Další díly oblíbených krimisérií

krimi
V dnešních knižních tipech si představíme tři knihy, které jsou pokračováním oblíbených krimisérií. Kterému z autorů dáte přednost? Dominiku Dánovi, Catherine Shepherdové nebo máte raději autorské duo Matthew Costello a Neil Richards?

Nejprve by měli zpozornět všichni fanoušci slovenského spisovatele Dominika Dána. Ponořte se do příběhu s názvem Studna, ve kterém vás autor zavede mezi bezdomovce. Krauz, Chosé a další vyšetřovatelé budou opět řešit vraždu!

Jeden moudrý muž, nebyl to ale policajt, vyřešil tajemství vraždy už kdysi dávno. A z tajemství se rázem stalo nejstarší pravidlo kriminalistiky. Je to jednoduché: buď jsou za vraždou peníze, nebo žena. Krauz a Chosé sloužili na oddělení vražd už pěkných pár let a mohli jen přikyvovat: praxe většinou potvrzovala stará kriminalistická pravidla. I na jaře roku 2003, když našli zohavená těla milenců, od začátku věděli, že motiv dvojnásobné vraždy bude buď v peněžence mladého podnikatele, nebo v kalhotkách jeho milenky. Aby se dostali dál, museli rozplést pavučinu starých událostí, ale to jim nevadilo, protože rozplétání pavučiny bylo jejich každodenním chlebem. Jen jim nešlo do hlavy, proč bestie v lidském těle střelí jiného člověka do hlavy a pak ještě i do těla… Když milence našli, nebyl to hezký pohled a pronikavý zápach byl tak nesnesitelný, že se i hasiči v maskách zakuckávali a soudní lékař, který už toho za svůj život viděl opravdu hodně, si po dlouhé době nad tou hrůzou upřímně povzdechl…

Studna

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×220 mm
ISBN: 978-80-276-0475-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Studna vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Gróf počkal, až mercedes zmizí z dohledu, a až pak mu poklesly koutky úst. Úsměv nadšeného hostitele se změnil v úšklebek tvrdého podnikatele. Stál a sledoval prázdnou ulici. Přemýšlel. Pak si uvědomil, že mu horké srpnové slunce praží na nekrytou hlavu, svraštil obočí, dlaní si zastínil oči a vrátil se do kanceláře. Sedl si na místo, kde popíjel koňak.
Seděl a civěl na stěnu pracovny.
Zničehonic popadl prázdnou sklenici a vší silou jí mrštil o stěnu. Vázu na imitaci krbu trefit nechtěl, ale i tak spadla a s třeskotem se rozbila. Ani to s ním nehnulo, jen seděl a pro změnu civěl na prázdné místo po váze.
„Kurva, tohle nedopadne dobře,“ zamumlal a napil se přímo z láhve.
Dveře se nesměle pootevřely a dovnitř nakoukla sekretářka.
„Pane Grófe, někdo vystřelil? Slyšela sem…“
„Prosim vás, vypadněte! Vlastně ne… Když už ste tady… Je tu někde Eda? Sežeňte mi Edu, ale rychle!“
Sekretářka bleskově vycouvala a nehlučně za sebou zavřela. Došla ke stolu a sedla si. Počkala, až muži v křesle klesnou noviny a přes jejich horní okraj se jim střetly pohledy.
„Zuří?“
„Hm,“ přikývla sekretářka a vzdychla. „A shání tě. Rychle.“
Muž zvedl noviny, posunul si přeloženou nohu, aby zahnal mravenčení, a klidně četl dál. Sekretářka jen bezmocně pokrčila rameny a pokračovala v přepisování smlouvy, které stejně nerozuměla. (str. 20)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: dominikdan.com

————————————————

Catherine Shepherdová napsala další pokračování ze série s hlavními hrdiny Julií Schwarzovou a Florianem Kesslerem. Jaký případ budou řešit tentokrát?

U skluzavky na dětském hřišti je nalezena mrtvá mladá žena v bílých nabíraných šatech. Vlasy má spletené do copů a vypadá jako vzorná školačka. Při ohledání soudní lékařka Julia Schwarzová zjistí, že v jejím srdci vězí zlomený šíp. Nikde ale není žádná krev.
Vyšetřování nabírá na obrátkách, když je na hřišti v sousedství objevena další mrtvá, opět s copánky a ve stejných šatech. Ukáže se, že dívky měly ještě něco společného – obě bojovaly se závislostí. Je jasné, že je má na svědomí stejný pachatel. Bude vraždit dál?

Vražda na hřišti

Autorka: Catherine Shepherdová
Přeložil: Rudolf Řežábek

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-271-3644-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vražda na hřišti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Je mi nesnesitelné teplo, přestože jsem vypnula topení. V místnosti je taková zima, že se sněhové vločky lepí na okno. Odstrčím peřinu daleko od sebe, ale nedokážu se zbavit pocitu horka. Vychází z hloubi mého nitra, je to projev touhy, kterou nemohu potlačit. Otřu si z čela kapku potu a na chvíli zavřu oči. V žilách mi šumí vroucí krev. Je tu strašné vedro. Jestli okamžitě nedostanu další fet, tak uprostřed zimy shořím jako troud. Mám tak vyprahlé hrdlo, že mi jazyk v ústech připadá jako zmačkaný hadr. Nemůžu ani volat o pomoc. Koho taky? Nikdo tu není. Nikdo, od koho bych mohla očekávat podporu. Vím, že si tím musím projít sama. Jsem odkázaná jenom na sebe. Nejdřív musím přemoci žádostivost ve svém nitru, pak teprve budu opět svobodná.
Vyčerpaně zase padnu na polštář a snažím se nemyslet na bílý prášek. Na drogu, která by můj zbědovaný stav vyřešila během několika vteřin. Ale já si už tu omamnou látku nesmím vzít. Slíbila jsem, že to neudělám. Sobě a – což je ještě mnohem důležitější – Elle. Moje dcera za nic z toho nemůže a teď poslušně spí ve svém pokoji. Už několik hodin. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Catherine Shepherd (pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě začala studovat ekonomii a poté několik let pracovala pro velkou německou banku. Vlastní texty začala psát už na základní škole a později se k této své vášni vrátila. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech, úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou. Následovaly knihy Vražda bez soucitu, Vražda v ledu, Vražda s nápovědou a Vražda na hřišti. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má na kontě přes dva miliony prodaných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

A na závěr se podíváme do městečka Cherringham, kde se neustále něco děje! Tentokrát se budou hlavní hrdinové zabývat smrtí starého loutkáře…

Oblíbený starý loutkář Otto těsně před začátkem představení nečekaně umírá na srdeční infarkt. Bývalý policista Jack při poskytování první pomoci objeví na jeho těle zvláštní tetování, které se mu zdá velmi povědomé. Jack pojme vážné podezření, že loutkářova smrt nebyla pouhou nešťastnou náhodou. Spolu se Sarah se vydává po stopách zákeřného vraha.

Vraždy v Cherringhamu – Poslední vlak do Londýna

Autor: Matthew Costello, Neil Richards
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-804-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vraždy v Cherringhamu – Poslední vlak do Londýna vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Natáhl se po holi, kterou si pomáhal při chůzi, pevně se o ni opřel a vstal. Slyšitelně mu zavrzalo v kolenou. Jeho zrak pozvolna přivykal tmě, takže poznával důvěrně známé obrysy toaletního stolku a pootevřených dveří.
Ze stolku vzal svazek klíčů od domu. Pak prošel dveřmi ven z ložnice a bosky tiše ťapal po koberci. Zůstal stát na podestě schodiště a pomaličku
otáčel hlavou ze strany na stranu, jestli odněkud nedolehne další hluk. Zadržoval dech a soustředil se na zvuky vydávané domem, zda mezi nimi nezaslechne něco nezvyklého.
Nic podezřelého se však neozývalo. Jakoby odnikud přiletěl závan vzduchu a olízl mu jednu stranu krku – průvan. O tom se nedalo vůbec pochybovat. Musí být otevřené okno. Nebo dveře.
Dole v přízemí.
Takže někdo se pokoušel dostat se do domu. Není vyloučeno, že ti vetřelci jsou ještě uvnitř.
Pokud jsou to lupiči, čekalo by je jenom zklamání. Nenašli by žádné stříbro ani zlato – ačkoli pokud šlo o jeho živnost, vlastnil v městečku malé klenotnictví. Byl už dost starý, ale určitě ne hloupý. V malém domku neschovával žádné cennosti – tedy alespoň ne cennosti v běžném slova smyslu. Neměl tu nic, co by mohlo přilákat pozornost průměrného zloděje. (str. 2)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Nenechte si ujít ani další příběhy Costella Matthewa a Richardse Neila ze série Vraždy v Cherringhamu! Kdo zabil ženu nalezenou v řece? To zjistíte v knize Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži. Kdo zapálil panství Magdon, ve kterém uhořel jeho majitel? Tím se budete zabývat v příběhu Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon. Ve chvíli, kdy se na scéně objeví tři potomci mrtvého, kteří po něm mají dědit, bude jasné i vám, že nešlo o žádnou náhodu! A v knize Vraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru budete pátrat po historickém artefaktu, který se ztratil z bezpečnostního sejfu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStudna

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeVražda na hřišti

Shepherdová, Catherine

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – poslední vlak do Londýna

Costello, Matthew – Neil, Richards

Alpress, 2022

Napsat komentář