Příroda a my

Tipy_Knihy pro osobni rozvoj
S dnešními tipy se podíváme do přírody: seznámíme se s blanokřídlými, objevíme nejlepší rostliny pro motýly a pokusíme se zjistit, zda vůbec mají rostliny vědomí. To však zdaleka nebude všechno…

V edici Atlas nakladatelství Academia vyšla další zajímavá publikace, a sice druhý díl Blanokřídlých České a Slovenské republiky. Čeká vás tu ucelený přehled o fauně a množství působivých fotografií.

Blanokřídlí České a Slovenské republiky II.

Širopasí
Autor: Jan Macek a kolektiv

Počet stran: 670
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2999-7
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Blanokřídlí České a Slovenské republiky II. vydalo nakladatelství Academia.

Druhý díl řady atlasů blanokřídlých, v rozšířené podobě zahrnující spolu s faunou České republiky i druhy vyskytující se na Slovensku, je pokračováním před několika lety vydaného a veřejností dobře přijatého prvního dílu, který se do současnosti dočkal již dvou dotisků. Na rozdíl od prvního dílu cílem druhého nebude jen poskytnout ucelený přehled o fauně obou územních celků, ale zároveň poskytnout i možnost jejich určování. Tím se tato publikace liší od předchozího dílu: není jen pouhým atlasem, ale zároveň se stává i určovací příručkou umožňující identifikaci čeledí, rodů a – s výjimkou některých obsažných a determinačně obtížných rodů podčeledi Nematinae – i jednotlivých druhů. Texty provázejí jak fotografie dospělců, tak i detailní vyobrazení významných určovacích znaků, včetně genitálií obou pohlaví tam, kde je to nezbytné. Navíc pro hlubší zájemce o tuto skupinu jsou u jednotlivých čeledí nebo podčeledí uvedeny odkazy na základní určovací příručky. Bezesporu nejvýznamnějším přínosem této publikace jsou vyobrazení larválních stadií. Jedná se vůbec o jejich první ucelený publikovaný přehled a tím publikace představuje v tomto specializovaném oboru určitý unikát nejen v rámci tuzemské, ale i celosvětové populárně naučné literatury. Navíc vyobrazení larev některých druhů, údaje o jejich živných rostlinách a bionomii jsou uvedeny v této publikaci poprvé, což mimo jiné akcentuje i její vědecký přínos.

 

Ukázka z knihy

Blanokridli_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Edice Atlas

V edici Atlas nakladatelství Academia dále vyšly knihy Atlas fauny České republikyRostliny StředozemíRostliny luk a pastvinKeřeRovnokřídlí České republikyBlanokřídlí České republiky I.,  Atlas geometrieMotýli a housenky střední Evropy IV.Motýli a housenky střední Evropy V. a jiné.

————————————————

Jak pro nás mohou být užiteční pestrobarevní motýli? A mohli bychom je nějak přilákat na naše zahrady? To se dozvíte v knížce bioložky Elke Schwarzerové Moje motýlí zahrada.

Moje motýlí zahrada

Nejlepší rostliny pro motýly a housenky
Autorka: Elke Schwarzer
Přeložila: Lucie Rybová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 172×235 mm
ISBN: 978-80-271-1770-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Moje motýlí zahrada vydalo nakladatelství Grada.

Pohled na jedinečný půvab pestrobarevných motýlů a jejich neobvyklé letecké manévry je nádherný. Jsou to však nejenom krásní, ale i užiteční tvorové: vedle včel se významně podílejí na opylování a jsou důležitou součástí potravního řetězce. A ačkoli jsou pro náš život mimořádně důležití, je jich pořád méně a méně… Existuje však způsob, jak je přilákat zpátky do našich zahrad, parků, a dokonce i na balkony a terasy. Správným výběrem rostlin totiž zajistíte obživu nejenom pro dospělce, ale i pro housenky. V knize najdete charakteristiky nejběžnějších druhů motýlů s velkými fotografiemi, galerii rostlin vhodných jako potrava pro housenky a nektarodárných rostlin pro motýly s užitečnými tipy pro pěstování. A navíc tipy pro malé zahrady: Seznamy rostlin pro živé ploty, stromů, které vyžadují málo místa, a květin vhodných pro balkony a terasy.

 

Elke Schwarzer

Elke Schwarzer je německá bioložka a blogerka, která bydlí v malém řadovém domku se zahradou a o zážitcích v této zahrádce píše na svém blogu Günstig gärtern.  Sdílí zde např. vtipné zahradnické příběhy a spoustu zajímavých faktů o rostlinách. Bioložka oceňuje svůj jedinečný obývací pokoj pod širým nebem nejen jako osobní útěk z každodenního života, ale také jako místo atraktivní pro nejrůznější živočichy. Je hrdá mj. na to, že se tady zdržuje mnoho druhů divokých včel. Více informací najdete na zmíněném blogu.

————————————————

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou si můžete nyní pořídit také ve formě audioknihy, kterou čte Aleš Procházka. Proč náš imunitní systém reaguje na barvy a vůně lesa? Mohou stromy dýchat? Tyto a mnohé další informace vám budou nyní odtajněny.

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou (audiokniha)

Ohromující zjištění o 7 lidských smyslech, srdečním tepu stromů a otázce, zda mají rostliny vědomí
Autor: Peter Wohlleben
Čte: Aleš Procházka
Přeložila: Marie Voslářová

Vazba: CD
ISBN: 8594201410031
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou vydalo nakladatelství Kazda.

Peter Wohlleben čtenářům opět s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a v kontextu svých vlastních zkušeností otevírá oči pro podivuhodné jevy přírody a ukazuje, jak blízcí si my lidé s přírodou jsme a nakolik s ní zůstáváme propojení.

 

Peter Wohlleben

Peter Wohlleben (*1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků. Přečtěte si také náš článek o knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o přírodě? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlanokřídlí České a Slovenské republiky II.
Širopasí

Macek, Jan a kol.

Academia, 2020

zobrazit info o knizeMoje motýlí zahrada
Nejlepší rostliny pro motýly a housenky

Schwarzer, Elke

Grada, 2020

zobrazit info o knizeTajemné pouto mezi člověkem a přírodou (audiokniha)
Ohromující zjištění o 7 lidských smyslech, srdečním tepu stromů a otázce, zda mají rostliny vědomí

Wohlleben, Peter

Kazda, 2020

Napsat komentář