Zapomeňte na všechno, co jste kdy četli. Teď volá netvor

9788074621512-nahled
Skvělé. Úchvatné. Emoce z nové knihy z pera Patricka Nesse prýští tak, že přetrvávají i po jejím dočtení…

Příběh, který přetéká strachem, zoufalstvím a odvahou. To je Volání netvora od Patricka Nesse, kniha, která získala Carnegie Medal a cenu Kate Greenawayové. Volání netvora je jedna z nejpůsobivějších publikací pro děti a mládež současnosti. Disponuje silným příběhem a jemným až křehkým zpracováním Patricka Nesse. To vše je doplněno perfektním obrazovým doprovodem Jima Kaye. Jeho ponuré kresby k textu sedí natolik, že pokud nejsou dokonalé, pak se dokonalosti nebezpečně blíží.
O čem tedy kniha je? O bolesti a odvaze dospívajícího chlapce.

Conor ve dne v noci prožívá nekonečné noční můry. Žije pouze s maminkou, která je vážně nemocná, a den ode dne schází. Conorův otec pobývá někde v Americe se svou druhou rodinou, synovi maximálně jednou za čas zavolá a babička je stará čarodějnice, se kterou se nedá vyjít. Co víc, nedá se vydržet ani chování Conorových spolužáků. Jedni jej šikanují, pro druhé se stává neviditelným. Když se pak Conor pohádá se svou nejlepší kamarádkou, čelí celému světu sám. Téměř.

Každou noc, sedm minut po půlnoci, ho navštěvuje netvor – oživlý starobylý tis, který svou velkolepostí pojímá celý svět. I když Conora zpočátku vyděsí, vyjde najevo, že nepřišel, aby ho strašil. Naopak, chce pomoct zoufalému srdci, které si jej zavolalo. A tak mu po tři noci vypráví tři příběhy… Za to chce po Conorovi jediné – aby mu čtvrtý pověděl on sám. Aby mu pověděl pravdu, kterou skrývá ve svém nitru.

Volání netvora je příběh o malém klukovi a jeho velké odvaze. Je o tom, že je třeba přiznat si své myšlenky a přání a čelit pravdě. Je temný a napínavý, plný potlačované zloby, kterou je třeba vykřičet do světa. Tvoří ho dvě části. Realita a fantasy část, kterou představuje chodící tis. Obě fungují na sto procent a skvěle se doplňují. Netvorovo vyprávění je reakcí na Conorovy problémy, ať už na ty, které byly nebo na ty, které přijdou.

Netvor však není žádná víla kmotřička. Je děsivý i vlídný, nahání strach i pomáhá. Je si vědom své převahy a patřičně to dává najevo. Nezdráhá se sevřít malého chlapce v dlani a drtit jej, aby ho pak v těžkých chvílích soucitně podepřel.

Příběh doslova přetéká emocemi. Je silný a strhující. Patrick Ness s precizností líčí pocity chlapce a lidskou potřebu rodiny a přátel. Vše je psáno ve čtivých krátkých větách, které ocení zejména mladší čtenáři. Kniha tím na kvalitě a věrohodnosti jen získává, protože o to více přibližuje svět třináctiletého kluka.

Patrick Ness zde potvrdil, jak velkým vyprávěcím talentem disponuje. Čím více se drama rodiny stupňuje, tím hutnější atmosféru vytváří. Vše pak graduje až do strhujícího finále. Poslední čtvrtina knihy je neskutečně působivá a otřese každým kouskem vaší bytosti. Netvor totiž z Conora doluje pravdu brutálně a bez slitování.

Volání netvora je mimořádné dílo, které zasáhne každého čtenáře nezávisle na věku. Není to žádná obyčejná povrchní pohádka, vždyť realita pohádková nebývá. Skutečné příběhy jsou šelmy, které dokážou způsobit spoušť.

Knihu Volání netvora vydalo v roce 2012 nakladatelství Jota, doposud vyšla v šestnácti zemích světa. Patrick Ness ji vytvořil podle námětu Siobhan Dowdové, která ji už sama napsat nestačila.
The Independent zařadil knihu mezi nejlepší tituly pro děti a mládež roku 2011 a server Booklist ji vyhlásil jako nejlepší beletristický titul pro mládež roku 2011. Kniha získala ocenění The Kitchies Award 2011 (udělováno neprogresivnějším knihám publikovaným ve Velké Británii), Red House Children’s Book Award 2011 (hlavní cena napříč kategoriemi) a nominaci na cenu Asociace Brama Stokera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolání netvora

Ness, Patrick

Jota, 2012

Zapomeňte na všechno, co jste kdy četli. Teď volá netvor - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Lucie Sigmundová Lucie napsal:

    Jota to vede v sekci Pro děti a mládež, ale řekla bych tak cca od těch 12, 13 let až nekonečno :) Nevím, jestli bych to dala k přečtení mladším, je to opravdu hodně silná kniha, moc na mě zapůsobila.
    Mrkněte se na trailer, už ten stojí za to: http://www.youtube.com/watch?v=Q8-psqOON-Y

  2. JaPa JaPa napsal:

    Podle obálky bych si knihu asi nevybrala a vůbec by mě nenapadlo, že by mohla být určená pro děti a mládež, ale recenze mě nalákala. Ještě by mě zajímalo pro jak staré čtenáře je vhodná.

Napsat komentář