápěč

Östlundh, Hakan

Baronet, 2013

Napsat komentář