Pestrá knižní nálož pro děti

Detske knihy
Od příběhů přes křížovky a hádanky až po komiks. Tak lze stručně vystihnout nadílku pro dětské čtenáře. Pohádky inspirované přírodou ukážou na její důležitost a komiksové povídky zase poodhalí historii skautingu. A křížovky a úkoly nabídnou zábavné odreagování.

Následující příběhy inspirovala sama země. Poetické pohádky přibližují přírodní cykly, které ovlivňují svět. Nechybí ani živly jako oheň, voda, země či vzduch, které v sobě ukrývají víly.

Příběhy Hlas Země vznikly díky louce, po které běhala malá modrooká kudrnatá holka, často špinavá, ale šťastná ve chvílích, kdy si povídala s mravenci nebo honila barevné motýly. Bylo jich tolik! Často zpívala s větrem a hladila stromy, pečovala o zahradu se svým dědou a milovala déšť. Z malé holky se stala dívka a z dívky žena, která na dlouhý čas zapomněla hladit stromy a zpívat větru. Její život posmutněl.
Až jednou jí do pokoje vletěl motýl a ona se usmála jako tenkrát a napsala mu báseň. Znovu vyšla na pole a zpívala větru a hladila stromy. Začala znovu cítit přírodu tak jako tenkrát. Všimla si, že na loukách již nejsou pestrobarevní motýli a stromy uvadají z horka a nedostatku vody, a její svět opět posmutněl.
Posmutněl, ale nezůstal stejný. Viděla a cítila to, co rozumu zůstalo utajeno. Chtěla ukázat dětem, že svět dneška nemusí být světem zítřka, když začnou brát přírodu jako zdroj života, nikoli jen jako samozřejmost. Psala tedy o zemi, vodě, větru i ohni, o vílách a vyjadřovala jimi prastaré zákonitosti přírody, které mají sloužit k zamyšlení a hlubší ekologické rozpravě o problému, který skrytý za verši z pohádky vystrkuje růžky.

Hlas Země

Autorka: Jana Margaret Šaňáková

Počet stran: 48
Vazba: lepená
Formát: 230×260 mm
ISBN: 978-80-7364-114-6
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Hlas Země vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorce

Jana Margaret Šaňáková je kroměřížská rodačka. Od útlého věku byla ovlivněna svým městem, přírodou, uměním a literaturou. Celé dětství rozvíjela svůj výtvarný potenciál, který posléze zavrhla a snažila se roky věnovat běžným koníčkům, rodině a různým zaměstnáním. Její velká kreativita a zájmy o přírodní vědy, historii, architekturu, filozofii a náboženství ji ale přivedly zpátky k výtvarné i literární tvorbě, která je určena nejenom ke čtení na dobrou noc, ale především k zamyšlení.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

Pokud si potřebujete na chvíli odpočinout od pohádek a příběhů, stačí sáhnout po následující knize. Ta totiž obsahuje celou řadu hádanek, úkolů a křížovek. Při jejich plnění se dá užít tolik zábavy!

Soubor hádanek, křížovek a textů s úkoly je určený pro děti mladšího školního věku. Díky pracovnímu sešitu se děti zabaví s písmenky, čtením a psaním a rozšíří si slovní zásobu.
Kniha může rovněž posloužit učitelům na prvním stupni základní školy ke zpestření výuky.
Čti, lušti, vybarvuj a zjisti, jak to chodí ve škole!

Ukázka z knihy

Kdo a co je ve skole

Kdo a co je ve škole

Hádanky, křížovky, texty a úkol
Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustroval: Drahomír Trsťan

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 208×288 mm
ISBN: 978-80-271-1315-6
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Kdo a co je ve škole vydalo nakladatelství Grada. Můžete si prolistovat další ukázku.

O autorce

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyKnihovnické pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádkyPrázdniny s drakem či Školnice Valerie s ujímá vedení.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Hrdinství má v sobě každý z nás. To je poselství sedmi komiksových příběhů, které mapují české moderní dějiny a významné události. Vystupují v nich hrdinové, kteří mají jedno společné. Jsou to skauti.

7+1 komiksových příběhů podle scénáře Marka Steiningera inspirovaných skautskou historií a nakreslených sedmi ilustrátory (Š. Jislová, K. Čupová. T. Chlud, E. Bartošová, V. Velický, J. Gruml, T. Vovsík a V. Strejček)
Sedm komiksových povídek, sedm přelomových událostí českých moderních dějin a sedm hrdinů. Jsou to obyčejní lidé. Mají ale jedno společné: Jsou to skautky a skauti, kteří v těžké životní zkoušce prokážou neobyčejnou odvahu.
Od počátků českého skautingu přes zakládání prvních dívčích oddílů, vypjaté okamžiky za nacistické okupace či komunistickou perzekuci až po dnešek: to vše v sedmi komiksech.
Parta kamarádů zakládá ještě za Rakouska-Uherska v maličké obci první skautský oddíl a naráží na nedůvěru spoluobčanů. Zdenka se přidá ke skautům v době, kdy se od žen očekává jen péče o rodinu a domácnost, ale rozhodně ne svobodná mysl a vlastní názor. Jak se zachová třináctiletý Marek, když se jeho vedoucí postaví na stranu nacistů? Podvolí se Jakub komunistickému režimu – co je v sázce?
Čtěte a zjistěte, co obnáší hrdinství a jakou má cenu. Objevte odvahu ve vlastním srdci.

Odvaha je volba

Autoři: Eva Bartošová, Kateřina Čupová, Jan Gruml a další

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 195×302 mm
ISBN: 978-80-257-3394-3,978-80-7501-
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Odvaha je volba vydalo nakladatelství Argo.

O tvůrcích

Štěpánka Jislová (*1992) je česká ilustrátorka a komiksová autorka. Vystudovala Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni. S komiksem Strom vyhrála v roce 2013 studentskou soutěž CZ. KOMIKS. Jako rezidenční umělec působila na Wilkinson College v Kalifornii nebo v broumovském klášteře. Své krátké komiksové příběhy publikovala v řadě domácích (Aargh, Caves, BubbleGun, XEROX) i zahraničních sborníků (Bobla, Dirty Diamonds, CBA). Mezi její komiksová alba patří např. Klášter Nejsvětějšího srdce, a Jak Beneš ustoupil Hitlerovi, ilustruje i knížky pro děti, výběrem např. 3x detektiv Kalle nebo Daniel v jámě lvové. Je spoluzakladatelkou české pobočky Laydeez Do Comics, organizace, která si klade za cíl představovat široké veřejnosti komiksové autorky a jejich tvorbu. Ve vlastní tvorbě ji zajímá práce s legendami, archetypy a společenskými trendy. Mimo komiks a ilustraci se věnuje návrhům tetování, potiskům oblečení, prodává vlastní obrazy a přednáší. Ilustrovala komiksy Milada Horáková a Bez vlasů (naše recenze a rozhovor).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Tomáš Chlud je ilustrátor, tvůrce komiksů a kostýmní výtvarník. Kostýmy navrhoval například pro film Pravidla lži či televizní cyklus České století režiséra Roberta Sedláčka. Pro nakladatelství Mladá fronta ilustruje sérii Tomáše Němečka Velikáni do kapsy.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Kateřina Čupová (* 1992, Ostrava) absolvovala ateliér animace na Fakultě multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Krátké komiksové práce publikovala v časopisech a sbornících AARGH!, Art+Antiques, Bublifuk, KomiksFest revue nebo Vějíř, za příběh Kašna získala cenu Muriel. Pomocí platformy Kickstarter publikovala webcomic Author‘s apprentice.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlas Země

Šaňáková, Jana Margaret

Lukáš a syn, 2019

zobrazit info o knizeKdo a co je ve škole
Hádanky, křížovky, texty a úkoly

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2020

zobrazit info o knizeOdvaha je volba

Bartošová, Eva - Čupová, Kateřina - Gruml, Jan

Argo, 2020

Napsat komentář