Severská krimi z Aljašky

Pod hladinou
Lov krabů se může stát až smrtelným. Přesto jsou některá zmizení podezřelejší než jiná. Proto se na scénu vrací Kate Shugaková, aby jako najatá pomocná síla odhalila tajemství posádky lodi Avilda. Unikne nástrahám zrádných vod Aleutských ostrovů?

Loď Avilda pohřešuje dva členy posádky. Lov krabů patří na Aljašce k nejnebezpečnějším povoláním a vrtkavé počasí si na moři každoročně vyžádá desítky životů, ale zmizení Christophera Alcaly a Stuarta Browna je i na aljašské poměry podezřelé.
Bez mrtvol, motivu a důkazů mají však policisté i vyšetřovatelé z úřadu státního návladního svázané ruce, proto do hry znovu vstupuje jejich bývalá kolegyně Kate Shugaková.
Kate se nechává najmout jako pomocná síla na palubu Avildy a vydává se na divokou plavbu, jež ji zavede z přístavu Dutch Harbor do zrádných vod Aleutských ostrovů. Pokud ji nezabije samotný lov a drsné počasí, pak se o to možná postarají členové posádky, kterým by se obzvlášť hodilo, kdyby některá tajemství zůstala hluboko pod hladinou Beringova moře…

Ukázka z knihy

Avilda se zmítala v temných mořských vodách. Vlny sahaly až do výšky jejího stěžně, když tedy byla zrovna ve vzpřímené poloze. Nyní se však nakláněla tak prudce, že přes zábradlí na levoboku šplouchala voda. Kate se zapírala nohama o nahnutou palubu a hlavou a rameny se tiskla k prázdné krabí kleci, která se užuž chystala sklouznout z paluby a Kate strhnout s sebou. Kate ji objímala rozpřaženými pažemi a prokřehlé, mokré prsty zatínala do rámu. Pletivo klece se jí zarývalo do tváře, po níž jí steklo cosi teplého. Krev, nebo slzy, těžko říct. V tu chvíli ji to vlastně ani nezajímalo.

Pod hladinou

Autor: Dana Stabenow
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-235-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Pod hladinou vydalo nakladatelství Mystery Press, kde najdete pokračování ukázky.

O autorce

Dana Stabenow se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o „normálních“ dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina Druhá hvězda a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný Chladný den pro vraždu, který v roce 1993 získal cenu Edgar. Přečtěte si také ukázku z knihy Chladný den pro vraždu. Následovala kniha Devátá oběť (naše ukázka).

Zdroj informací:  nakladatelství Mystery Press


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod hladinou

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2020

Napsat komentář