Zahoupejte se v rytmu srdce s novou sbírkou básní

PepsonSonetynahled
Máte rádi poezii, ale stačí vám po kapkách? Pokud ano, pak právě pro vás je tu novinka Josefa Pepsona Snětivého, v níž najdete šestnáct láskyplných sonetů psaných v rytmu srdce.

Sonet, to jsou verše plné zakleté touhy, kterou snad jen volta devátého řádku může obdařit nábojem vykoupení – ale také popravčí salvou zatracení. Tak vidí tuto královskou básnickou formu spisovatel a hudebník Josef Pepson Snětivý, jenž svou čtvrtou sbírku pojal výlučně v jejím znamení. Vznikala povětšinou na samém konci roku 2014 a začátkem následujícího, tedy v období, které v autorově životě patří spíše k těm neradostným. Avšak pole inspirace je, jak známo, zúrodňováno smutkem; a Pepson všechen svůj smutek – ale také veškerou svou lásku, naději a víru – vložil do šestnáctera zpovědí. Zavede nás v nich do hlubin duše rozervané jen natolik, aby ještě mohla tvořit, stejně jako do míst naší země, která vždy neomylně najde kompas jeho srdce. A nad tím vším se vznáší jako temně nádherný přízrak Ta, jejíž jméno už nikdy nebude vysloveno – tedy jeho osudová (a zřejmě navždy ztracená) žena.

 

Sonet s láskou, nadějí a vírou
Jsi jako roztoužená straka,
zlatem jsi přetížila všechna hnízda.
A když tě se mnou omrzela jízda,
hned další kapitán tě k sobě láká.

Dnes večer v ošuntělém bistru
přepil jsem pelyňkem tvou hořkou školu.
Na způsob okouzlených mistrů
lampy ti dokreslily aureolu.

Snad chladné Sudety, snad horké Lanzarote
ovládáš beze mě dva roky poté.
Jaro se vrací. Sednu ke klavíru,

vyzpívám lásku, naději a víru,
že jednou opustíš svou skrýš,
že se mi znovu rozbroskvíš.

Další sonety najdete v ukázce z knihy.

 

Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

Autor: Josef Snětivý

Počet stran: 24
Vazba: vázaná
Formát: 105×135 mm
ISBN: 978-80-7475-085-4
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce vydalo nakladatelství Čas.

 

Josef Snětivý

Josef Pepson Snětivý (1973) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, ale jeho celoživotní vášní je hudba, které se věnuje coby saxofonista, klávesista, zpěvák, skladatel a textař – v současnosti zejména sólově. Po třicítce se obrátil také k literatuře a dosud publikoval román Piercing na duši (2008), novely Každý král je sám (2006), Hlava plná čertů (2007), Ženy s krátkými nehty (2010), Adventní prsten – v triptychu Tři vánoční dárky (2011, s H. M. Körnerovou a A. Stainforthem) a Ženy, které rozdávají adventní věnce (2014), povídkové sbírky Dopisy v nevratných lahvích (2009) a Samolásky a soulásky (2011), básnické sbírky Z deště pod opak (2012), Retroperspektiva (2013), Exupérymenty (2014) a Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce (2015) a leporelo Zvířátka ze ZOO (2013, ilustrace L. Procházková). Svou náklonnost k fotbalu zúročil v knihách Deník malého fotbalisty (2008, 2010), Český fotbal – radost jen po kapkách… (2009, se Z. Čechem), Český fotbal 2012 (2012, s J. Káninským) a Tomáš Řepka: Neuhýbám! (2014), na níž se podílel coby spoluautor. Z angličtiny přeložil pohádkový příběh Charlotte Brontëové Hledání štěstí (2010) a vampýrskou novelu Josepha Sheridana Le Fanu Carmilla (2011, druhé vydání v knize 2x mistři klasického hororu v roce 2015), kterou také převyprávěl, ze slovenštiny pak román Jany Pronské Slané prokletí (2013).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Čas.


Nakladatelství ČAS si do štítu vetklo heslo „Kniha je ženského rodu“. Rádi by totiž vydávali hlavně kvalitní beletrii stvořenou ženským perem a určenou ženským očím a srdcím, ovšem samozřejmě nejen jim. V současnosti naplňují tyto ediční řady: Příběhy nejen pro ženy, Český Čas, Osobnosti, hudba, film, Pro děti a jejich rodiče, Poezie, Literatura faktu a sport. České i překladové tituly vydávají s pečlivou redakční úpravou a v kvalitním grafickém zpracování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

Snětivý, Josef Pepson

Čas, 2015

Napsat komentář