Je možné utéct, když je Vaše uvažování slyšet?

HlasNoze
Představte si, jak asi vypadá planeta, na které zvláštní virus pozabíjel všechny ženy a kde přemýšlení nezůstává v tajnosti. Představte si svět celý zamořený hlukem a šumem, který nelze vypnout.

Toto místo se nazývá Nový svět a byl budován z naděje. Kdysi jej osídlili osadníci prchající před násilím Starého světa, avšak i tady došlo k válce. Při ní byl vypuštěn virus Hluk, který pozabíjel všechny ženy a ostatním živým tvorům zesílil myšlenky tak, že si je může každý poslechnout. Tady, v poslední zbývající osadě lidí, v místě, kde neexistuje soukromí, žije dospívající Todd Hewitt. Svět kolem něj nemá naději. Je podivný, zoufalý, plný představ osamocených mužů odsouzených k zániku… Neexistuje šance, jak zvrátit osud. Nebo ano?

Může vůbec existovat lež na místě, kde si všichni vidí do hlavy?

Toddovi zbývá měsíc do velkých třináctých narozenin, kdy jsou chlapci Nového světa slavnostně přijímáni mezi dospělé muže. Právě tehdy, kdy Todd již zoufale odpočítává dny, nalezne v Hluku díru. Nalezne ticho v podobě dívky. V tu chvíli se vše kolem převrátí vzhůru nohama. Ačkoliv Todd nerozumí, co se děje, je okolnostmi donucen opustit svůj domov. Co však brzy pochopí, je to, že v Hluku se dají skrýt i ty nejděsivější představy. A tak se dává na zběsilý útěk za pravdou, pronásledován šíleným kazatelem Aaronem a starostou Prentissem. Jeho osud se proplétá s osudem nože, který mu těsně před odchodem dal přítel Ben. Nůž je jeho pomocník a zároveň prokletí.

Strhující příběh Hlas nože pochází od amerického spisovatele Patricka Nesse a byl vydán v Londýně. Je první knihou populární trilogie Chaos, kterou vydává nakladatelství Jota. Sleduje příběh nevzdělaného Todda a jeho proměnu v mladého muže. I když Todd má oficiálně dvanáct let, rozhodně se nejedná o knihu pro děti. Už proto, že jeden rok v Novém světě trvá „třináct dlouhých měsíců“, Todd je tedy starší, než se zdá. Sám Patrick Ness čtenáře knihy vidí ve skupině „young adults“, v překladu tedy mladé dospělé.

Todd své strašné zážitky sděluje prostým, ale naprosto výstižným jazykem. Dlouhých výpovědí na několik řádků se zde skutečně nedočkáte, na to totiž při ustavičném běhu ani nemá čas. Jeho příběh je vlastně přímý popis cesty po Novém světě za nadějí. Důraz je v knize kladen na akci a dynamičnost, což nedává prostor žádným dějovým odbočkám. I tak ale dokáže uchvátit bezdechými okamžiky bezmoci a nečekanými osudovými zvraty. Odpovědi na otázky po celou dobu téměř nepřicházejí, takže čtenář se marně snaží dopátrat faktů a je udržován v trvalém napětí. Todd sice některé skutečnosti zná, ale nechce si je po celou dobu připustit. Na vysvětlení si tedy musíte počkat až do úplného závěru. Kniha se snaží šokovat a neustále ohromovat, což se jí většinou dobře daří. Po čase sice v některých pasážích ztrácí moment překvapení a sklouzává k rutině, ale vše graduje až do dramatického finále.

Hlas nože se ve Velké Británii stal hitem a vyhrál několik cen: Booktrust Teenage Prize, Guardian Award a James Tiptree Memorial Prize. Rovněž byl navržen na Carnegieho medaili. Úspěch určitě potvrzuje i fakt, že společnost Lionsgate Studios odkoupila od Patricka Nesse filmová práva.

Toto svérázné dílo ocení pro jeho ztřeštěnost i tajuplnost především milovníci science fiction, dobrodružné literatury a netradičních námětů. Rozhodně je jeho světový ohlas zasloužený. Je třeba si ale rozmyslet, zda se do něj skutečně chcete pustit. Vytváří totiž závislost. Až se dostanete na konec prvního dílu, budete chtít ihned druhý.

Ukázka z knihy

V Hluku je díra.

Což není možný.

Je to divný, to teda jo. Skrývá se to někde mezi stromy, někde mimo dohled, ale uši a mysl člověku říkají, že to nevydává žádný Hluk. Je to jako skvrna, jako tvar, který nevidíte, ale víte o něm, páč všecko kolem k němu přiléhá. Jako voda ve tvaru hrnku, ale bez hrnku. Je to díra a všechno, co do ní spadne, přestane vydávat Hluk, přestane existovat, prostě to úplně přestane. Není to jako ticho v močálu, který má k úplnýmu tichu pořád daleko, je to jenom menší Hluk. Tohle, tohleto má tvar, je to tvar ničeho, díra, kde všechen Hluk ustává.

Což není možný.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlas nože

Ness, Patrick

Jota, 2011

Napsat komentář