Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. května 2022

nenechte_si_ujit
Chcete vědět, na jaké literární akce se můžete těšit v nejbližších dnech? Koná se např. křest knihy pro děti odborníka na etiketu Ladislava Špačka, beseda s Vlastimilem Vondruškou či autogramiáda Julie Caplinové, autorky oblíbené série Romantické útěky.

V pondělí 16. května se můžete zúčastnit přednášky s názvem Velikáni české literatury tak, jak je neznáme, která se koná pod záštitou Knihovny Jiřího Mahena v BrněLudmila Bartoňová vám povypráví o nelehké cestě životem některých z našich slavných autorů. Zajímají vás jejich pohnuté osudy? Pak buďte v pobočce Černovice v 16.30.

Do cyklu Setkání s osobností, který pořádá Krajská knihovna v Pardubicích, přijala pozvání Martina Formanová. Přijďte si s ní v pondělí 16. května popovídat o životě, psaní a samozřejmě také o její poslední knize Nalakuj to narůžovo. Jde o autobiograficky laděnou prózu, ve které se hlavní hrdinka vyrovnává se ztrátou člověka, po jehož boku strávila dlouhých dvacet tři let. Znát můžete také třeba její Povídky na tělo. Setkání se koná v čítárně Knihovního centra U Vokolků v 17.00.

Nyní se přesuneme do Prahy. V úterý 17. května přijďte na křest knihy Dědečku, vyprávěj o Praze všeobecně uznávaného odborníka na etiketu Ladislava Špačka. Na svém kontě má několik knih, ve kterých se věnuje právě vybranému chování (např. Malá kniha etikety – u stoluMalá kniha etikety pro manažery, Malá kniha etikety pro firmu a úřad). Nevyhýbá se však ani knížkám pro děti. Dědečku, vyprávěj o Praze navazuje na ucelenou řadu knih o laskavém dědečkovi a jeho zvídavé vnučce Viktorce (také např. Dědečku, vyprávěj o světě). Tentokrát se společně vydají na procházku naším hlavním městem a budou poznávat pražské památky. Děti se prostřednictvím této knihy seznámí s dějinami naší země. Knihu pokřtí Marta Jandová v zahradě Portheimka. Začátek je ve 14.00.

V úterý 17. května můžete také zavítat do Hradce Králové na besedu se známým spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou. Tento muž patří k nejoblíbenějším českým spisovatelům. Píše především historické detektivní příběhy a romány (např. ze série Hříšní lidé Království českého Právo první noci, ze série Letopisy královské komory Ulička hanbyhistorická sága Falknovská huť či filozofické úvahy o společnosti Epištoly o elitách a lidu). Povypráví vám nejen o tom, jaké zásady během svého psaní musí dodržovat. Beseda bude ve víceúčelovém sále Centra celoživotního vzdělávání od 17.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na středu 18. května besedu dvou autorů. Simona Paulišinová začala během pandemie koronaviru psát povídky inspirované zážitky ze svého života na Okoři. A výsledkem je jejich soubor Člověk nemůže mít všechnokterý na besedě představí. O hudební doprovod se postará Josef Pepson Snětivý. A také přečte ukázky ze svých děl (napsal např. Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce, Exupérymenty, Retroperspektiva či Ženy s krátkými nehty). Beseda začíná v 17.17 v pobočce Hradčany.

A nyní potěšíme milovnice románů Julie Caplinové. Tato autorka totiž bude mít ve čtvrtek 19. května v Praze autogramiádu. Napsala sérii Romantické útěky, která momentálně čítá už osm knih (např. Kavárna v Kodani, Pláž v Chorvatsku, Čajovna v Tokiu, Chata ve Švýcarsku či nejnovější Domek v Irsku). Buďte v knihkupectví Knihy Dobrovský v OC Arkády Pankrác od 17.00.

Další akce se koná v Mělníku. Ve čtvrtek 19. května můžete dorazit na autorské čtení místní autorky Karly Kubíkové. Většinu svého profesního života se věnovala pedagogice, ale napsala také několik románů. V roce 2007 vyšel její román Rafanda a o rok později Samoživitelka. Další vyšel až roku 2017 – Spálená křídla. A ten nejnovější, který vypráví o ztrátě svobody a mateřské lásce, vyšel letos pod názvem Hájovna. Pokud se chcete s touto autorkou osobně setkat, přijďte do městské knihovny v 17.00.

Na závěr se ještě vrátíme do Prahy, kde se v pátek 20. května bude křtít české vydání románu Perník, jehož autorkou je Helen Oyeyemi. Ta navzdory svému mládí patří mezi nejuznávanější současné britské prozaičky. Znát můžete její román Dívka jménem Boy, který v českém překladu vyšel roku 2016 a je patrně její kriticky nejúspěšnější knihou. Z originálu přečte úryvek přímo autorka, z české verze překladatel Perníku a zpěvák T.G.P. Petr Onufer. Hudební doprovod zajistí zbylí členové kapely. Křest se uskuteční v pražské kulturním centru Punctum od 19.30.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář