Oblíbené krimi osvědčených autorů

krimi-detektivky
Máte rádi napětí? Pak byste si neměli nechat ujít dnešní knižní tipy, ve kterých najdete rovnou pět krimi příběhů od osvědčených autorů. Můžete se těšit na pokračování několika skvělých sérií s kriminální zápletkou. Pusťte se do vyšetřování zločinů i vy!

Slovenského spisovatele Dominika Dána jistě není třeba představovat. Pokud mezi jeho fanoušky patříte i vy, tak vás určitě potěší jeho nový příběh Kníže Smrt s oblíbenou dvojicí detektivů z oddělení vražd!

Oddělení vražd a smrt jsou jako zamilovaný pár v parku – jdou ruku v ruce vedle sebe a tvoří téměř dokonalou jednotu. Navzájem si na sebe zvykli, naučili se vzájemně respektovat a bát se jeden druhého. I detektivové z oddělení vražd se smrti bojí, a přestože si s ní tykají, její poslední návštěva je pořádně vyvedla z míry. Přišla a vzala si blízkého člověka. A o dva dny později přišla znovu, tentokrát už to ale nebylo osobní, byla to jejich práce: manželka stavebního podnikatele našla svého muže v chatě s useknutou hlavou a probodnutým hrudníkem. Krauz a Fischer zvaný Chosé, dvojice nerozlučných detektivů z oddělení vražd, mají opět plné ruce práce…

Kníže Smrt

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0436-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kníže Smrt vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Hanzel nevyváděl. Stál promočený jako poslední žebrák na rohu ulice a při každém dopadu hlíny na víko manželčiny rakve mu škubla víčka. Detektiv oddělení vražd, prvotřídní střelec a odborník na pyrotechniku stál jako žebrák… a byl ochotný i pokleknout a sepnout ruce k úpěnlivé prosbě, pokud by mohl vyprosit ještě pár dní pro svou milovanou manželku, ale i kdyby si kleknul… i kdyby se vyválel v blátě… už to nešlo. Už bylo pozdě. Oni to věděli, on ještě doufal. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako Básník, Krev není voda, Kořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: dominikdan.com

————————————————

Královna islandské krimi Yrsa Sigurdardótti přichází s dalším pokračováním své série s komisařem Huldarem a jeho kolegyní, dětskou psycholožkou, Freyjou. Tentokrát budou muset přijít na to, jakou roli hraje hned v několika případech zlověstně zírající panenka!

Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně…
Malé Róse je panenky líto a chce si ji vzít domů. Dísa, která z toho vůbec není nadšená, jí to nakonec pod tlakem situace dovolí. Toho večera pak na Facebooku postuje fotku odpudivé panenky ve vaně a ráno… Ráno je panenka pryč. A Dísa leží v koupelně v tratolišti krve mrtvá.
V současnosti se dvojice mladých cizinců chystá tábořit uprostřed islandské přírody. Doufali, že tu najdou příjemně chladivé klima, možnost laciné dovolené a úchvatné záběry, které by mohli nahrát na sociální sítě. Jenže všechno je nějak jinak a zdá se, že rozhodnutí vydat se právě sem, je vyjde příliš draho…
Detektiv Huldar je dost rozmrzelý. Právě se nachází na jednom ze svých nejméně oblíbených míst – na lodi houpající se uprostřed rozbouřeného moře. Policie tu s pomocí nejnovějšího vybavení pátrá po lidských ostatcích na mořském dnu. Identifikace nalezených kostí se však ukáže být mnohem náročnější, než všichni čekali, a policii navíc zamotá hlavu brutální vražda bezdomovce.
Freyja je Huldarovi opět nablízku – policie ji přizvala ke spolupráci na případu nahlášeného sexuálního zneužívání v domově sociální péče o nezletilé. A jak se postupně ukazuje, několik otevřených případů má společného jmenovatele. Ve všech se nějakým způsobem vyskytuje stále jedna a tatáž indicie – zlověstně zírající panenka – a jeden a tentýž svědek – Rósa, zranitelná a v současné chvíli nezvěstná mladá dívka, která před lety tolik toužila po panence vylovené z moře…

Yrsa Sigurdardóttir opět dokazuje, že své příběhy staví na velmi pečlivém studiu reálií a realita umí být drsná, zvlášť když se do hry zamíchají drogy, peníze a závislost. Všechno je o to komplikovanější, že Island je malý. Ve skutečnosti tak malý, že se tu špatné rozhodnutí může každému vrátit s rychlostí a silou zničujícího kulového blesku.

Panenka

Přináší všem jen zkázu a smrt
Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7625-080-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Panenka vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Frikkiho nechápavý zamračený výraz její znepokojení nijak nezmírnil. Pevně k sobě tiskla Rósu, která mermomocí chtěla zjistit, co to je. Bylo marné jí v tom bránit: na palubě bylo tak málo místa, že se tomu nedalo vyhnout.
Frikki si dřepl vedle sítě. Tvářil se klidně, ale Díse se zdálo, že se mu třesou prsty, když natáhl ruku k předmětu čouhajícímu ze sítě. Ušklíbla se odporem a současně napínala zrak, rozpolcená mezi dvěma protichůdnými nutkáními: dívat se, nebo odvrátit pohled. Frikki vzhlédl a usmál se. Viditelně se mu ulevilo. „Je to panenka.“ Vstal a začal vysypávat obsah sítě.
Dísa pustila Rósu, která se vrhla k Frikkimu. Napjatě sledovala úlovek, který se vyvalil na palubu. (str. 16)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Yrsa Sigurdardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím dílem Katarze (Metafora, 2019) a čtvrtým dílem Poprava (Metafora, 2021).

Přečtěte si také náš rozhovor s touto autorkou.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Příznivci Costella Matthewa a Richardse Neila už jistě dobře znají městečko Cherringham, ve kterém se neustále něco děje. Tentokrát se bude řešit historický artefakt, který se ztratil z bezpečnostního sejfu.

Dva mladí muži objeví na pozemku místní farmy vzácný historický artefakt. Jsou štěstím bez sebe a předmět po dohodě uschovají u někdejšího profesora archeologie, který ho uzamkne ve svém bezpečnostním sejfu. Hurá, nezbývá než se nálezem pochlubit v hostinci. Když ale následující den dorazí odborník, aby stříbrný poklad ocenil, trezor je prázdný!

Vraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru

Autoři: Costello Matthew, Richards Neil
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-679-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„To je aspoň vejsledek!“ prohlásil Jerry. Pak se otočil na Baze: „Co jsem ti říkal?“
„Johohó!“ halekal Baz a uchváceně si mnul ruce.
Profesor Cartwright si netrpělivě odkašlal.
„Nicméně pokud se samozřejmě uváží míra inflace, mohli byste celkem s důvěrou čekat, že úřady ocení tento podnos na jeden až jeden a půl milionu liber.“
Pete ztuhl a zbledl jako stěna.
„Přinejmenším pěkných pár set tisíc,“ dodal profesor, jako by je chtěl pokoušet.
Kuchyň se ponořila do mlčení a Pete by přísahal, že se všem kolem stolu zatajil dech. Profesor Cartwright vstal a postupně se jim podíval do očí.
„Takže se myslím shodneme, že nejrozumnější postup bude ten, když podnos – a brzy se mu bude jistě říkat Cherringhamský podnos – na noc uložím do svého sejfu, že?“
Pete hned nedokázal odpovědět. Podíval se na manželku a viděl, jak jí po tvářích stékají slzy.
„Ano,“ přisvědčil, a sám měl co dělat, aby se nerozplakal. „Určitě máte pravdu.“
„Takže bychom ten nález měli do něčeho zabalit a pak mi s tím pomůžete do auta, abych mohl odjet.“ (str. 8)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorech

Nenechte si ujít ani další příběhy Costella Matthewa a Richardse Neila ze série Vraždy v Cherringhamu! Kdo zabil ženu nalezenou v řece? To zjistíte v knize Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži. A kdo zapálil panství Magdon, ve kterém uhořel jeho majitel? Tím se budete zabývat v příběhu Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství MogdonVe chvíli, kdy se na scéně objeví tři potomci mrtvého, kteří po něm mají dědit, bude jasné i vám, že nešlo o žádnou náhodu!

————————————————

Těšit se můžete i na další díl populární série s vyšetřovatelkou Kate Shugakovou. Nese název Když krev promluví. Kate se na žádost své babičky zúčastní sjezdu Aljašské federace domorodých kmenů a bude pátrat po vrahovi jedné ze svých příbuzných.

Severská krimi z opravdového severu…
Do rezervace dorazil podzim a s ním i chladný, svěží vzduch. Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková si chce klidné říjnové týdny vychutnat na své odlehlé usedlosti, ale její babička Jekaterina, rázná matriarcha klanu Shugakových, má s Kate jiné plány. V Anchorage se koná sjezd Aljašské federace domorodých kmenů a kromě nakupování a klevetění čeká zástupce všech asociací jedno velice důležité rozhodnutí. Dost důležité na to, aby vrhlo stín podezření na nedávnou smrt jedné z členek rady. Kate se od politiky vždycky držela dál, jenže zesnulá byla její příbuzná, a tak se neochotně nechává vtáhnout do víru intrik, lží a tajemství a pouští se do vyšetřování, které ji přivede na rozcestí mezi tradičním a moderním světem a také jí ukáže, jak moc je svázána s rodnou zemí a co všechno je pro ni ochotná udělat.

Když krev promluví

Autorka: Dana Stabenow
Přeložila: Hana Láryšová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7588-331-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Když krev promluví vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Špatná zpráva byla, že má krev ve vlasech.
Ta dobrá, že není její.
Den předtím si to na mýtinu u usedlosti přištrádoval losí býk, jako by to tam vlastnil. V ten den zrovna začala lovecká sezona a Kate měla poprvé po šesti letech vyřízenou povolenku, protože poprvé po deseti letech vyhlásil úřad loveckou sezonu také v její oblasti. Právě si po pauze na čůrání během kopání brambor zapínala před kadibudkou džíny, když uslyšela prasknutí větvičky. Vzhlédla a zjistila, že u olší, jejichž tmavozelené listí se právě začínalo zbarvovat, stojí los. Chvilku zůstala jako přimrazená, celá ohromená, s ote­ vřenou pusou i poklopcem, nedokázala uvěřit vlastnímu štěstí. Z jedné větve už ohlodal kůru a přesunul se k další. Kateinu přítomnost královsky ignoroval, ale takhle se v dané roční době zřejmě choval ke všem bytostem, jež nebyly samice jeho druhu.
Když se pohnu, uteče mi, pomyslela si.
Ale musím se pohnout; pušku mám ve srubu.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Dana Stabenow se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o „normálních“ dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina Druhá hvězda a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný Chladný den pro vraždu, který v roce 1993 získal cenu Edgar. Následně vyšly i další díly, např. Devátá oběť, Pod hladinou, Černé zlato či Hra s ohněm.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Na závěr si připomeneme detektivní příběh Ďábel v Marshalsea, který napsala Antonia Hodgsonová. Jde o první díl série s hlavním hrdinou Tomem Hawkinsem. Ten se výměnou za svou svobodu snaží vyřešit smrt jednoho z vězňů londýnské věznice.

Historicky věrná detektivka z Anglie 18. století, odehrávající se v londýnské věznici pro dlužníky, o níž psal Charles Dickens, který tam se zavřeným otcem sám pobýval, měla před reformou pověst místa, kam se člověk snadno dostane, ale ven už třeba nikdy.

Píše se rok 1727 a Thomas Hawkins, mladý karbaník, floutek a pijan se chystá splatit dluh, aby nemusel do vězení Marshalsea. Podaří se mu sice vyhrát peníze, ale je přepaden a okraden – a tak do obávané trestnice nakonec musí. Teprve tady poprvé v životě zalituje, že se nedal na dráhu duchovního, jak si přál jeho otec. V Marshalsea platí jiná pravidla než mimo vysoké zdi, a absolutním pánem je tu správce. Kdo má nějaké peníze od příbuzných, může si koupit suchou postel a dobré jídlo. Kdo je nemá, dostane se do odděleného křídla pro chudáky, prolezlého krysami a úplavicí a postiženého vysokou úmrtností.
Jako kdyby toho nebylo dost, je zavražděn kapitán Roberts, jeden z prominentních vězňů, a Thomas, aby se dostal ven, musí chytit jeho vraha.

Ďábel v Marshalsea

Autorka: Antonia Hodgsonová
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3705-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Ďábel v Marshalsea vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Máš z pekla štěstí, Tome Hawkinsi.“
Zazubil jsem se na muže na protější lavici. Byl teplý zářijový večer, měšec jsem měl po několika měsících opět naditý a právě jsme našli volný stůl v jedné z nechvalně proslulých londýnských kaváren. Život nemohl být o nic lepší. „Štěstím to nebylo,“ zkusil jsem překřičet kravál.
Dávný kamarád Charles Buckley na mě vrhl pohled, který jsem během let viděl tolikrát: z jeho hlubokých očí vyzařovalo podráždění a nesouhlas, ale i náznak pobavení. Spokojeně jsem se opřel a zapálil si dýmku. Jedním z největších potěšení mého života bylo Charlese rozesmát v situacích, kdy by měl zachovat vážnost. Kolem našeho stolu prošla posluhovačka, hezká dívka jménem Betty s černými kadeřemi zkroucenými do drobných prstýnků a kůží barvy pražených kávových zrn. Kývnutím jsem ji přivolal a objednal misku punče. (str. 19)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Antonia Hodgsonová se narodila roku 1971 ve středoanglickém Derby. Na Univerzitě města Leedsu vystudovala anglickou literaturu a stala se redaktorkou. Svůj dlouholetý zájem o historii, konkrétně o georgiánské období, zúročila právě ve své prvotině Ďábel v Marshalsea. Protože byla v nakladatelské branži známou šéfredaktorkou, nabídla rukopis anonymně. Román vyšel roku 2014 a měl okamžitý úspěch. Vysloužil si i ocenění Historical Dagger Award. Se stejným hrdinou Thomasem Hawkinsem, který se nestal knězem, ale jedním z prvních opravdových detektivů, napsala ještě tři pokračování.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKníže Smrt

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizePanenka

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru

Matthew, Costello – Neil, Richards

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeKdyž krev promluví

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeĎábel v Marshalsea

Hodgsonová, Antonia

Argo, 2022

Napsat komentář