Jak se proměnila role náboženství v českých věznicích?

nabozenstvi uvod(1)
Prostředí českých věznic je pro běžnou veřejnost stále ještě jakýmsi tajemnem. A nejinak je tomu i v případě náboženství právě v těchto místech. Nemusí však jít pouze o odsouzené, ale i ty, kteří vykonávají službu jako vězenští kaplani nebo o civilní zaměstnance těchto institucí.

Kniha spojuje dvě velká témata z prostředí sociálních věd, náboženství a vězeňství. Jedná se o první publikaci, která v českém kontextu nabízí takto široce pojaté prolnutí uvedených společenských institucí.
Autoři předkládané publikace si kladou několik cílů:
Představit, jak se proměňuje význam a role náboženství za mřížemi českých věznic. Poskytnout srovnání přístupů k tématu v zahraničí a u nás. Na příkladu vlastních výzkumů analyzovat perspektivy aktérů pohybujících se v prostředí věznic. Ať už jde o samotné odsouzené, zaměstnance věznice či specificky vězeňské kaplany. Předkládaná kniha tak spojuje dvě velká témata z prostředí sociálních věd, náboženství a vězeňství. Jedná se o první publikaci, která v českém kontextu nabízí takto široce pojaté prolnutí uvedených společenských institucí. Význam publikace spočívá rovněž v tom, že ani v zahraničí nepatří sociálně-vědní výzkum role náboženství v prostředí věznic do mainstreamového proudu.

Náboženství za mřížemi

Stále(é) i nestálé
Autoři: Lukáš Dirga (ed.), Jan Váně (ed.)

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 60×230 mm
ISBN: 978-80-7364-156-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Náboženství za mřížemi vydalo nakladatelství Lukáš a syn.

Autoři

Lukáš Dirga působí jako odborný asistent na Katedře sociologie Západočeské univerzity v Plzni. Dlouhodobě se věnuje penitenciární sociologii. Ve svých výzkumech se zabývá například problematikou humanizace vězeňství, významu těla ve vězeňském prostředí a v současné době dále postavení náboženství za mřížemi českých věznic či vězeňskými útěky. Od roku 2016 do roku 2022 zastával také pozici koordinátora resortního výzkumu na Ministerstvu spravedlnosti. V současné době působí jako vedoucí oddělení vědy a realizace projektů na Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jan Váně působí jako profesor sociologie a vedoucí Katedry sociologie na Západočeské univerzitě v Plzni. Ve svých výzkumech se soustředí na srovnávací výzkum. Svou pozornost ve výzkumech (primárních či aplikovaných) zaměřuje na témata z oblasti sociologie náboženství (individualizace, mezigenerační přenos religiozity, náboženská kulturní paměť, morfování náboženských komunit); zabývá se problematikou vězeňství, bezdomovectví a sociálních služeb poskytovaných skupinám sociálně nejslabších. Taktéž se věnuje sociálním teoriím akcentujícím problematiku spravedlnosti a metodologickým inovacím ve výzkumu.

Zdroj informací: Lukáš a syn


Nakladatelství Lukáš a syn je nezávislé rodinné nakladatelství, vydává knihy o spiritualitě, filozofii a náboženství, přírodě a civilizaci a knihy pro děti, v menší míře i krásnou literaturu a odborné publikace z humanitních věd. Společnost byla založena v roce 1996, v současné době jsou majiteli a jednateli Ivo Lukáš a Bohdan Lukáš.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáboženství za mřížemi
Stále(é) i nestálé

Dirga, Lukáš - Váně, Jan

Lukáš a syn, 2023

Napsat komentář