Ženy, melancholie a slovní hříčky

Retroperspektiva
Útlá sbírka z pera zkušeného autora přináší básně nejrůznějších žánrů, které spojuje zádumčivá podzimní nálada, fascinace ženami a smutek ze ztracených lásek, ale také pozoruhodná jazyková invence.

Se jménem spisovatele Josefa Pepsona Snětivého se znalci současné české literatury pravděpodobně již setkali, ať už to bylo na obálce románu Piercing na duši, některé z autorových novel nebo povídkových knih či jeho básnické prvotiny Z deště pod opak. K té před nedávnem přibyla druhá kniha veršů nazvaná Retroperspektiva.

Titul je převzat z názvu jedné z básní knihy, zároveň však také odkazuje k postupům, které dominují Snětivého poezii v této sbírce. Autor se v ní nejčastěji obrací zpět v čase – k uplynulým jarům, opuštěným milenkám, vlastním pokleskům a dokonce do století dávno minulých. Nezůstává však jen u nostalgického vzpomínání. Druhým z charakteristických rysů Snětivého vnímání světa je totiž střídání perspektiv. Většina situací, které jsou v básních představeny, se tak ze smutných událostí mění v komicky absurdní nebo naopak, a mezi zdánlivě vzdálenými tématy vznikají nečekané souvislosti.

Prostředkem, pomocí něhož dochází k těmto posunům, jsou nejčastěji slovní hříčky, které by bylo možné označit za to nejzajímavější na celé sbírce. Slovní spojení jako „teorie velkého netřesku“ nebo „upalovací krém“ a narážky na filmy, literární díla i historické skutečnosti nejenže text ozvláštňují, ale vytvářejí také kulturní kontext, díky němuž mohou jednotlivé básně získat zcela jiný význam, než se na první pohled zdá.

Kromě takovýchto hravých básní, v nichž se střídá řada různých pohledů a humor i melancholie splývají v jedno, se ve sbírce objevují i takové, v kterých tesklivá atmosféra není vyvážena nápaditostí a hravostí jazykové formy. Ty patří v rámci sbírky k básnicky méně výrazným, přesto však vhodně zapadají do jejího celku a tvoří přechod mezi jazykově i myšlenkově vybroušenějšími básněmi.

Poezie Josefa Pepsona Snětivého je chmurná i hravá a plná neotřelých nápadů. Díky tomu jeho sbírka, která vyšla v nakladatelství Čas, dokáže oslovit příznivce nejrůznějších druhů poezie. Retroperspektiva je příjemná, zábavná a nápaditá, a ať čtenáře osloví spíše zádumčivé, či humorně laděné básně nebo jejich pasáže, nudit se při jejím čtení rozhodně nebude.

Foto: Magnus Manske, en.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRetroperspektiva

Snětivý, Josef Pepson

Čas, 2013

Napsat komentář