Chlapec, který nedokáže zabít, se vrátil. Dospěl.

Chaos3_Valka-hluku_teens
Závěrečný díl trilogie Chaos je na světě. V mnohém je stejný jako dvojka, až na to, že tradiční sestavu Todd, Viola a dva tyrani doplňují Sádráci. Konečně se jim dostalo prostoru, který si zaslouží.

Všechno má svůj konec a tak se musí uklidnit i Chaos… Nebo ne? Dají se ukončit zmatky mezi znepřátelenými armádami na místě, kde myšlenky volně plynou vzduchem? Z nakladatelsví Jota přichází Válka hluku, kniha, za kterou Patrick Ness obdržel Carnegieho medaili. Zachycuje Nový svět v momentě, kdy jej zachvátila válka.

Obyvatelé Nového Prentisstownu se zmítají mezi dvěma diktátory. Na jedné straně jim svou vizi světa vnucuje samozvaný prezident Prentiss, na té druhé je to vůdkyně Odpovědi paní Coylová. Oba dva stejně bezohlední a soupeřící o moc. Do toho všeho na Nový Prentisstown táhnou Sádráci, kteří se zmobilizovali, aby pomstili své vyvražděné druhy. Todd s Violou se proto opět musí dočasně rozdělit, aby oba vůdce kontrolovali, a stále zoufale usilují o mír. Při tom se znovu dostávají pod vliv svého okolí a často musí volit z možností, z nichž ani jedna není správná. Je například možné kvůli jednomu milovanému člověku obětovat tisíce dalších? Jak řekl kdysi dávno Ben, válka dělá z lidí zrůdy…

A o tom je Válka hluku. O proměně a dospívání mladých lidí uprostřed bojů. Hlavní myšlenky knihy jsou rozhodnutí, skutky a jejich katastrofální důsledky, za které je třeba přijmout zodpovědnost.  Zatímco první díl vsázel na akci a zběsilé tempo úprku hlavních protagonistů, Válka hluku se stejně jako Temný ráj odehrává prakticky jen na dvou místech. Pozornost je spíš soustředěna na hodnoty a vývoj hrdinů. Hlas nože jako první část trilogie překvapoval hlavně originálním prostředím a seznamoval Todda se smutnou historií planety. Nyní, v závěrečné části, se píše její budoucnost. To, jestli bude krvavá, záleží jen na několika málo jedincích.

Kniha je plná bojů a neustálého ničení nadějí. Svým schématem i problémy je velmi podobná Temnému ráji. Hlavní postavy zde totiž jednají naprosto nepochopitelně a i přes veškeré své zážitky se chovají stejně naivně a opakují tytéž chyby. Todd Hewit se opět potýká se starostovým vlivem na své myšlenky, zatímco Viola bojuje s paní Coylovou. Problémem Války hluku je až příliš velká snaha udělat z těchto mladých lidí za každou cenu hrdiny. Přes veškeré jejich špatné činy je neustále omílána jejich výjimečnost a nevinnost. Jsou stavěni do popředí jako vůdci, i když tápou a neví, co se kolem nich děje.

Léčitelka i starosta jsou pořád malicherní a dětinští, bez jakéhokoliv vývoje. Nebýt problémů se Sádráky, byla by Válka hluku totéž, co druhý díl, jen s jiným názvem. Naštěstí tento domorodý kmen dostává hodně prostoru a díky němu kniha dostává jiskru. Ze Sádráků už nejsou jen tupé vykořisťované bytosti, ale získávají důstojnost a inteligenci. Jsou to oni, kdo znepřáteleným lidem zatápí a přivádí je do nových, nezvyklých situací.

Celá trilogie obsahuje určité přesahy na zamyšlení, které naplno vyzní právě ve Válce hluku. S původními ideály dokonalého světa, které připomínají noví osadníci, kontrastuje vykořisťování, kruté boje i ekologické katastrofy. Obzvlášť strašidelná je snadná manipulace davů. Patrick Ness předkládá děsivý obraz společnosti, které stačí, když je vůdce silný a charismatický. Pak je ochotna mu odpustit i utrpení, které zavinil on sám. Společnosti, která se chová jako stádo bez vlastního názoru. Ve spojení s genocidou druhého dílu je zřejmé, že autor nemusel pro inspiraci chodit příliš daleko.

Kvalita Války hluku se láme zhruba v poslední třetině, kdy je konec až příliš natahovaný. Finální souboj postrádá jakékoliv překvapení nebo nový nápad. Navíc chování starosty a následné vysvětlení jsou až příliš křečovité a násilné. Úroveň celé série tím velice trpí. Je velká škoda, že Patrick Ness závěr nedokázal úplně zvládnout. Chaos by si zasloužil víc.

 

Ukázka z knihy

Vypálím z pušky, ještě než vůbec pomyslím na to, že chci –

PRÁSK!

Na zpětný náraz nejsem připravený, puška mě udeří do klíční kosti a já se chytím uzdy Angharrad a točíme se kolem dokola, než konečně spatřím –

Sádráka –

Leží na zemi přede mnou –

(s nožem zabodnutým v – )

S průstřelem v hrudi, z níž teče krev –

„Pěkná rána,“ poznamená starosta.

„To jste udělal vy,“ osopím se na něj. „Říkal jsem vám, abyste mi nelez do hlavy!“

„Ani abych ti zachránil život, Todde?“ diví se a znovu vystřelí. Další Sádrák jde k zemi. (str. 41)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálka Hluku
Trilogie Chaos. Kniha třetí

Ness, Patrick

Jota, 2012

Napsat komentář