Odborný atlas nejen o mravencích, sršních, vosách a včelách

vcela
Zajímáte se o přírodu? Hledáte ucelený přehled žahadlových blanokřídlých? Chcete se obohatit informacemi o nich, nebo je potřebujete ke svému studiu?

Atlas Blanokřídlí České republiky I. je jedním z nejrozsáhlejších a nejpodrobnějších atlasů, jaký se mi kdy dostal do rukou. Podává podrobný přehled žahadlových blanokřídlých, kteří žijí na našem území. Vzhledem k tomu, že hmyzí řád blanokřídlých je jedním z nejpočetnějších, je kniha velmi obsáhlá. Můžete se v něm seznámit s faunou blanokřídlých, není však určovací příručkou. Autorům se daří podat čtenáři informace systematicky seřazené, barevně odlišené a doplněné o fantastické fotografie. U obrázků je značka, o jaké pohlaví se jedná, český název, latinské názvosloví i rozmezí, jaké velikosti hmyz daného pohlaví je. Obrázky zobrazují 729 druhů z 20 čeledí. V atlase naleznete také kresbu obecného schématu žihadla, schéma sosáku včely medonosné a kreslený obrázek morfologie sršně obecné. Kromě přehledu hmyzu se dozvíte rozmanité zajímavosti, například jak včely vidí barvy květů, informace o parazitech a příživnících ve vosích a sršních hnízdech, o hostech a příživnících v mravenčích hnízdech, o ekonomickém významu blanokřídlých, zajímavosti o zlodějském mravenci příživném nebo o hnízdění samotářských vos.

Velmi mě zaujal text o tom, zda je vosí bodnutí horší než včelí. Vosí bodnutí je sice nepříjemné, ale kdyby mě popíchal roj včel, byla bych na tom hůř. Nesměla bych být samozřejmě alergická a bodnutí by nesmělo zasáhnout jazyk či dýchací trubici. Z textu jsem si mohla dokonce vypočítat, kolik bodnutí by mi pravděpodobně způsobilo smrt.

Napsat tuto publikaci muselo být nesmírně náročné. Jde o společnou práci mnoha odborníků – autorů i spoluautorů, kteří poskytli materiál těžko dostupných žijících druhů hmyzu. Potýkali se i s problematickým českým názvoslovím, jelikož museli vycházet z  padesát let staré publikace Klíč zvířeny ČSR a ze jmen z Červeného seznamu ohrožených druhů ČR. Autoři této knihy vytvořili nebo změnili původní jména do té míry, aby se co nejvýstižněji podobala danému druhu.

Nezbytné jsou rejstříky latinských a českých jmen blanokřídlých v závěru knihy.

Nechybí ani webové stránky autorů fotografií a adresy autorů.

Svým rozsahem s podrobnými detaily a fotografiemi je publikace vhodná pro začínající entomology, studenty vysokých škol biologického zaměření, tamní vyučující a samozřejmě také pro vášnivé milovníky přírody. Úplný přehled nelze podat v žádném atlase a autoři si to ani za cíl nekladou. Nových nálezů neustále přibývá a o to je věda rok od roku bohatší.

Atlas napsal kolektiv autorů Jan Macek, Jakub Straka, Petr Bogusch, Libor Dvořák, Pavel Bezděčka a Pavel Tyrner. Knihu vydalo nakladatelství Academia s podporou Akademie věd České republiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlanokřídlí České republiky I.
Žahadloví

Macek, Jan - Straka, Jan - Bogusch, Petr a kol.

Academia, 2010

Odborný atlas nejen o mravencích, sršních, vosách a včelách - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. GITA VLAEVOVÁ napsal:

    DOBRÝ DEN, CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ZDA MÁTE JEŠTĚ K OBJEDNÁNÍ KNIHU BLANOKŘÍDLÍ ČESKÉ REPUBLIKY.

Napsat komentář