Mix pro všechny milovníky fantasy

fantasy pondeli uvodni(1)
Jsou tady opět oblíbené pondělní tipy. Ty dnešní znovu potěší milovníky fantasy příběhů. Vybrali jsme pro vás pět knižních novinek právě tohoto literárního žánru. Nebudou chybět ani čeští autoři, i když tentokrát je jasná převaha zahraničních spisovatelů.

Sára a její otec si najímají draka jako pomocníka pro svoji farmu. To je bráno jako výraz chudoby a na začátku ani Sára samotná netuší, že právě tento tvor se může stát jejich největším bohatstvím…

Jednoho chladného nedělního večera na začátku roku 1957 čekala Sára Dewhurstová se svým otcem na parkovišti u benzinové pumpy Chevron na draka, kterého si najali jako pomocníka na farmě… Sára a její otec, vyděděnci malého městečka Frome ve státě Washington, jsou nuceni najmout si na práci na farmě právě tohoto tvora, což je něco, k čemu se uchylují jen ti nejnuznější… Drak Kazimir však představuje něco mnohem víc, než co je viditelné pouhým okem. Sára se o něj proti své vůli začne zajímat: o bytost, která údajně nemá duši, ale zdá se, že je z nevysvětlitelných důvodů odhodlaná chránit ji a držet v bezpečí. Protože drak ví něco, o čem Sára nemá tušení. Přispěchal na farmu poháněn dávným proroctvím. Proroctvím, v němž figuruje úkladný vrah, kult uctívačů draků, dva zuřiví agenti FBI – a samozřejmě i Sára samotná.

Dračí plamen

Autor: Patrick Ness
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0627-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dračí plamen vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Přitáhla si kabát těsněji k tělu a utáhla si pásek. Byl to matčin kabát a už jí byl skoro malý, ale ještě ne natolik, aby schrastili dost peněz na koupi nového. Napínal se jí přes ramena, ale aspoň jí v něm bylo teplo. Skoro. Zatímco zastrkovala ruce zpátky do kapes, uslyšela svist mávajících křídel. Chyběla hodina do půlnoci – Chevron byl zavřený, do tmy jen slabě zářilo bezpečnostní osvětlení – a obloha byla mrazivě studená a posypaná hvězdami, včetně Mléčné dráhy táhnoucí se jejím středem. Tato část země byla proslulá svými dešti, nebo přesněji spíš nekonečnými šedivými dny. Ačkoliv tato noc, 20. ledna 1957, byla jasná. Měsíc v poslední čtvrti visel nízko na obloze a jasně osvětloval bělostné ostrůvky kolem. Bělostné ostrůvky, na které nyní padl stín.

K dispozici je celá ukázka.

O autorovi

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády. Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány: Volání netvora, Něco víc, My ostatní tu prostě žijem, Nejdelší den Adama T. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes. Známá je také jeho trilogie Chaos: Hlas nože, Temný ráj, Válka Hluku.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Čaroděj, který už dávno magii nepoužívá, a lovec démonů, který už ale nikoho neloví. To jsou hlavní hrdinové našeho dalšího příběhu. Je možné, aby se oba vrátili k tomu, co zavrhli? A je možné, aby si právě tito dva začali důvěřovat tak, aby mohli zvítězit?

Decimus Fate je čaroděj, který už nepoužívá magii. Tutor je lovec démonů, který už démony neloví. Když je požádají o pomoc mniši ze zapadlého kláštera, kteří se stali obětí záhadné nemoci, jsou oba nuceni spolupracovat a vypraví se hledat příčinu a lék. Záhy však uvíznou v nebezpečné hře zločineckých bossů, zákeřných vrahů a bezohledných mágů, kteří čerpají svou moc z říše démonů. Dva muži s temnou a pohnutou minulostí. Naučí se jeden druhému důvěřovat?

Decimus Fate a talisman snů

Autor: Peter Flannery
Přeložila: Miroslava Polová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-156-7
Doporučená cena: 419 Kč

Knihu Decimus Fate a talisman snů vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Někteří řemeslníci se svezli na kolena. Umístěním třetí koule se řemeslníci vypaří, promění se v oslnivý záblesk energie, kterou kachle vstřebají, a z nich bude svedena do kotouče, na kterém čaroděj nyní stál. Řemeslník se díval, jak čaroděj zvedá poslední kamennou kouli. On a jeho druhové odvedli svou práci a mocný čaroděj nyní sklidí jejich magickou energii, aby svou moc ještě zvýšil. Řemeslníci kolem něj kvíleli hrůzou, ale on ne. On se v posledních myšlenkách upínal na utajený modrý kachel a svého milovaného syna, který díky němu zůstal naživu. Čaroděj shlédl dolů do prohlubně a s vítězoslavným úsměvem vložil poslední kouli do příslušného lože.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Peter Flannery bydlí v malé vesnici se svou ženou a dvěma mladými chlapci. Vyrostl na předměstí Stockportu a prožil typicky šťastné dětství, což pravděpodobně znamená, že se nikdy nestanu velkým spisovatelem. Ale to je v pořádku, protože mojí ambicí je prostě psát knihy, které lidi baví. Moje „kariérní dráha“ nebyla konvenční, ale po celou dobu jsem psal… úzkostné básně typického teenagera, povídky a mé první románové pokusy, ručně psané na linkovaný papír A4. Designové studio v Edinburghu mi dalo příležitost přejít od sochařství k psaní a stal jsem se hlavním spisovatelem pro Target Games UK LTD. Tato zkušenost byla neocenitelná a dala mi sebevědomí, abych si myslel, že to jako spisovatel skutečně dokážu. Nyní pracuji výhradně na vlastním materiálu a na cestách mám řadu projektů pro dospělé i děti. Zjišťuji, že je fyzicky nemožné vypnout svou představivost; něco, co považuji za požehnání i prokletí. Psaní považuji za druh povolání. Technikou a literárním řemeslem se příliš nezabývám. Pro mě je důležité efektivní sdělování obrazů a emocí z mé mysli do myslí lidí, kteří čtou mé knihy. Pokud se mi to podaří, byť i tím nejmenším způsobem, budu své psaní považovat za úspěch. V češtině vyšla už autorova předchozí kniha Bitevní mág.

Zdroj infromací: peterflannery.co.uk

————————————————

Julie je vychovávána v nenávisti k upírům. Všechno se však změní, když se náhodně setká s jedním z nich. Komu teď může věřit a na čí straně je vlastně celá pravda?

Fantasy dobrodružství plné upírů, temnoty a zkažených království. Neobyčejný příběh jedné obyčejné princezny. Kniha plná přátelství a oddanosti, lásky i nenávisti.
Julie byla vychována k nenávisti k upírům, kteří podle slov jejího otce sužují tamější kraj. Ale je tomu opravdu tak? Při Jízdě cti, rituálním honu, jenž je součástí jejího zasvěcení, se střetne s jedním z upírů. Nezabije jej, ale ani on ji. Naopak se od něj dozvídá zcela odlišnou verzi historie, než která jí byla vštěpována, a v hlavě jí roste akorát zmatek. Nečekané události obrátí Julii život naruby a už není cesty zpět. Bude věřit otci, nebo Gabrielovi, vůdci upířího klanu?

Poslední noc

Autor: Zara M. P. Cole

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-7650-978-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Poslední noc vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Lance se na chvíli ovládl a koukal na mě, zatímco jsme kráčeli za ostatními, načež propukl v neovladatelný smích, a já si uvědomila, jak směšně to ode mě muselo znít. Až nechtěně, musela jsem se smát také. Přední skupinka se po nás začala otáčet a my se rychle snažili dát dohromady. Poté co jsme se zase uklidnili, se Lance zeptal, jak dopadlo s Lilienem, ale už jsme kráčeli ulicemi a já zahlédla Gabriela, jak se baví s prvními vesničany. Odložili jsme tedy hovor na klidnější chvíli. Doběhla jsem ke Gabrielovi, abych věděla, co se děje, ovšem nestihla jsem nic zaslechnout.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Zara M. P. Cole je obyčejná holka, knihomolka, která mimo knížek miluje i techniku a zvířata. Pracuje v IT jako databázový specialista ve společnosti Linet. Její nejbližší přátelé jsou dva psychotičtí králíci a jeden nevyrovnaný kůň. Banda, jak má být. Má ale i extrovertní stránku. Miluje hudbu a s tím i koncerty. Ráda cestuje a poznává nové kraje a kultury, také dost sportuje nebo třeba maluje.

Zdroj informací: Pointa

————————————————

A teď něco z Česka. Nejenom že jde o titul z pera českého autora, ale také o příběh, při němž bude Plzeň doslova vzhůru nohama!

Už je to pět let od chvíle, co jsem naposledy umřel, ale pomalu mi to začíná chybět. Policejní sledovací a zásahový útvar jakž takž funguje, ale nikdo mě nevaroval, že to bude obnášet excelové tabulky, audity a videokonference. Jenže management nikdy nebyl mojí silnou stránkou – tou je střílení lidí. A tentokrát si to pár z nich opravdu zaslouží. Měli si pamatovat, že PSZÚ neodpouští. Přišel čas pomsty, protože některé hajzly nestačí zabít jen jednou. Hon začíná. Hordy zfetovaných bezďáků, naštvané bejvalky, převtělující se duše, brynzové halušky, znepokojivý sex, magie, Hello Kittty a vůně střelného prachu! Plzeň se otřese v základech!

Tanec papírových draků 2 – Hon

Autor: Petr Brožovský

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0112-1
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Tanec papírových draků 2 – Hon vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Klučina se pohnul nadpozemsky rychle a proměnil se v rozmazanou skvrnu. Čekal jsem to. Ani jsem nezkoušel zastoupit mu cestu, rovnou jsem plavmo skočil ke dveřím a hrábnul do  před okamžikem prázdného prostoru. Mé ruce  se sevřely kolem dětského lýtka. Nezaváhal jsem, vyskočil jsem na nohy, ignoroval malé pěstičky bušící mi do ramene a švihnul jsem chlapečkem kolem své osy proti stěně. Malé tělíčko se zhroutilo na hromadu cihel. Zkontroloval jsem, jestli bezvědomí jen nehraje, a pro jistotu mu píchnul do krku jehlu s oblbovákem. Pak jsem si zmetka přehodil přes rameno a vyrazil zpátky.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Petr Brožovský (*1992) je plzeňák v jistých kruzích známý pod přezdívkami Pedro nebo Švéd. Založil si vlastní advokátní kancelář, aby to měl blíž do práce, a je mistrem České republiky a finalistou Mistrovství Evropy ve slam poetry z roku 2021. Sběratel knih, organizátor larpů, nadšený střelec, nevyslyšený hudebník a obávaný i milovaný dungeonmaster. Na poli literárním přesvědčivě zabodoval už svou prvotinou Tanec papírových draků (2021), akční fantasy s prvky splatterpunku.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Priscilla je sice potomkem v jednom z předních rodů tzv. „Bojovníků s Nicotou“, ale je mladá, nezkušená a nejslabší z Daalmanů. Ve své touze být lepší a získat novou bojovou schopnost se vše obrátí proti ní a začne tak nelítostný souboj se stvůrami, které by mohly ohrozit bezpečnost celého světa.

Střez se monster ve svém nitru.
Sedmnáctiletá Priscilla se narodila do jednoho z předních rodů gildy Bojovníků s Nicotou. Ti chrání lidstvo před útoky monster, která před věky pronikla do naší dimenze a jen díky těmto nadaným jedincům nezpůsobila zánik civilizace. Jako nejslabší z klanu Daalmanů je ale Priscilla svojí rodině jen na obtíž. Když v zoufalém pokusu osvojit si za pomoci zakázaného rituálu novou bojovou schopnost začne do našeho světa nekontrolovaně povolávat stvůry Nicoty, ohrozí tak nejen své nejbližší, ale možná i bezpečnost celého světa

Bojovníci s Nicotou

Střez se monster ve svém nitru
Autorka: Kate Murrayová
Přeložil: Jakub Chodil

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3753-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Bojovníci s Nicotou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

On mezi ně zapadne. A my tomu budeme všichni přihlížet. Tohle bude za strašně dlouhou dobu první obřad přísahy moci, kterého se zúčastní úplně všichni Daalmanovi. Pořád jsem úplně nechápala, jak se zrovna tohohle bouřlivého prosince stalo, že moje rodina dokázala domluvit setkání všech jejích členů na jednom místě. Naposledy se to povedlo před šesti lety, když jsme se zvládli všichni sejít na babiččiny narozeniny.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorce

Kate Murray je z Nového Zélandu, žije v Melbourne se svou rodinou, alarmujícím množstvím LEGA a obyčejným množstvím knih. Je autorkou slashů na plný úvazek a kouzlí s volným časem tak, aby mohla vykouzlit vlastní příběhy.

Zdroj informací: hardiegrant.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po kterém fantasy příběhu byste dnes sáhli vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDračí plamen

Ness, Patrick

#BOOKLAB, 2023

zobrazit info o knizeDecimus Fate a talisman snů

Flannery, Peter A.

Triton, 2023

zobrazit info o knizePoslední noc
Kniha první

Cole, Zara M. P.

Pointa, 2023

zobrazit info o knizeTanec papírových draků 2 – Hon

Brožovský, Petr

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeBojovníci s Nicotou

Murrayová, Kate

Cosmopolis

Napsat komentář